Siden 2014 har Thomas Thune Andersen i sin rolle som bestyrelsesformand for Ørsted stået i spidsen for selskabets transformation. Fra at have været en af Europas mest sorte energiselskaber, er Ørsted i dag en af de grønneste og mere end 90 procent af indtjeningen kommer fra arbejdet med vedvarende energi.
Den bedrift var torsdag aften med til at sikre ham titlen som Årets Bestyrelsesformand 2019. Prisen uddeles af PwC i samarbejde med en uafhængig jury.
Ud over satsningen på vedvarende energi frem for fossile brændsler, skyldes hædren også, at Ørsted gennemførste Danmarkshistoriens største børsnotering i 2016.
– Visionen er at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi, og det fortjener anerkendelse, siger Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC, i en pressemeddelelse og henviser til Ørsted sammen med partnere i det seneste årti har investeret 165 mia. kr. i grøn energi. Målet er, at Ørsted skal investere 200 mia. kr. i grøn energi frem mod 2025.
Senest har Ørsted desuden offentliggjort et mål om at halvere CO2-udledningen fra sine leverandører frem til 2032.
Ørsted er i dag den største leverandør af havvind på verdensplan. Og selvom havvind i dag udgør sølle 0,3 procent af verdens elektricitet, anslår Energiagenturet IEA, at havvind kan forsyne hele verden med grøn strøm i fremtiden.
Thomas Thune Andersens eget engagement i ikke kun at levere overskud men også samfundsmæssig værdi, var også med til at sikre ham sejren.
– Thomas Thune Andersens mission er at skabe samfundsmæssig værdi. Det er troen på, at en virksomhed, der skaber værdi for samfundet, har en længere levetid, der ligger bag. Og Thomas Thune Andersen har i den grad været med til at accelerere en udvikling, der er til gavn for samfundet: overgangen til bæredygtig energi,” understreger Mogens Nørgaard Mogensen.
Thomas Thune Andersen er ikke i tvivl om, at såvel samfundsansvar som verdensmål kommer til at spille en større rolle også for bestyrelserne.
– Bestyrelser i danske virksomheder bør alle forholde sig til virksomhedens arbejde med samfundsansvar, både i det daglige bestyrelsesarbejde og ved en opsamling mindst en gang om året. Det er i dag en grundpræmis for at drive en god virksomhed, at man arbejder aktivt med at forvalte sit samfundsansvar. Det er bestyrelsens formandskabs ansvar at sikre, at spørgsmålet om samfundsansvar bliver adresseret på det fornødne strategiske niveau. Bestyrelsesuddannelserne bør også have fokus på samfundsansvar, så denne kompetence bliver en integreret del af kompetencesættet for bestyrelsesmedlemmer, siger han i et interview med Dansk Erhverv.
Juryen lægger desuden vægt på, at Thomas Thune Andersen har skabt en mangfoldig bestyrelse, som for nylig blev beskåret fra 11 til ni medlemmer. Ud af de seks medlemmer der er valgt på en generalforsamling er to kvinder. Ud af de tre medarbejdervalgte medlemmer er en kvinde.
Og Thomas Thune Andersen har blandt andet engageret sig i debatten om at få flere kvinder i ledelse. I et interview med Sustain Report for nylig, gjorde han det klart, at den ambition går hånd i hånd med at skabe en bedre forretning.
– Vi skal ikke have en titel, der hedder diversitet. Det skal hedde “return on diversity”, for vi kigger jo også på for eksempel “return on capital”. For mig er der en grundlæggende tro på, at diversitet helt generelt giver en bedre kvalitet af beslutninger. Man har mulighed for at få afdækket flere ting, og man er sikker på, at der er en bredere forståelse for, hvordan eksterne ting påvirker noget andet, siger han og tilføjer:
– Og det gælder, uanset om det er køn, race eller religion for den sags skyld. Det er ikke kun en kønsdiversitetsdiskussion. Køn er bare det største enkelte element, siger han i interviewet.
Om Thomas Thune Andersen
Thomas Thune Andersen er bestyrelsesformand for Ørsted samt bestyrelsesformand for Lloyds Register Group and Foundation, næstformand i bestyrelsen i VKR Holding, samt bestyrelsesmedlem i Arcon Sunmark A/S, BW Offshore LTD og Danish Committee on Corporate Governance. Thomas Thune Andersen har tidligere været ansat hos A. P. Møller Mærsk og blev i 2004 udnævnt til skibsreder.
Fakta om Årets Bestyrelsesformand
PwC kårer Årets Bestyrelsesformand for 13. år i træk i samarbejde med Styreinformation. Årets Bestyrelsesformand vælges på baggrund af 14 kriterier, som bl.a. omfatter minimum to år som bestyrelsesformand, overskud, soliditet, godt omdømme for virksomheden og som bestyrelsesformand m.v. Dokumentationen for tildeling af prisen er fremskaffet fra årsrapporter og et spørgeskema til bestyrelsesmedlemmerne.
Tidligere vindere er Vagn Ove Sørensen, bestyrelsesformand for FLSmidth & Co. (2018), Søren Bjerre-Nielsen, bestyrelsesformand for VKR Holding A/S (2017), Bert Nordberg, bestyrelsesformand for Vestas (2016), Ole Andersen, bestyrelsesformand for Chr. Hansen (2015), Kåre Schultz, bestyrelsesformand for Royal Unibrew (2014), Niels Jacobsen, bestyrelsesformand for LEGO (2013), Lars Nørby Johansen, bestyrelsesformand for Falck A/S (2012), Michael Pram Rasmussen, bestyrelsesformand for A.P. Møller-Mærsk (2011).
Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed i akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
