Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Festival sætter computerspil og blodige biograffilm i et videnskabeligt lys

Over de næste 17 dage fejrer Golden Days antikken med både fest og fordybelse.

På Golden Days vil forskere live-kommentere computerspillet Assasin’s Creed Odyssey. Foto: PR/Ubisoft

Hvert år drejer festivalen Golden Days spotlyset hen på et bestemt kapitel i historien.

I år har de kastet lyskeglen helt tilbage til antikkens verden.

– Jeg tror, at rigtig mange stiller sig selv det spørgsmål, hvor vi skal gå hen efter corona, Black Lives Matter, MeToo og postglobaliseringen. Vores valg var at gå tilbage. Helt tilbage, fortæller festivalleder Svante Lindeburg til Science Report.

Læs også: Podcast retter mikrofonen mod videnskabelige pionerer

Han fortsætter:

– Antikken er vævet ind i vores kultur, sprog, kunst, arkitektur og meget mere. Når vi retter blikket mod antikken i år handler det både om at forstå os selv og vores placering i verden, men også om at sætte spørgsmålstegn ved den grundfortælling, vi er rundet af.

Hvor er eksempelvis kvinderne i antikken? Eller slaverne? Og når vi siger, at antikken er demokratiets vugge, var det så i realiteten dét – og for hvem? Det er nogle af de spørgsmål, der bliver stillet på festivalens over 230 arrangementer.

Computerspil, blodige biograffilm og Knuds Romerrige

Festivalens ene ben handler om forskningsformidling, og derfor er der en række forskellige input fra forskningens verden på programmet.

Der er alt fra forskerstyret fredagsquiz om vin og drikkekultur i antikken til oldtidseksperter, der dissekerer computerspil og blodige biograffilm, som foregår i den tid.

Fra Knud Romer, der laver fire særudgaver af radioprogrammet ‘RomerRiget’, hvor han taler med førende forskere om virkelighedens romerrige til en paneldebat, der stiller spørgsmålet, om man – ligesom i USA – bør nedlægge de klassiske studier, fordi de “i deres grundessens bygger på strukturel racisme og et eurocentrisk værdisæt”.

Læs også: Sådan laver du en god forskningspodcast

Og fra foredrag om den nyeste antik-forskning til græsk skumsværds-produktion for børn med efterfølgende kyklop-kamp.

– Vi prøver at ramme en balance, så der er noget til alle publikummer på tværs af generationer. Vi har i år både skruet en smule op for festerne, men også for fordybelsen og eftertænksomheden. Jeg tror, der er behov for begge ting, siger Svante Lindeburg.

Computeranimeret tidsrejse

Det computerspil, der bliver dissekeret af forskere til et af festivalens events, hedder ‘Assasin’s Creed Odyssey’. Her spiller man en spartansk helt og kan altså blive transporteret tilbage til fortiden sammen med en forsker fra Saxo Instituttet som guide.  

– Faktisk er spillet så realistisk, at de på Saxo Instituttet opfordrer sine studerende til at bevæge sig rundt i spiluniverset for at få en fornemmelse af skala, farver og det levede liv i oldtiden, fortæller Svante Lindeburg.     

– Det er da en meget fin måde at supplere sin Homer på, tilføjer han.  

Læs også: Forsknings-aktører skuffede over finanslovsforslag

Golden Days festivalen bliver kickstartet i dag med en olympisk fakkeltænding og festivitas ved Den Kongelige Afstøbningssamling, hvor tusindvis af gipsafstøbninger af oldtidens guder, atleter og mytiske væsner har til huse.

Festivalen varer fra frem til 19. september. Der er over 320 arrangementer, hvoraf 120 af dem er gratis. Som noget nyt i år også et selvstændigt program i Aarhus, primært på Antikmuseet på Aarhus Universitet.

Se hele programmet på Golden Days’ hjemmeside.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.