Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Nyt medie vil kun interviewe forskere

Aarhus Universitetsforlag fik i april 3,1 millioner til at etablere mediet Vid & Sans.

Søren Schultz Jørgensen Foto: Aarhus Universitetsforlag.

Ofte er det et problem for forskerne, at de i traditionelle nyhedsmedier skal leve op til nyhedskriterierne. Det vurderer Erik Albæk, som er professor i journalistik og statskundskab ved SDU.

– Hvis du sidder og masserer en matematisk formel, er det svært at leve op til de almindelige nyhedskriterier, hvor du skal konkurrere mod et kapret fly eller en muslimsk familie, der bliver verbalt overfuset på Kastrup Havn, siger han.

Erik Albæk hilser det derfor velkommen, når det nye medie, Vid & Sans, fortæller, at det kun vil bruge forskere som kilder. 

Læs også: Ny bog vil lære dig kunsten at tale, så alle lytter

Vid & Sans går i luften til efteråret. Bag mediet står Aarhus Universitetsforlag. Planen er, at Vid & Sans skal udkomme digitalt i både skrift billeder og lyd for første gang til efteråret. Slots- og Kulturstyrelsen gav tilbage i april 3,1 millioner kroner til etableringen af mediet.

Rene vidensperspektiver

Det nye medies chefredaktør har selv en baggrund som forsker og derudover journalist. Søren Schultz Jørgensen skal udvikle og lede det nye medie. Han er ikke bange for, at læserne går glip af noget ved, at mediet udelukkende har forskere som kilder.

– Vi har lavet meget grundige forundersøgelser, som tydeligt viser, at borgerne efterspørger mere rene vidensperspektiver og de nuancerede perspektiver på hele den nyhedsstrøm, som præger vores hverdag, siger han.

Vid & Sans vil ikke lave journalistik, der nøjes med at referere ny forskning, forklarer Søren Schultz Jørgensen.

– Man vil ikke særlig tit møde overskriften ”Ny undersøgelse viser…” i Vid & Sans. For alt vores stof vil basere sig på forskning. Vores vigtigste opgave vil blive at finde de forskere og den forskning, der bedst kan give en nuanceret forståelse af de spørgsmål, emner og problemstillinger, som presser sig på og er aktuelle og vigtige i samfundet, siger Søren Schultz Jørgensen.

Behov for rum til forskningen 

Der er behov for et bedre rum til at formidle forskningen bredt, mener professor i journalistik og statskundskab, Erik Albæk.

– I Danmark er der ikke særligt mange steder, hvor forskere kan formidle. Forskerne får hjælp af professionelle kommunikatører til at skrue deres formidling sammen på en måde, så det bliver fængende og interessant, men alligevel er det svært for forskerne for at få plads i nyhedsstrømmen, siger Erik Albæk. 

Læs også: Medieudvikling giver ny plads til faglig formidling

Erik Albæk har selv som forsker undersøgt, hvordan forskere optræder i medierne. Som en del af Magtudredningen var han med til at kaste lys over, hvordan forskere optrådte i medierne fra 1961-2001. 

– Forskere bliver nærmest ikke brugt til at formidle deres egen forskning, men de bliver bedt om at bruge deres reservoir af viden til at lave en fortolkning af en konkret begivenhed, som ikke nødvendigvis er deres egen forskningsobjekt, siger Erik Albæk.

Et medie som Vid & Sans kan give et tiltrængt rum til forskerne, mener professor Erik Albæk

– Man kan få formidlet en række historier, som der ikke nødvendigvis havde været plads til i de traditionelle medier, hvor man skal konkurrere med alle mulige andre historier, siger han.

Kilder på en anden måde

Ambitionen for Vid & Sans er ifølge chefredaktør Søren Schultz Jørgensen, at forskerne skal inddrages og være kilder på en anden måde, end de er i resten af mediebranchen. 

– Samarbejdet skal være af en anden kaliber. Dybere og langt mere tillidsbaseret, siger han. 

Søren Schultz Jørgensen mener, at det er problematisk, at kontakten mellem forsker og journalist er så flygtig i mediebranchen.

Læs også: Afsporet debat kan få fatale konsekvenser for forskernes lyst til at dele deres viden

– Vi lægger op til et grundlæggende samarbejde mellem forskere og journalister. Mange af vores artikler skal simpelthen være et fælles produkt. Forskerne vil i Vid & Sans få langt større indflydelse på hele den kontekst, de optræder i – fra overskrift til sidste punktum – end man ellers kender det. Den tilgang rummer et opgør med den traditionelle journalistiks dogme om, at kilderne ikke må få indflydelse på andet end det rent faktuelle og deres egne alt for korte citater. Men det dogme afliver vi hjertens gerne, siger Søren Schultz Jørgensen.

Redaktørerne understreger, at Vid & Sans er et både uafhængigt og kritisk medie, som er sat i verden for at bekæmpe to tillidsproblemer, som begge har medierne i centrum: Borgernes dalende tillid til nyhedsmedierne og forskernes ringe tillid til, at nyhedsmedierne gengiver deres viden på en lødig måde.

– Det er et reelt demokratisk problem, at mange forskere er usikre på den måde, som de bliver brugt på i medierne, siger han.

Transparens bliver helt afgørende for Vid & Sans, fortæller Søren Schultz Jørgensen.

– Vi vil simpelthen være det medie i landet, som har den største transparens omkring vores bidragydere, vores kilder, og den måde vi arbejder på. Vi vil også sørge for at få forskellige forskningsperspektiver bragt i spil over for hinanden, så vi ikke bare laver fuld båndudskrift fra en enkelt forsker fra ét perspektiv, men får nuancerne frem ved at flere faglige perspektiver på samme sag, begivenhed eller emne, siger han.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.