Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Populær Ørsted-tegneserie når ud over Danmarks grænser

“Det er første gang, vi har mærket så voldsom en efterspørgsel på en dansk tegneserie”

To af Danmarks førende tegneserieskabere, Ingo Milton og Sussi Bech, har i samarbejde med Jens Olaf Pepke Pedersen, seniorforsker ved DTU Space Institut for Rumforskning, lavet en 80-siders graphic novel om en af Danmarks største naturvidenskabsmænd. Foto: Forlaget Eudor.

Det er næppe gået én næse i forskningsverden forbi, at vi i år fejrer 200-året for H. C. Ørsteds opdagelsen af elektromagnetisen. Der er blevet udgivet både tegneserier og børnebøger i den anledning – og nu udkommer én af dem i en engelsksproget version.

I slutningen af august bliver tegneseriebiografien “Ørsted – Han satte strøm til verden” også at finde under titlen “Ørsted. He electrified the world” med støtte fra Povl Michael Assens Fond. 

Målgruppen er udenlandske turister i Danmark, der besøger museer og udstillinger, men også læsere i udlandet, der vil kunne bestille tegneserien via Amazon og forlaget Eudors webshop.

Mangelfuldt kendskab til Ørsted i udlandet
Ifølge Jens Olaf Pepke Pedersen, seniorforsker på DTU Space og initiativtager til tegneserien om Ørsted, er der et stort behov for at slå på tromme for H.C. Ørsted i udlandet. 

– Udlandets kendskab til H.C. Ørsted er ret mangelfuldt. Faktisk gav en anset britisk videnskabsformidler i en bog for nylig æren for opdagelsen af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme til den britiske videnskabsmand Maxwell, selv om dennes indsats lå 50 år efter Ørsteds opdagelse! Derfor er der brug for en tegneserie om Ørsted på engelsk, siger Jens Olaf Pepke Pedersen.

“Ørsted. He electrified the world” er på 80 sider og er skrevet og tegnet af Sussi Bech og Ingo Milton i samarbejde med Jens Olaf Pepke Pedersen. For oversættelsen til engelsk står Billy O’Shea, der er uddannet på Trinity College Dublin og Københavns Universitet og siden 1981 har været bosat i Danmark.

Det er tydeligt, at det skærper interessen at se naturvidenskab og Danmarkshistorie formidlet på denne måde

Udover at fortælle om Ørsteds liv og karriere gør tegneserien også op med nogle af myterne om Ørsted. Det gælder blandt andet myten om, at han led et sviende nederlag, da han som ganske ung i 1803 Paris forsøgte at vinde Napoleonprisen på vegne af den tyske forsker Johann Ritter, som han havde mødt i Jena.

Læs også: Johan Olsen om ny bog: “Ørsted er en vigtig del af vores selvforståelse”.

Danske udgave udkommer i 3. oplag
Interessen for Ørsted-tegneserien har herhjemme været så stor, at den danske udgave, der udkom 22. juni, nu netop er udsendt i 3. Oplag, oplyser forlaget. 

– Det er første gang, vi har mærket så voldsom en efterspørgsel på en dansk tegneserie, også fra læsere, der ikke normalt læser tegneserier, siger forlægger Frank Madsen;

– Det er tydeligt, at det skærper interessen at se naturvidenskab og Danmarkshistorie formidlet på denne måde. Mange har bestilt tegneserien til deres børn og børnebørn eller, fordi naturvidenskab og fortællingen om H.C. Ørsted interesserer dem.

Forsiden lige nu:

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.