Det er en befrielse at høre andre fortælle om deres livs værste professionelle nederlag. Det fortæller Razvan Gheorghe Suta, der er medarrangører af de såkaldte Fuck up Nights i Aalborg.
– Fuck up Nights er en glædesfuld begivenhed, siger han.
I 321 byer verden over finder aftenerne i fiaskoens tegn sted. Det er aftener, hvor professionelle mødes og deler, hvordan deres liv var, da det ramte et absolut nulpunkt. Foran et publikum fortæller de om konsekvenserne af deres dårlige beslutninger og manglende dømmekraft.
Fuck up Nights finder også sted i flere danske byer. Blandt andet i Aalborg, hvor de i løbet af denne sommer holdes foran et fysisk publikum igen.
– Vi oplever stor tilstømning til vores Fuck up Nights, fortæller Razvan Ghorghe Suta og fortæller, at der typisk deltager over 100 mennesker til en aften i fiaskoens tegn.
Kun dem med et positivt efterspil
Fiaskoer vækker stærke følelser i os. Det oplevede Dannie Kjeldgaard, professor ved Institut for Marketing & Management på Syddansk Universitet, selv da han som en del af sit feltarbejde deltog i en Fuck up-Night.
– Fiaskoer er noget, som vi normalt ikke snakker så højt om, og jeg ved heller ikke, om vi skal, men der er noget dybt eksistentielt på spil, siger han.
Læs også: Molboagtig forskningspolitik
Han mener dog, at der hersker en performance- og positivitetskultur i samfundet, som også kommer til udtryk til fiasko-aftenerne.
– Det er de fiaskoer, som har et positivt efterspil man hører om, siger han.
Som et del af et forskningsprojekt er Dannie Kjeldgaard i gang med at undersøge fiaskoens natur sammen med kollegaer fra Göteborgs Universitet, Nord Universitet i Norge, Stockholms Universitet og Royal University for Women i Bahrain. Projektet har netop kastet en videnskabelig artikel af sig.
– Den vigtigste erfaring har været, at når professionelle fiaskoer omtales i marketing- og ledelsesverdenen, er det som regel kun i succeshistorier. Fiaskoer i sig selv, uden en lykkelig slutning, er et tabu, siger han
Dannie Kjeldgaard mener også, at følelsen af fiasko i høj grad også hersker i forskningsverdenen.
Vi ser kun succes
– Alle ser kun succeserne. Ingen har set alle de stillinger ens kollega har søgt, men ikke fik. Ingen har set de fondsansøgninger, der blev afvist eller de artikler, der aldrig er blevet publiceret, siger han.
Han mener, at vi bør blive bedre til at dvæle ved, hvad der gør fiaskoerne til en fejl.
Læs også: Kristendemokraterne trækker støtte til vedtagelse om forskningsregulering
– Ved at undersøge fiaskoer får vi en masse viden om værdierne i vores kultur og i samfundet, siger han.
Et sted, der giver plads til fiaskoer er Museum of Failure i Helsingborg i Sverige. Museet udstiller nogle af de produkter, der er blevet lanceret på markedet, men som er blevet trukket tilbage i en erkendelse af, at de er en fiasko. Som en del af museet er der et skrifterum, hvor gæsterne kan skrive om deres største fejl og hænge det op på en post it.
– Ham, der etablerede museet, fandt ud af, at fiaskoerne havde en stor attraktion. Folk var begejstrede for at komme der, helt almindelige mennesker, ikke bare markedsføringsforskere som mig, siger Dannie Kjeldgaard.
Rent videnskabeligt mener han, at der er en samfundsvidenskabelig indsigt at hente ved at kigge på fiaskoerne.
– Der er ingen grund til at prøve at give fiaskoerne et positivt twist. De er en del af livet, og nogle gange kommer der bare ikke noget noget godt ud af et nederlag, siger Dannie Kjeldgaard.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
