Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

A.P. Møller Fonden donerer 100 millioner til robotter

A.P. Møller Fonden donerer 100 millioner kroner til at huse SDUs roboteventyr.

A.P. Møller Fonden donerer 100 millioner kroner til en bygning, der skal huse SDUs arbejde med robotteknologi.
A.P. Møller Fonden donerer 100 millioner kroner til en bygning, der skal huse SDUs arbejde med robotteknologi.

Det bliver splinternyt og topmoderne, når studerende og forskere i fremtiden skal gøre sig selv og verden klogere på robotter på Syddansk Universitet.

A.P. Møller Fonden donerer nemlig hele 100 millioner kroner til opførelsen en ny bygning som led i SDU’s succesfulde satsning på robotteknologi. Bygningen forventes klar i 2022, og hos SDU er der selv sagt glæde at spore:

– Vi er meget taknemmelige for donationen, som kommer til at styrke robotforskningen betydeligt. Robotområdet er allerede i dag på allerhøjeste internationale niveau, og med den store donation kan universitetet opføre en ny bygning til området, siger bestyrelsesformand for SDU Niels Thorborg.

Mærsk med fra start

Og det er da heller ikke første gang, de to parter slår pjalterne sammen.

SDUs roboteventyr begyndte nemlig helt tilbage i 1980erne, hvor A.P. Møller-Mærsk via Lindø Værftet og det daværende Odense Universitet indledte et samarbejde om at udvikle moderne produktionsteknologi til værftet.

Det blev startskuddet til etablering af Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på det daværende Odense Universitet, som skulle forske og uddanne i robotteknologi.

Instituttet har efterfølgende fået en afgørende betydning for udviklingen af robotteknologi i Danmark og for dansk eksport af robotudstyr. En rolle, som også anerkendes af direktør i A.P.Møller Fonden, Henrik Tvarnø:

– Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har vist sin betydning og har efter en langsom start nået bemærkelsesværdige resultater, som understøtter en interessant erhvervsudvikling på Fyn, siger direktøren.

Han mener, at der med stor interesse fra de studerende og god rekruttering af forskere og lærere er meget at glæde sig over.

Stærk robotklynge gavner erhvervsliv og uddannelse

Robotklyngen på Fyn med Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet i centrum er da også den stærkeste robotklynge i Nordeuropa. Klyngen omfatter cirka 120 virksomheder, hvoraf flere er handlet for milliardbeløb.

ROBOTDAG I ODENSE: DET HAR VÆRET EN BRAGENDE SUCCES

Men udover at være en succes for erhvervsliv og beskæftigelse har instituttet også været en succes for universitetets forskning og uddannelse.

Instituttet er i dag internationalt eksempelvis førende indenfor robotteknologi – og så har det udviklet stærke forsknings- og uddannelsesmiljøer indenfor droner, sundhedsinformatik og energiinformatik.

Vokseværk

Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet holder til i Mærsk bygningen, som stod færdig i 1999 efter en anden donation fra A.P. Møller Fonden.

Succesen for robotklyngen og instituttet har gjort, at instituttets forskning og uddannelser er vokset langt ud over bygningens eksisterende rammer – og en del studerende og medarbejdere er lige nu placeret i midlertidige bygninger.

Derfor har universitetet også selv afsat over 100 millioner kroner til at bygge et avanceret laboratoriemiljø for at understøtte forskning, uddannelse og samarbejde med erhvervslivet.

NYT INTERNATIONALT FORSKNINGSCENTER SLÅR DØRENE OP

Og med den udefrakommende donation går deres langvarige drøm om en tilbygning altså i opfyldelse.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading