Det er knap to år siden, at de tre EU-instanser, Rådet, Kommissionen og Parlamentet, indgik en aftale omkring rammerne for afløseren til Horizon 2020, EU’s rammeprogram for forskning og innovation. Siden har de store knaster i forhandlingerne været budgettet for Horizon Europe, som afløseren er blevet døbt, og reglerne for samarbejde med lande uden for EU i kølvandet på Brexit.
Nu er Rådet og EU-Parlamentet blevet enige om et samlet budget på 95,5 mia. euro, svarende til svimlende 707 mia. kroner over de kommende syv år.
Oprindeligt foreslog Parlamentet et budget på 120 mia. euro, imens Kommissionen gerne så et lavere beløb. Derfor har forventningen været, at det endelige budget ville lande på omkring 100 mia. euro for perioden 2021-2027, selvom det i noget tid så ud til at kunne endnu lavere, da statslederne sænkede forventningerne gevaldigt til 80,9 milliarder euro med den seneste budget-aftale, der blev indgået i slut juli.
Der mangler nu blot den formelle vedtagelsen af aftalen i både Rådet og EU-Parlamentet før forskere kan se frem til at tage pengene i brug efter nytår.
Med aftalen falder det andet element, reglerne for internationalt samarbejde med landene uden for EU, også på plads.
En ekstra milliard til ERC
Rådet og EU-Parlamentet er også blevet enige om at øge budgettet for Det Europæiske Forskningsråd (ERC), som bevilger penge til banebrydende grundforskning, med én ekstra milliard euro. Dermed ender ERC ud med et samlet budget på 16 mia. euro de næste syv år, og det svarer til stigning på 3 mia. euro sammenlignet med Horizon 2020.
Omkring en fjerdedel af samlede budget i Horizon Europe skal gå til fri forskning i søjle 1, som udover ERC tæller delprogrammerne Marie Skłodowska-Curie Actions, der har fokus på forskernes karriere og forskningsinfrastruktur.
Der bliver i alt afsat 6,4 mia. euro til de eftertragtede Marie Curie-stipendier.
Søjle ét – ren forskning: Den såkaldte “excellence”-søjle går rummer midler til fri grundforskning. Herunder hører European Research Council og Marie Curie-forskningslegaterne.
Søjle to – globale udfordringer: Søjle to er målrettet “globale udfordringer” inden for eksempelvis sundhed, energi, transport og klima. Søjle tre – innovation:
Søjle tre – innovation: Søjle tre er særligt møntet på udvikling af ny teknologi og innovation. Herunder hører det nye European Innovation Council, der skal brobygge mellem forskere og industrien.
Der var ellers lagt op til markante besparelser af ERC efter sommerens aftale om en genopretningsplan i EU. Det affødte kritik af EU’s stats- og regeringensledere for at nedpriotere grundforskning.
Den strategiske forskning til at løse samfundets store udfordringer inden for klima, miljø, sundhed og digitalisering i søjle II understøttes af lidt mere end halvdelen af det samlede budget for Horizon Europe. Den tredje søjle om innovation får tildelt ca. en syvendedel af budgettet.
Aktiviteter, der skal støtte de deltagerlande, der har mindre forskningsaktivitet, i at deltage i EU-projekter, finansieres med 3 procent af budgettet.
Samlet set kan vi fra dansk side være tilfredse med forhandlingsresultatet, lyder det i en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Heri oplyses det også, at de første opslag i Horizon Europe forventes at blive offentliggjort i april eller maj 2021.
Forsiden lige nu:

Bestyrelsen for det norske forskningsråd er blevet fyret
Bestyrelsen for det norske forskningsråd blev fyret i sidste uge, og det kan få store konsekvenser for norsk forskning.

Forsker fra AU modtager 10 mio. kr. til forskning i metastaser
Joanna Kalucka modtager 10. mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at undersøge den molekylære signatur for metastaser til leverkræft.

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.