Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Enighed i EU sikrer 707 mia. til forskning og innovation

Rådet og EU-Parlamentet er efter lange forhandlinger nået til enighed om Horizon-budgettet

© European Union 2017 - Source : EP

Det er knap to år siden, at de tre EU-instanser, Rådet, Kommissionen og Parlamentet, indgik en aftale omkring rammerne for afløseren til Horizon 2020, EU’s rammeprogram for forskning og innovation. Siden har de store knaster i forhandlingerne været budgettet for Horizon Europe, som afløseren er blevet døbt, og reglerne for samarbejde med lande uden for EU i kølvandet på Brexit. 

Nu er Rådet og EU-Parlamentet blevet enige om et samlet budget på 95,5 mia. euro, svarende til svimlende 707 mia. kroner over de kommende syv år. 

Oprindeligt foreslog Parlamentet et budget på 120 mia. euro, imens Kommissionen gerne så et lavere beløb. Derfor har forventningen været, at det endelige budget ville lande på omkring 100 mia. euro for perioden 2021-2027, selvom det i noget tid så ud til at kunne endnu lavere, da statslederne sænkede forventningerne gevaldigt til 80,9 milliarder euro med den seneste budget-aftale, der blev indgået i slut juli. 

Der mangler nu blot den formelle vedtagelsen af aftalen i både Rådet og EU-Parlamentet før forskere kan se frem til at tage pengene i brug efter nytår. 

Med aftalen falder det andet element, reglerne for internationalt samarbejde med landene uden for EU, også på plads. 

En ekstra milliard til ERC
Rådet og EU-Parlamentet er også blevet enige om at øge budgettet for Det Europæiske Forskningsråd (ERC), som bevilger penge til banebrydende grundforskning, med én ekstra milliard euro. Dermed ender ERC ud med et samlet budget på 16 mia. euro de næste syv år, og det svarer til stigning på 3 mia. euro sammenlignet med Horizon 2020. 

Omkring en fjerdedel af samlede budget i Horizon Europe skal gå til fri forskning i søjle 1, som udover ERC tæller delprogrammerne Marie Skłodowska-Curie Actions, der har fokus på forskernes karriere og forskningsinfrastruktur.

Der bliver i alt afsat 6,4 mia. euro til de eftertragtede Marie Curie-stipendier.

De tre søjler i Horizon Europe
Horizon Europe består af tre grundsøjler:

Søjle ét – ren forskning: Den såkaldte “excellence”-søjle går rummer midler til fri grundforskning. Herunder hører European Research Council og Marie Curie-forskningslegaterne.

Søjle to – globale udfordringer: Søjle to er målrettet “globale udfordringer” inden for eksempelvis sundhed, energi, transport og klima. Søjle tre – innovation:

Søjle tre – innovation: Søjle tre er særligt møntet på udvikling af ny teknologi og innovation. Herunder hører det nye European Innovation Council, der skal brobygge mellem forskere og industrien.

Der var ellers lagt op til markante besparelser af ERC efter sommerens aftale om en genopretningsplan i EU. Det affødte kritik af EU’s stats- og regeringensledere for at nedpriotere grundforskning. 

Den strategiske forskning til at løse samfundets store udfordringer inden for klima, miljø, sundhed og digitalisering i søjle II understøttes af lidt mere end halvdelen af det samlede budget for Horizon Europe. Den tredje søjle om innovation får tildelt ca. en syvendedel af budgettet.

Aktiviteter, der skal støtte de deltagerlande, der har mindre forskningsaktivitet, i at deltage i EU-projekter, finansieres med 3 procent af budgettet.

Samlet set kan vi fra dansk side være tilfredse med forhandlingsresultatet, lyder det i en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Heri oplyses det også, at de første opslag i Horizon Europe forventes at blive offentliggjort i april eller maj 2021.

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.