Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Erhvervsbosser vil sætte turbo på forskning med øget fradrag

Et øget forskningsfradrag vil måske sætte gang i forskningen i det private erhvervsliv.

Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industri. Foto: Sif Meincke. Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv. Foto: Dansk Erhverv.

Imens politikere og erhvervsorganisationer forsøger at holde hånden under danske virksomheder med akutte hjælpepakker her og nu, er der også spørgsmålet om, hvordan det private erhvervsliv skal klare sig igennem en økonomisk krise på længere sigt? 

Erhvervsorganisationerne Dansk Industri og Dansk Erhverv mener begge, at politikerne hurtigst muligt skal hæve virksomhedernes fradrag for forskning og udvikling, det såkaldte F&U-fradrag. Det skriver Børsen. 

I stedet for de nuværende 102 procent, bør fradraget hæves til 130 procent, lyder forslaget. 

– Evnen til at forske, udvikle og hitte på nye produkter er fuldstændig afgørende for den danske samfundsøkonomi. Og den evne kræver simpelthen et boost, siger DI’s administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen til Børsen. 

Også Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, mener at et højere fradrag vil hjælpe virksomheder på længere sigt: 

– Den måde, vi sikrer, at vi også har et stærkt erhvervsliv i 2021, – 22, -23 og frem, er mere forskning og udvikling, siger Brian Mikkelsen. 

Læs også: Forskning og uddannelse står øverst på erhvervslivets ønsker til regeringen.

Små- og mellemstore virksomheder
De to direktører møder desuden opbakning fra fagforbundet Dansk Metal og forbundsformand Claus Jensen der mener, at det er nødvendigt at sætte skub i virksomhedernes forskning og udvikling allerede nu. 

Hvis vi investerer i at gøre os klogere og udvikle nye produkter, kan vi komme stærkt igen på et senere tidspunktet, forklarer han til Børsen. Da de små- og mellemstore virksomheder bruger færre penge på forskning, ville det især give mening at målrette fradraget til disse virksomheder, tilføjer Claus Jensen.

Læs også: Flere danske virksomheder er blandt de mest forskningstunge.

En opgørelse fra interesseorganisationen Lederne viser, at flere store, danske virksomheder, er blandt de mest forskningstunge. 

Især er medicinalindustrien godt repræsenteret på listen, men det “vidner mest af alt om, at det går virkelig godt for blandt andet Novo Nordisk”, forklarer Niklas Praefke, der er cheføkonom hos Lederne. 

Derfor så man gerne at flere brancher kom med på forskningsvognen:

– Det kan man politisk understøtte ved for eksempel at øge fradraget for forskning og udvikling – som Socialdemokratiet lovede før valget – og ved at styrke især de små og mellemstore virksomheders samarbejde med universiteterne, tilføjer cheføkonomen. 

Forud for det seneste folketingsvalg i juni 2019, talte Science Report med den daværende forskningsordfører fra Socialdemokratiet, Mette Reissmann. Dengang sagde hun om den Socialdemokratiske politik på området:

– Vi vil have antallet af innovationsaktive virksomheder op, og det vil vi gøre ved at give et fradrag på 130 procent til de virksomheder, der investerer i forskning og udvikling. Det ved vi, at SMV’erne (små- og mellemstore virksomheder, red.) vil tage imod med kyshånd – og det vil de store virksomheder også, lød det sidste år fra Mette Reissmann.

Før corona-pandemien foreslog også regeringens støtteparti, Radikale Venstre at forhøje fradraget til 114 procent i 2020 og videre op til 120 procent i 2026.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.