Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Villum Fonden giver 313 millioner kroner til topforskere

Se alle bevillingsmodtagerne inde i artiklen.

Villum Fonden har bevilget 313 millioner kroner til forskere på danske universiteter. Foto: Villum Fonden.

Villum Fonden har bevilget ti forskere 313 millioner kroner. Forskerne får hver mellem 30 og 40 millioner kroner.

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

Du kan se alle bevillingsmodtagerne i bunden af artiklen.

– Villum Fondens bevilling bidrager til, at vi har topkvalificerede forskere i Danmark, der rykker grænser for viden inden for deres felt. Lige nu er det noget, vi særligt har brug for inden for den grønne omstilling, siger Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse. 

Læs også: Villum Fonden uddeler 410 millioner kroner til topforskere

Sidst fonden bevilgede penge til forskere via Investigator-programmet var i 2019. Den gang modtog 11 forskere i alt 410 millioner kroner.

Fonden: Tid til fordybelse

2021-Bevillingerne løber alle over seks år. De ti udvalgte forskere repræsenterer institutter fordelt på Københavns Universitet, Aalborg Universitet, DTU, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet. Her forsker de i områder som syntetisk biologi til verificering af systemsikkerheden af selvkørende biler.

– Villum Investigator-programmet giver nogle af verdens bedste forskere tid og plads til at forfølge deres bedste ideer. Med bevillingerne kan de ti Investigators under frie rammer udvikle excellent forskning og skabe vigtig og banebrydende viden, der kommer både forskningen og vores samfund til gavn, siger formand for Villum Fondens bestyrelse, Jens Kann-Rasmussen.

Tiltrækker internationale forskere

Den amerikanske matematikprofessor Vivek Shende har fået en bevilling på 25 millioner kroner. Bevillingen har gjort, at SDU har kunnet trække Shende til Odense. Professoren har tidligere forsket på blandt andet Princeton, MIT, University of California og Berkeley.

– Der er et meget spændende miljø på Center for Kvantematematik på SDU, og det er ret enestående at få mulighed for at samle dygtige kolleger og studerende omkring mig. I USA er matematikforskning ofte noget, man bedriver alene eller måske et par kolleger sammen, mens der i Danmark er gode muligheder for at danne større forskningsgrupper, siger Vivek Shende.

I sin karriere er Vivek Shende tidligere blevet støttet økonomisk af Grundforskningsfonden med otte millioner kroner og af Novo Nordisk Fonden med seks millioner kroner.

30 millioner til Lyngby

Også DTU-professor Kristian Sommer Thygesen har modtaget en bevilling. I hans tilfælde 30 millioner kroner, der skal muliggøre hans forskning i 2D-materialer.

– Jeg er meget glad for udnævnelsen som Villum Investigator og vil i de kommende år særligt have fokus på, hvordan man kan funktionalisere 2D-materialer og dermed bringe dem et skridt nærmere praktiske anvendelser. Der er flere metoder, som gør det muligt at skræddersy materialernes egenskaber. Med dem kan vi forhåbentlig gøre dem brugbare til nye teknologier såsom billige katalysatorer, der kan omdanne elektrisk energi til brændstoffer, enkeltfoton-lyskilder eller realisering af qubits til kvantecomputere, siger Kristian Sommer Thygesen.

Læs også: Villum Fonden giver million-støtte til grønne forskere

Ifølge Villum Fonden har 72 forskere ansøgt om at blive en del af Villum Investigator-programmet. Hver ansøgning har været gennem en vurdering hos fondens arbejdsgruppe og tre uafhængige fagfæller. Den endelige udvælgelse har fondens bestyrelse stået for. 

Villum Investigators 2021
Anja-Verena Mudring
Aarhus Universitet, Institut for Kemi, 40 millioner kroner

Barbara Ann Halkier
Københavns Universitet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, 30 millioner kroner

Kim Guldstrand
Aalborg Universitet, Institut for Datalogi, 30 millioner kroner

Kristian Sommer Thygesen
Danmarks Tekniske Universitet, DTU Fysik, 30 millioner kroner

Milena Corredig
Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer, 30 millioner kroner

Ole Bang
Danmarks Tekniske Universitet, DTU Fotonik, 30 millioner kroner

Petar Popovski
Aalborg Universitet, Institut for Elektroniske Systemer, 30 mio. kr.

Remus Teodorescu
Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik, 28,5 millioner kroner

Vitor Cardoso
Københavns Universitet, Niels Bohr Instituttet, 40 millioner kroner

Vivek Shende
Syddansk Universitet, Institut for Matematik og Datalogi, 25 millioner kroner
Kilde: Villum Fonden

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.