Villum Fonden har bevilget ti forskere 313 millioner kroner. Forskerne får hver mellem 30 og 40 millioner kroner.
Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.
Du kan se alle bevillingsmodtagerne i bunden af artiklen.
– Villum Fondens bevilling bidrager til, at vi har topkvalificerede forskere i Danmark, der rykker grænser for viden inden for deres felt. Lige nu er det noget, vi særligt har brug for inden for den grønne omstilling, siger Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.
Læs også: Villum Fonden uddeler 410 millioner kroner til topforskere
Sidst fonden bevilgede penge til forskere via Investigator-programmet var i 2019. Den gang modtog 11 forskere i alt 410 millioner kroner.
Fonden: Tid til fordybelse
2021-Bevillingerne løber alle over seks år. De ti udvalgte forskere repræsenterer institutter fordelt på Københavns Universitet, Aalborg Universitet, DTU, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet. Her forsker de i områder som syntetisk biologi til verificering af systemsikkerheden af selvkørende biler.
– Villum Investigator-programmet giver nogle af verdens bedste forskere tid og plads til at forfølge deres bedste ideer. Med bevillingerne kan de ti Investigators under frie rammer udvikle excellent forskning og skabe vigtig og banebrydende viden, der kommer både forskningen og vores samfund til gavn, siger formand for Villum Fondens bestyrelse, Jens Kann-Rasmussen.
Tiltrækker internationale forskere
Den amerikanske matematikprofessor Vivek Shende har fået en bevilling på 25 millioner kroner. Bevillingen har gjort, at SDU har kunnet trække Shende til Odense. Professoren har tidligere forsket på blandt andet Princeton, MIT, University of California og Berkeley.
– Der er et meget spændende miljø på Center for Kvantematematik på SDU, og det er ret enestående at få mulighed for at samle dygtige kolleger og studerende omkring mig. I USA er matematikforskning ofte noget, man bedriver alene eller måske et par kolleger sammen, mens der i Danmark er gode muligheder for at danne større forskningsgrupper, siger Vivek Shende.
I sin karriere er Vivek Shende tidligere blevet støttet økonomisk af Grundforskningsfonden med otte millioner kroner og af Novo Nordisk Fonden med seks millioner kroner.
30 millioner til Lyngby
Også DTU-professor Kristian Sommer Thygesen har modtaget en bevilling. I hans tilfælde 30 millioner kroner, der skal muliggøre hans forskning i 2D-materialer.
– Jeg er meget glad for udnævnelsen som Villum Investigator og vil i de kommende år særligt have fokus på, hvordan man kan funktionalisere 2D-materialer og dermed bringe dem et skridt nærmere praktiske anvendelser. Der er flere metoder, som gør det muligt at skræddersy materialernes egenskaber. Med dem kan vi forhåbentlig gøre dem brugbare til nye teknologier såsom billige katalysatorer, der kan omdanne elektrisk energi til brændstoffer, enkeltfoton-lyskilder eller realisering af qubits til kvantecomputere, siger Kristian Sommer Thygesen.
Læs også: Villum Fonden giver million-støtte til grønne forskere
Ifølge Villum Fonden har 72 forskere ansøgt om at blive en del af Villum Investigator-programmet. Hver ansøgning har været gennem en vurdering hos fondens arbejdsgruppe og tre uafhængige fagfæller. Den endelige udvælgelse har fondens bestyrelse stået for.
Aarhus Universitet, Institut for Kemi, 40 millioner kroner
Barbara Ann Halkier
Københavns Universitet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, 30 millioner kroner
Kim Guldstrand
Aalborg Universitet, Institut for Datalogi, 30 millioner kroner
Kristian Sommer Thygesen
Danmarks Tekniske Universitet, DTU Fysik, 30 millioner kroner
Milena Corredig
Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer, 30 millioner kroner
Ole Bang
Danmarks Tekniske Universitet, DTU Fotonik, 30 millioner kroner
Petar Popovski
Aalborg Universitet, Institut for Elektroniske Systemer, 30 mio. kr.
Remus Teodorescu
Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik, 28,5 millioner kroner
Vitor Cardoso
Københavns Universitet, Niels Bohr Instituttet, 40 millioner kroner
Vivek Shende
Syddansk Universitet, Institut for Matematik og Datalogi, 25 millioner kroner
Kilde: Villum Fonden
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
