Bestyrelsen i Danmarks Innovationsfond har sat en ny retning for fondens arbejde de næste fem år. Frem mod 2025 bliver der sat fokus på fire strategiske områder, der tilsammen skal styrke det danske innovationssystem med Innovationsfonden som en helt central spiller.
– Innovationsfonden vil i den kommende periode fokusere på at være den lim, der får innovationssystemet til at hænge endnu bedre sammen, fortæller direktør Anne-Marie Levy Rasmussen.
Innovationsfonden har en ambition om at samle innovationssystemet om at løse fremtidens store samfundsudfordringer. Derfor har fonden inviteret en række repræsentanter, der bredt dækker det danske forsknings- og innovationssystem, til at deltage i et nyoprettet sparringspanel.
Panelet, der har fået navnet Danish Innovations Sounding Board, har repræsentanter fra både universitetsverden, erhvervslivet, herunder startups, og private fonde.
– Vi ønsker at samle innovationssystemet om fremtidens store samfundsudfordringer. Sammen kan vi satse større og mere fokuseret, og det bliver nødvendigt, hvis vi skal lykkes som økosystem og leve op til de enorme forventninger, der er til os i de kommende år, siger fondens direktør, Anne-Marie Levy Rasmussen.
Anders Overgaard Bjarklev, rektor, Danmarks Tekniske Universitet
Ane Hendriksen, direktør, Velux Foundation
Birgitte Nauntofte, direktør, Novo Nordisk Fonden
Birgitte Wederking, direktør, Copenhagen EU Office
Bjarne Lind, fagleder, Forskning og Uddannelse, Dansk Industri
Bolette Van Ingen Bro, CEO, Cluster Excellence Denmark
Brian Bech Nielsen, rektor, Aarhus Universitet
Christian Bason, direktør, Dansk Design Center
Claus Meineche, sekretariatschef, EUDP
Hanne Leth Andersen, rektor, Roskilde Universitet
Hanne Thomassen, sektionsleder, EUDP
Hans Peter Olsen, kontorchef, Miljø- og Fødevareministeriet
Jan Egebjerg, SVP Grants & Prizes, Lundbeckfonden
Jens Christian Godskesen, pro-rektor, IT-Universitetet
Jes Broeng, director & professor, Danmarks Tekniske Universitet
Christian Harsløf, direktør, Kommunernes Landsforening
Kim Brinckmann, vicedirektør, Københavns Universitet
Lars Hansen, direktør, Villumfonden
Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef, Dansk Erhverv
Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland
Mette Fjord Sørensen, underdirektør, Dansk Industri
Morten Andersen Linnet, forskningspolitiske chef, Landbrug & Fødevarer
Nicolai Malchow-Møller, rektor, Copenhagen Business School
Niels May Vibholt, underdirektør, Erhvervsstyrelsen
Ole Ravnholt Sørensen, seniorkonsulent, Center for Sundhedsinnovation, Danske Regioner
Per Michael Johansen, rektor, Aalborg Universitet
Pernille Ulrich, kontorchef, SIU
Ragnar Heldt Nielsen, direktør, GTS
Stine Jørgensen, vicedirektør, SFU
Susanne Ulrich, sekretariatschef, GUDP
Søren E. Frandsen, chef for RIO, Syddansk Universitet
Thomas Hofmann-Bang, direktør, Industriens Fond
Tommy Andersen, managing partner, byFounders
Vigga Svensson, Startup Innowoman, Continued Fashion
Udover at samle forsknings- og innovationssystemet skal Danish Innovation Sounding Board “løbende levere observationer og input til Innovationsfonden”, lyder det i en pressemeddelelse. Derudover vil Innovationsfonden teste nye ideer og indsatser af med boardet og særligt inddrage boardet i implementeringsfasen af fondens nye strategi.
– Ved at få værdifulde inputs fra innovations- og forskningssystemet bliver Innovationsfonden endnu bedre rustet til at løse vores opgaver – og mit håb er også, at resten af systemet kan uddrage vigtig læring og erfaringer af vores diskussioner og samtaler, siger Anne-Marie Levy Rasmussen.
Læs også: Direktør: Innovationsfonden skal være den lim, der binder innovationssystemet sammen.
Mere koordineret dansk indsats
Baggrunden for den nye strategi, og dermed det nye panel, er, at Innovationsfonden i 2019 blev evalueret af et internationalt ekspertpanel. Siden sin etablering i 2014 har fonden skabt markante resultater for dansk innovation, men der er også plads til forbedring på en række områder – for eksempel bør fonden i højere grad fokusere på at stimulere strategisk forskning og udvikling, lød konklusionen.
Samtidig blev det samlede danske innovationssystem evalueret, også af internationale eksperter, der konkluderede, at Danmark generelt har et velfungerende innovationssystem, men der er potentiale til meget mere, når det handler om at omsætte ny viden til konkrete resultater. Det skyldes ikke mindst, at Danmarks høje investeringer i forskning og udvikling ikke bliver omsat til kommercielle resultater, ifølge ekspertpanelet.
Én af deres anbefalinger var i den sammenhæng at tage Innovationsfondens rolle op til revision, så fonden fremover fik en mere samlende funktion for det danske innovationsøkosystem.
– Samtidig kalder den skærpede internationale konkurrence og de globale udfordringer inden for klima og sundhed på en endnu mere fokuseret dansk tilgang til innovation i tætte partnerskaber og samarbejder mellem universiteter, vidensinstitutioner, private og offentlige fonde, andre innovationsaktører og virksomheder – både etablerede og nystartede, siger Anne-Marie Levy Rasmussen.
I andet halvår 2020 håber fonden at kunne samle det nye Danish Innovation Sounding Board to gange.
Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.