Den italienske ingeniør Marco Donolato er sammen med sit dansk-italienske team nomineret til en finaleplads i kategorien ’Forskning’ ved European Inventor Award 2021.
Det oplyser Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) i en pressemeddelelse.
Marco Donolato har udviklet et testapparat, der opdager infektionssygdomme inden for få minutter.
– Marco Donolato og hans team har vist, hvordan forskellige forskningsstrenge kan kombineres for at levere løsninger til nogle af de største globale sundhedsmæssige bekymringer, siger EPO-præsident António Campinos i pressemeddelelsen.
Læs også: Danske virksomheder og DTU tager patent på grønne løsninger
I arbejdet med testapparatet samarbejdede Marco Donolato med blandt andre professor Mikkel Fougt Hansen, forhenværende fysiker ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og professor Paolo Vavassori fra CIC nanoGUNE i Spanien. Sammen lavede de en enhed, der bruger magnetiske nanopartikler og en optisk læser til hurtigt at diagnosticere de smitsomme sygdomme.
– Det opfinderiske trin var at kombinere det, jeg lærte om nanopartikeldynamik i Danmark med de optiske dele, jeg lærte og udviklede i Spanien, siger Marco Donolato i pressemeddelelsen.
Både Mikkel Fougt Hansen og Paolo Vavassori har del i patentet.
Base på Østerbro
I 2014 var Marco Donolato med til at stifte BluSense Diagnostics, der ligger på Østerbro i København. Donolato har valgt at kommercialisere testenheden gennem netop BluSense Diagnostics.
– Uden opfindelsen ville vi ikke have grundlaget for at starte virksomheden, men vi lever af tilliden fra vores investorer og mange andre mennesker, der tror på os og vores mission. Når du bliver bedt om at tro på en potentielt lys idé om en flok unge forskere, er et patent noget, der giver virksomheden en konkret værdi. Det var en vigtig hjørnesten for os – både for at skaffe investorkapital og for at få et offentligt tilskud til at udvikle teknologien, siger Marco Donolato.
Læs også: Kina tager patent på kunstig intelligens
Vinderne af 2021-udgaven af Den Europæiske Patentmyndigheds årlige innovationspris vil blive annonceret ved en virtuel ceremoni 17. juni.
Han dimitterede fra Polytechnic University of Milan med en bachelor og en kandidatgrad i ingeniørfysik, inden han afsluttede en ph.d. i mikro- og nanoteknologi ved Polytechnic University of Milan og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) under Erasmus-programmet.
Donolato tilbragte et år (2012) på CIC nanoGUNE i Spanien som forsknings- og udviklingsforsker, inden han vendte tilbage til København som postdoktor ved DTU Nanotech – et mikro- og nanoteknisk forskningsinstitut (2012-2014).
I 2013 tilbragte han noget tid på Academia Sinica i Taiwan som gæsteforsker, og i 2014 var han en gæsteforsker ved Institute of Molecular Bioscience i Brisbane, Australien.
I 2014 var han medstifter af BluSense Diagnostics i København, Danmark.
Kilde: EPO
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
