Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

København-baseret forsker nomineret til europæisk patentpris

Vinderne af Den Europæiske Patentmyndigheds innovationspris bliver annonceret 17. juni.

Marco Donolato arbejder i virksomheden BluSense Dianogstics på Østerbro i København.

Den italienske ingeniør Marco Donolato er sammen med sit dansk-italienske team nomineret til en finaleplads i kategorien ’Forskning’ ved European Inventor Award 2021.

Det oplyser Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) i en pressemeddelelse.

Marco Donolato har udviklet et testapparat, der opdager infektionssygdomme inden for få minutter.

– Marco Donolato og hans team har vist, hvordan forskellige forskningsstrenge kan kombineres for at levere løsninger til nogle af de største globale sundhedsmæssige bekymringer, siger EPO-præsident António Campinos i pressemeddelelsen.

Læs også: Danske virksomheder og DTU tager patent på grønne løsninger

I arbejdet med testapparatet samarbejdede Marco Donolato med blandt andre professor Mikkel Fougt Hansen, forhenværende fysiker ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og professor Paolo Vavassori fra CIC nanoGUNE i Spanien. Sammen lavede de en enhed, der bruger magnetiske nanopartikler og en optisk læser til hurtigt at diagnosticere de smitsomme sygdomme.

– Det opfinderiske trin var at kombinere det, jeg lærte om nanopartikeldynamik i Danmark med de optiske dele, jeg lærte og udviklede i Spanien, siger Marco Donolato i pressemeddelelsen.

Både Mikkel Fougt Hansen og Paolo Vavassori har del i patentet.

Base på Østerbro

I 2014 var Marco Donolato med til at stifte BluSense Diagnostics, der ligger på Østerbro i København. Donolato har valgt at kommercialisere testenheden gennem netop BluSense Diagnostics.

 – Uden opfindelsen ville vi ikke have grundlaget for at starte virksomheden, men vi lever af tilliden fra vores investorer og mange andre mennesker, der tror på os og vores mission. Når du bliver bedt om at tro på en potentielt lys idé om en flok unge forskere, er et patent noget, der giver virksomheden en konkret værdi. Det var en vigtig hjørnesten for os – både for at skaffe investorkapital og for at få et offentligt tilskud til at udvikle teknologien, siger Marco Donolato.

Læs også: Kina tager patent på kunstig intelligens

Vinderne af 2021-udgaven af Den Europæiske Patentmyndigheds årlige innovationspris vil blive annonceret ved en virtuel ceremoni 17. juni.

Om Marco Donolato
Marco Donolato er videnskabelig chef og medstifter af BluSense Diagnostics.

Han dimitterede fra Polytechnic University of Milan med en bachelor og en kandidatgrad i ingeniørfysik, inden han afsluttede en ph.d. i mikro- og nanoteknologi ved Polytechnic University of Milan og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) under Erasmus-programmet.

Donolato tilbragte et år (2012) på CIC nanoGUNE i Spanien som forsknings- og udviklingsforsker, inden han vendte tilbage til København som postdoktor ved DTU Nanotech – et mikro- og nanoteknisk forskningsinstitut (2012-2014).

I 2013 tilbragte han noget tid på Academia Sinica i Taiwan som gæsteforsker, og i 2014 var han en gæsteforsker ved Institute of Molecular Bioscience i Brisbane, Australien.

I 2014 var han medstifter af BluSense Diagnostics i København, Danmark.

Kilde: EPO

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.