Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Millionbevilling til syv forskere i data science

Bevillingerne bliver givet til forskere på tre danske universiteter.

Foto: Novo Nordisk Fonden

Syv forskere på henholdsvis Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet modtager 62 millioner kroner gennem Novo Nordisk Fondens program ’Data Science Investigator Programme’.

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

Se modtagerne i bunden af artiklen.

– Datavidenskab er et område, der er uhyre vigtigt for at øge kvaliteten af stort set alle forskningsområder og skabe værdi for samfundet. Specielt har datavidenskab potentiale til at drive udvikling af nye løsninger inden for blandt andet bæredygtig landbrugsproduktion, nye klimaløsninger og ny banebrydende sundhedsteknologi, siger Lene Oddershede, Senior Vice President, Natural & Technical Sciences, Novo Nordisk Fonden, i pressemeddelelsen.

Tæt ved 600 millioner kroner uddelt

’Data Science Investigator Programme’ er en del af Novo Nordisk Fondens ’Data Science Initiative’, der siden 2019 har uddelt omkring 600 millioner kroner. Det er anden gang, at fonden uddeler penge gennem ’Data Science Investigator Programme’.

Ifølge pressemeddelelsen skal dagens bevillinger hjælpe forskerne til at ”udvikle og effektivisere datavidenskabelige metoder”, der skal bruges til at skabe løsninger inden for blandt andet biomedicin og  bæredygtighed.

Læs også: Birgitte Nauntofte startede med tre ansatte og forlader nu en af verdens største fonde

Lene Oddershede siger videre, at bevillingerne skal hjælpe Danmark med at få et forspring i den datavidenskabelige forskning.

– Samtidig ønsker vi, at karrierebevillingerne skal hjælpe til at tiltrække og fastholde forskere, der arbejder med datavidenskab i den akademiske verden og uddanner kommende generationer. Denne type eksperter tilhører en gruppe, som der er meget stor rift om, lyder det fra Lene Oddershede i pressemeddelelsen.

Nursing af eliten

Til Uddannelses- og Forskningspolitisk Topmøde 2021 slog Novo Nordisk Fondens direktør, Mads Krogsgaard Thomsen, fast, at Danmark har brug for stærke forskningsmiljøer, hvis vi skal klare os i fremtiden.

– Vi er ikke Storbritannien med universiteter som Oxford og Cambridge. Derfor skal vi nurse eliten, vores bedste forskere, for vi har som land ikke råd til at sende alle vores bedste forskere til Oxford for at gøre dem i verdensklasse.

Læs også: – Vi skal nurse eliten, siger Mads Krogsgaard Thomsen

Med udgangspunkt i, hvor pengene til nursingen af eliten skal komme fra, sagde Mads Krogsgaard Thomsen:

– Novo Nordisk Fonden vil gerne være med til at styrke forskningen i Danmark. Men overordnet er det statens opgave at sikre, at vi har et højt niveau.

De syv modtagere

Novo Nordisk Fondens ’Data Science Investigator Programme’ er inddelt i kategorierne ’Emerging Investigator’, ’Ascending Investigator’ og ’Distinguished Investigator’.

Emerging Investigator

• Adjunkt Shilpa Garg, Biologisk Institut, Københavns Universitet. 9.960.709 kroner

• Adjunkt Signe Marie Jensen, Institut for Afgrødevidenskab, Københavns Universitet. 9.225.108 kroner

• Adjunkt Jesper Madsen, Institut for Matematik og Datalogi, Syddansk Universitet. 8.790.602 kroner

• Adjunkt Niklas Pfister, Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet. 9.812.255 kroner

Ascending Investigator

• Lektor Søren Besenbacher, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet. 6.705.000 kroner

• Lektor Morten Arendt Rasmussen, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 9.267.806 kroner

Distinguished Investigator

• Professor Rasmus Pagh, Datalogisk Institut, Københavns Universitet. 8.410.068 kroner

Alle bevillinger løber over fem år.

Kilde: Novo Nordisk Fonden

Forsiden lige nu:

Lasse Horne Kjældgaard bliver direktør for Carlsbergfondet

Den 1. januar 2023 tiltræder Lasse Horne Kjældgaard som direktør for Carlsbergfondet og bliver dermed den første direktør i Carlsbergfondets historie. Ansættelsen sker som led i en ambition om at styrke fondets governance-struktur og samtidig sikre det bedst mulige samspil på tværs af fondets forskellige afdelinger.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.