Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

290 millioner kroner til genomforskning

Dansk forsker bliver direktør for nyt center, som etableres ved Broad Institute i Boston, USA.

Novo Nordisk Fonden giver 1 mia. til Det Nationale Genom Center.
Det nye center skal blandt andet danne ramme for et øget samarbejde med danske forskere. Foto: iStock

Novo Nordisk Fonden har bevilliget 290 millioner kroner til et nyt center for genomforskning. Centret skal ligge ved Broad Institute ved MIT og Harvard i Boston, USA, som er et af verdens førende institutioner på feltet.

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

The Novo Nordisk Foundation Center for Genomic Mechanisms of Disease, som centret kommer til at hedde, skal via internationale forskningssamarbejder undersøge de genetiske mekanismer ved blandt andet type-2 diabetes og fedme.

På sigt skal det føre til bedre behandlingsformer og diagnostik af komplekse sygdomme samt udvikling af mere skræddersyet medicin.

Dansk direktør

Direktøren for det nye center bliver danske Kasper Lage, som er associate professor ved Harvard Medical School og forsker på Institut for biologisk psykiatri ved Region Hovedstadens psykiatri.

Han har desuden været tilknytte Broad Institute i 10 år.

Læs også: Digitale værktøjer i forskning: – Vi bør have en dybere snak om de etiske hensyn

– Som dansker og én, der længe har været en del af Broad Institute, er jeg virkelig glad for lanceringen af dette nye spændende center, siger han i pressemeddelelsen.

Han fortsætter:

– Jeg er taknemmelig over for Novo Nordisk Fonden, for deres vision med dette nye samarbejdsinitiativ og for deres arbejde med at muliggøre dette spændende partnerskab.

Vil styrke dansk forskning

Bevillingen er en del af Novo Nordisk Fondens øgede internationale fokus, der blandt andet har til formål at styrke dansk forskning.

Derfor bliver Kasper Lage ikke den eneste dansker, der får sin gang i det nye center, som også vil danne ramme for “tætte samarbejder mellem Broad Institute og danske forskere inden for genomforskning, bioinformatik, type-2 diabetes og fedme,” fremgår det.

Læs også: Kvindelige forskere indtager Novo Nordisk Fondens nye program

– Ved at etablere stærke bilaterale samarbejder med Broad Institute søger vi ikke blot at støtte vigtig forskning i sundhed til gavn for den brede befolkning, men også at bidrage til en styrkelse af Danmarks internationale position inden for biomedicinsk forskning, siger Niels-Henrik von-Holstein-Rathlou, Senior Vice President, Biomedicine & Health Sciences, i Novo Nordisk Fonden i pressemeddelelsen.

Tilbage i 2019 donerede Novo Nordisk Fonden også en stor portion penge til genomforskning.

Her bevilligede de over en periode på 4,5 år hele 990 millioner kroner til Det Nationale Genom Center.

– Vi har en unik chance nu for at sætte tempo på anvendelsen af den nye viden om vores gener til at hjælpe læger med at bekæmpe sygdomme og redde menneskeliv, sagde formand for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen, dengang til Science Report.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.