Novo Nordisk Fonden har bevilliget 290 millioner kroner til et nyt center for genomforskning. Centret skal ligge ved Broad Institute ved MIT og Harvard i Boston, USA, som er et af verdens førende institutioner på feltet.
Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.
The Novo Nordisk Foundation Center for Genomic Mechanisms of Disease, som centret kommer til at hedde, skal via internationale forskningssamarbejder undersøge de genetiske mekanismer ved blandt andet type-2 diabetes og fedme.
På sigt skal det føre til bedre behandlingsformer og diagnostik af komplekse sygdomme samt udvikling af mere skræddersyet medicin.
Dansk direktør
Direktøren for det nye center bliver danske Kasper Lage, som er associate professor ved Harvard Medical School og forsker på Institut for biologisk psykiatri ved Region Hovedstadens psykiatri.
Han har desuden været tilknytte Broad Institute i 10 år.
Læs også: Digitale værktøjer i forskning: – Vi bør have en dybere snak om de etiske hensyn
– Som dansker og én, der længe har været en del af Broad Institute, er jeg virkelig glad for lanceringen af dette nye spændende center, siger han i pressemeddelelsen.
Han fortsætter:
– Jeg er taknemmelig over for Novo Nordisk Fonden, for deres vision med dette nye samarbejdsinitiativ og for deres arbejde med at muliggøre dette spændende partnerskab.
Vil styrke dansk forskning
Bevillingen er en del af Novo Nordisk Fondens øgede internationale fokus, der blandt andet har til formål at styrke dansk forskning.
Derfor bliver Kasper Lage ikke den eneste dansker, der får sin gang i det nye center, som også vil danne ramme for “tætte samarbejder mellem Broad Institute og danske forskere inden for genomforskning, bioinformatik, type-2 diabetes og fedme,” fremgår det.
Læs også: Kvindelige forskere indtager Novo Nordisk Fondens nye program
– Ved at etablere stærke bilaterale samarbejder med Broad Institute søger vi ikke blot at støtte vigtig forskning i sundhed til gavn for den brede befolkning, men også at bidrage til en styrkelse af Danmarks internationale position inden for biomedicinsk forskning, siger Niels-Henrik von-Holstein-Rathlou, Senior Vice President, Biomedicine & Health Sciences, i Novo Nordisk Fonden i pressemeddelelsen.
Tilbage i 2019 donerede Novo Nordisk Fonden også en stor portion penge til genomforskning.
Her bevilligede de over en periode på 4,5 år hele 990 millioner kroner til Det Nationale Genom Center.
– Vi har en unik chance nu for at sætte tempo på anvendelsen af den nye viden om vores gener til at hjælpe læger med at bekæmpe sygdomme og redde menneskeliv, sagde formand for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen, dengang til Science Report.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
