Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Novo Nordisk Fonden giver stort millionbeløb til nyt forskningsakademi

Novo Nordisk Fonden har bevilget 150 millioner kroner til etablering af nyt akademi.

Niels-Henrik von Holstein-Rathlou er ansvarlig for Novo Nordisk Fondens bevillinger inden for biomedicinsk og sundhedsvidenskabelig forskning. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Novo Nordisk Fonden har over en seksårig periode bevilget 150 millioner kroner til etablering og drift af Danish Cardiovascular Academy.

Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

Ifølge fonden vil Danish Cardiovascular Academy få hovedsæde på Aarhus Universitet.

Akademiet bliver et afgørende afsæt for at videreudvikle hjerte-kar-forskningsmiljøerne

Planen er, at det nye akademi skal forske i forebyggelsen af hjerte-kar-sygdomme samt undersøge, hvordan livskvaliteten med sygdommen kan blive bedre.

– Akademiet bliver et afgørende afsæt for at videreudvikle hjerte-kar-forskningsmiljøerne ved de danske universiteter og for at understøtte en ny generation af hjerte-kar-forskere, som kan skabe forskningsgennembrud og fremme innovation på tværs af fagligheder, siger Lars Bo Nielsen, dekan på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Health, Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.

Det er en udvikling, Novo Nordisk Fonden ser mange positive perspektiver ved

Lars Bo Nielsen siger videre, at akademiet vil give forskertalenter fra hele landet mulighed for at mødes med topforskere fra ind- og udland. Håbet er, at kunne skabe et stærkt forskningsnetværk med de bedste ph.d.-studerende og postdocs inden for hjerte-kar-området.

– Det er en udvikling, Novo Nordisk Fonden ser mange positive perspektiver ved og dermed gerne vil støtte, siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Senior Vice President, Biomedicine & Health Sciences, Novo Nordisk Fonden.

Coronapandemi påvirker ikke udbetalinger

På trods af den aktuelle coronapandemi har Novo Nordisk Fonden kunnet fastholde deres normale uddelingsniveau i 2020 – og fastholde deres strategi om at øge udbetalingerne frem mod 2023. I oktober sidste år kunne Science Report med udgangspunkt i en rapport fra Fondenes Videnscenter skrive, at covid-19 ligefrem var medvirkende til, at fonden i 2020 kunne øge uddelingerne. I løbet af foråret 2020 uddelte fonden for eksempel i omegnen af 400 millioner kroner til coronarelaterede projekter.

– Vi forventer dog ikke, at covid-19-krisen isoleret set kommer til at påvirke vores samlede uddelinger de kommende år i hverken op- eller nedadgående retning, men det er muligt, at vi vil foretage nogle omprioriteringer, sagde Niels Peder Nielsen, viceadministrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, til Science Report ved den lejlighed.

Siden 2010 har Novo Nordisk Fonden uddelt mere end 25 milliarder kroner.

Samarbejde med patienterne

Danish Cardiovascular Academy vil forsøge at samle videnskaben i form af input fra universiteter, hospitaler og andre forskningsinstitutioner med patienternes erfaringer. Derfor er Hjerteforeningen også blandt partnerne i akademiet. Patientforeningen bidrager med 30 millioner kroner.

De øvrige danske samarbejdspartnere er Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet samt de fire universitetshospitaler i Aarhus, Odense, Aalborg og København.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.