Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Ny Novo-satsning skal støtte iværksætter-lystne forskere

Bevillingerne er de første i et nyt program fra Novo Nordisk Fonden.

Foto: iStock.

Selvom danske forskere laver viden i verdensklasse, er der et uforløst potentiale, når det handler om at omsætte viden til innovation og kommercielle resultater. 

Den udfordring vil Novo Nordisk Fonden forsøge at imødekomme med et nyt støtteprogram til innovative forskere. Med programmet har fonden, der sidste år uddelt knap 5 mia. kroner til videnskabelige formål, i første omgang givet seks forskere finansiering til at undersøge, om deres forskning har et kommercielt potentiale.  

Fonden har i alt uddelt 30 mio. over en treårig periode, og de fem forskere, der hver modtager seks mio. kr., har desuden fået titlen Novo Nordisk Foundation Distinguished Innovator. I projektperioden fortsætter bevillingsmodtagerne deres forskning ved universitetet. 

– Formålet med bevillingerne er at stimulere innovation og iværksætteri inden for den akademiske verden og på den måde sørge for at forskningen kommer både patienter og samfund til gode, siger Mikkel Skovborg, Senior Vice President, Innovation, Novo Nordisk Fonden.

De første fem bevillingsmodtagere er: 

Andreas Kjær, professor, Rigshospitalet og Københavns Universitet.
Claus Elsborg Olesen, seniorforsker, Aarhus Universitet.
Mette Rosenkilde, professor, Københavns Universitet.
Zachary Gerhart-Hines, lektor, Københavns Universitet.
Martin Jakobsen, lektor, Aarhus Universitet

Bevillingsmodtagerne vil i deres projekter blandt andet udforske udvikling af en ny lægemiddelkandidat til gavn for mange mennesker med Parkinsons sygdom, en ny individuel behandling målrettet patienter med aggressive hjernesvulster og en ny terapi til kampen mod fedme.

Ambassadører for innovation
Titlen Novo Nordisk Foundation Distinguished Innovator understreger, at bevillingsmodtageren også skal fungere som ambassadør for innovation på sit universitet, for eksempel ved aktivt at vejlede studerende eller andre undervisere og personale samt videreformidle læring og viden om innovationsprocesser.

– Vi ser ofte, at forskere, der en eller to gange har udviklet et nyt produkt, er mere tilbøjelige til at gøre det igen, og vi ønsker derfor at støtte disse forskere. Samtidig ønsker vi at facilitere en øget forståelse for værdien af innovation gennem udpegning af innovationsambassadører, siger Mikkel Skovborg. 

I løbet af den treårige projektperiode får forskerne også hjælp og vejledning fra eksperter inden for juridisk rådgivning, iværksætteri og innovation. På den måde gør får forskere mulighed for at forfølge parallelle forskningsspor inden for grundforskning og translationel forskning uden at forskerens akademiske udvikling eller karriere tilsidesættes, ifølge fonden. 

Formålet med de langsigtede bevillinger er at give forskere mulighed for at indsamle flere data til deres projekter og skabe forudsætninger for, at projekterne kan modne længere tid i de akademiske miljøer. 

Forsiden lige nu:

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.