Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Ny rektor på SDU er håndboldfar og en handlingens mand

Jens Ringsmose er ekspert i militære forhold med rødderne plantet i den syddanske muld og dens traditioner.

Jens Ringsmose er ny rektor på SDU. Her ses han til åbningen af SDU Business School i september. Foto: PR

1. november sætter en ny mand sig i rektorstolen på Syddansk
Universitet. Og det er én, universitet selv har fostret.

Nu skal han være chefen for det hele – eller i hvert fald de 26.700
studerende og over 3.900 ansatte, der er på SDU.

– Jeg glæder mig til at arbejde stenhårdt for et fantastisk og stærkt
universitet, som jeg altid har oplevet som mit akademiske hjem, udtalte 48-årige Jens Ringsmose i den pressemeddelelse, hvor hans nye position blev offentliggjort.

Jens Ringsmose tog sine første skridt på SDU for 26 år siden. Godt syv år senere stod han med en kandidatgrad i historie i hånden og skrev efterfølgende også sin ph.d.-afhandling på universitetet.

Han har siden 2019 været dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet efter et par afstikkere til KU’s Center for Militære Studier og Forsvarsakademiet.

Tidligere rektor: – Et stærk valg

Jens Ringsmose overtager rektorposten efter Ole Skøtt, som har været
konstitueret rektor siden august. Her fratrådte den forhenværende rektor, Henrik Dam, til fordel for en ny stilling som administrerende direktør for Praktiserendes Lægers Organisation (PLO).

– Du vil blive savnet på Syddansk Universitet, skrev Jens Ringsmose på Twitter som afsked til den afgående rektor.

Det var Henrik Dam, der ansatte Jens Ringsmose som dekan for Det
Samfundsvidenskabelige Fakultet i 2019, og de arbejdede sammen i direktionen. Han bifalder valget af ny rektor.

Læs også: Regeringen afviser at stoppe modregning af EU-midler

– SDU’s bestyrelse har truffet et stærkt valg med ansættelsen af Jens. Han er kompetent, visionær og handlekraftig – og så er han en en dygtig leder og vellidt kollega, skriver Henrik Dam i en e-mail til Science Report.

Han fortsætter:

– Jeg er derfor ikke et øjeblik i tvivl om, at han bliver en fremragende
rektor for SDU, og jeg glæder mig til at følge universitetets udvikling under hans ledelse.

En handlingens mand

På Det Samfundsvidenskabelig Fakultet vinker de ikke helt uden ærgrelse farvel til deres dekan gennem to år.

– Vi er rigtig kede af miste ham som dekan. Vi vil faktisk helst ikke af med ham, men når han nu bliver rektor, så kan vi godt leve med det – sagt med et glimt i øjet, siger Torben Damgaard.

Han er leder på Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi og har arbejdet tæt sammen med Jens Ringmose – både som kolleger i institutlederkredsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, og de seneste to år, hvor Jens Ringsmose som fakultetets dekan har været hans chef.

Læs også: 14 forslag skal skabe bedre nordisk forskningssamarbejde

– De første gange, vi mødtes, syntes han nok, at jeg var lidt af en
rundsbordsmand, og jeg syntes, han var lige hurtig nok på aftrækkeren. Vi fandt dog hurtigt ud af, at vi så ret ens på tingene, siger Torben Damgaard og fortsætter:

– Jens er en person, der aldrig har en skjult dagsorden. Man ved, hvad han vil, og hvor han vil hen. Han er en utrolig loyal person, og man er altid sikker på, at han har ens ryg.

Ligesom Henrik Dam, beskriver Torben Damgaard den nye rektor som en handlingens mand.

– Han har det bedst med at handle – også der, hvor det er svært – og er ikke bange for konflikter. Han er også utålmodig. Det er godt, fordi han får sat ting i gang og fulgt op på dem, siger Torben Damgaard.

Han tilføjer:

– Han har jo mindre erfaring med de eksterne og politiske aspekter, men han er en dygtig politiker, så jeg er ikke i tvivl om, at han vil gøre det godt.

“Militær” baggrund 

Jens Ringsmose har i sin forskerkarriere haft fokus på forsvarspolitik, både på SDU’s Center for War Studies, men også på Dansk Institut for Militære Studier, hvor han var chef for Institut for Militære Operationer, og på Forsvarsakademiet, hvor han var prodekan.

Han har også hyppigt optrådt som ekspert i medierne. Om det sagde den tiltrædende rektor til Djøfbladet i 2019, at han nu i højere grad ville koncentrere sig om en anden faglighed:

– Nu skal jeg dyrke en anden faglighed – fagligheden som leder på et universitet. Men jeg vil stadig prøve at lokke familien med på alverdens krigsmuseer, når vi er på ferie.

Ifølge Torben Damgaard spiller den “militære” baggrund godt sammen med den måde, Jens Ringsmose arbejder på.

– Han er meget struktureret. Det er ikke fordi, han giver ordrer, men han eksekverer – nu har vi besluttet det her, og så skal vi have eksekveret det. Det hænger fint sammen med hans engagement i og interesse for militæret.

Selv har Jens Ringsmose tidligere udtalt, at han “brænder for ledelse”:

– Jeg har i min karriere aldrig været i tvivl om, at forsknings- og uddannelsesledelse er mit professionelle kald. Det er udbytterigt, meningsfuld og fagligt stimulerende, udtalte han i en pressemeddelelse, da han i 2019 blev ansat som dekan.

Håndboldspilleren fra Tønder

Jens Ringsmose styrer ikke kun tropperne på SDU.

I sin fritid dirigerer han også slaget på håndboldbanen, som træner for sin datters håndboldhold. Noget, han gerne deler med sine kolleger.

– Han er generelt interesseret i at høre om, hvad man i øvrigt går og laver – også uden for universitetet. Han fortæller også gerne om sin træning af håndboldholdet, hvor hans datter spiller, som han er meget engageret i, siger Torben Damgaard. 

Den nye rektor har også selv spillet håndbold som yngre. Faktisk er han i hjembyen Tønder stadig husket for at være en dygtig håndboldspiller, som havde succes på byens divisionshold, skriver Jyske Vestkysten.

“Det sikre valg”

SDU havde egentlig meldt ud, at de først regnede med at finde en ny rektor, når året var omme. Med valget af Jens Ringsmose har universitetet afsluttet rekrutteringsprocessen to måneder før “deadline”.

At man har valgt en mand fra egne rækker kan der ifølge ledelsesekspert og erhvervskommentator Henrik Ørholst være en stor styrke i.

– Fordelen ved at vælge en kandidat indefra er, at han eller hun kender organisationen, de stærke og svage sider, hvem der er nøgleinteressenterne og så videre, siger han og påpeger, at det især er en styrke, hvis man skal have eksekveret noget meget hurtigt.

Om det er det bedste at vælge en kandidat indefra eller én udefra, bliver løbende diskuteret i headhunterkredse. Der er endnu ikke en klar konklusion, da begge valg har både fordele og ulemper.

– Det er det sikre valg, kan man sige, at tage en kandidat indefra. Det er større risiko for, at det ikke er et godt match, hvis man vælger en udefra. Bagsiden er så, at det godt kan komme til at knibe lidt med nytænkningen, hvis den nye leder er fra egne rækker, siger Henrik Ørholst.

Står man over for store forandringer kan det derfor ifølge ham være en fordel at vælge en kandidat udefra.

På de otte danske universiteter er kun én af rektorerne kvinde. Hvilket signal sender det, at man har valgt en mand til posten?

– Selvfølgelig skal man altid gå ind for diversitet, men det skal være på alle parametre: alder, uddannelse, etnicitet, nationalitet og køn. Man skal altid gå med den bedste kandidat, siger Henrik Ørholst.

Læs også: Flere kvinder skal tegne fremtidens forskning

At det er den rigtig kandidat er formand for SDU’s bestyrelse Niels Thorborg ikke i tvivl om.

– En af Jens Ringsmoses store kvaliteter er, at han i høj grad formår at kombinere et visionært syn på den fremtid, som universitetet står overfor med sit dybe kendskab til universitetet. Med Jens Ringsmose i førersædet får SDU ikke blot en leder med analytisk kraft, men også en erfaren leder, der har blik for universitetets placering i vores region, udtaler bestyrelsesformand Niels Thorborg i en pressemeddelelse.

Jens Ringsmose tiltræder som rektor for SDU 1. november.

Jens Ringsmose

Jens Ringsmose er 48 år og opvokset i Tønder.

Han er uddannet cand.mag i historie fra Syddansk Universitet (SDU) i 2002 og ph.d. fra Institut for Statskundskab i 2007.

Er i dag professor og dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU, professor II ved Royal Norwegian Air Force Academy.

Har tidligere været chef for Institut for Militære Operationer ved Dansk Institut for Militære Studier samt prodekan på Forsvarsakademiet.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.