Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Politik

Regeringen afviser at stoppe modregning af EU-midler

Afvisningen faldt på Uddannelses- og Forskningspolitisk Topmøde 2021.

Ida Auken er uddannelses- og forskningsordfører for Socialdemokratiet. Foto: Steen Brogaard

Regeringen vil ikke stoppe med at modregne bidrag fra EU til det offentlige FoU-bidrag.

Det sagde Ida Auken, Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, på Uddannelses- og Forskningspolitisk Topmøde 2021, der onsdag blev afholdt på DTU i Lyngby.

– Det er ikke regeringens holdning, at vi skal stoppe modregningen, lød det fra ordføreren.

Modregningen af EU-midler i det offentlige FoU-bidrag betyder, at for hver euro, Danmark modtager i støtte fra EU’s forskningsprogram, fraregner staten bidraget i det statslige forskningsbudget med henvisning til, at der er fastlagt en målsætning om et samlet offentligt FoU-bidrag på 1 procent af bruttonationalproduktet.

Læs også: Lange udsigter til højere offentligt bidrag til forskning

Ida Auken deltog sammen med seks andre uddannelses- og forskningsordførere i topmødet. Her spurgte Camilla Gregersen, formand i fagforeningen DM, om forskningsordførerne ville arbejde for stop af modregningen.

Direkte henvendt til Camilla Gregersen sagde Ida Auken.

– Kan du finde et flertal uden om mig, er det fint. Men så skal du finde pengene et andet sted på finansloven.

I 2019 hjemtog danske forskere på offentlige forskningsinstitutioner 1,2 milliarder kroner fra EU, viser rapporten ’Forskning, udvikling og innovation 2021’ fra Danmarks Statistik.

FoU-bidraget fra det offentlige Danmark – inklusive EU-midlerne – var samme år på knap 3,9 milliarder kroner.

- Vores opgave er at få tingene til at balancere, og skal jeg komme med en forudsigelse, så kommer det (afskaffelsen af modregningen, red.) ikke til at ske på denne finanslov, tilføjede Ida Auken.

Diskussionen, der bliver ved med at dukke op

Blandt deltagerne på topmødet var også Astrid Carøe, uddannelses- og forskningspolitisk ordfører for SF. Hun konstaterede, at deltagerne på topmødet 2020 også diskuterede modregning.

- Og jeg tror også, at vi kommer til at tage diskussionen igen til næste år. SF har ikke planer om at fjerne modregningen. Vi vil i stedet skal i stedet gå efter, at FoU-bidraget bliver én procent rent, siger Astrid Carøe med henvisning til, at det i dag er svært at få overblik over, hvad pengene fra det offentlige FoU-bidrag bliver brugt på.

Læs også: Der skal findes flere penge til forskning, hvis grøn omstilling af landbruget skal lykkes

Her tilføjede Stinus Lindgreen (R):

- Den ene procent er ekstremt kompliceret, og det er meget svært at finde ud, hvad pengene går til.

- I Radikale Venstre så vi gerne, at forskning fik flere midler, og at midlerne ikke blev modregnet i de hjemtagne EU-midler, fortsatte han.

Uddannelses- og Forskningspolitisk Topmøde

Bliver afholdt hvert år på DTU.

Emnerne for topmødet var i år blandt andet ’Hvordan bør fremtidens uddannelser finansieres?’, og ’Er vi blevet for kloge?’.

I år deltog blandt andre uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, Mads Krogsgaard Thomsen, og uddannelses- og forskningspolitisk chef Mads Eriksen fra Dansk Erhverv.

Derudover bestod topmødet af et panel bestående af uddannelses- og forskningsordførerne fra Christiansborg: Astrid Carøe (SF), Ida Auken (S), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Stinus Lindgreen (R), Victoria Velásquez (EL), Uffe Elbæk (Frie grønne) og Ulla Tørnæs (V).

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.