Regeringen vil ikke stoppe med at modregne bidrag fra EU til det offentlige FoU-bidrag.
Det sagde Ida Auken, Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, på Uddannelses- og Forskningspolitisk Topmøde 2021, der onsdag blev afholdt på DTU i Lyngby.
– Det er ikke regeringens holdning, at vi skal stoppe modregningen, lød det fra ordføreren.
Modregningen af EU-midler i det offentlige FoU-bidrag betyder, at for hver euro, Danmark modtager i støtte fra EU’s forskningsprogram, fraregner staten bidraget i det statslige forskningsbudget med henvisning til, at der er fastlagt en målsætning om et samlet offentligt FoU-bidrag på 1 procent af bruttonationalproduktet.
Læs også: Lange udsigter til højere offentligt bidrag til forskning
Ida Auken deltog sammen med seks andre uddannelses- og forskningsordførere i topmødet. Her spurgte Camilla Gregersen, formand i fagforeningen DM, om forskningsordførerne ville arbejde for stop af modregningen.
Direkte henvendt til Camilla Gregersen sagde Ida Auken.
– Kan du finde et flertal uden om mig, er det fint. Men så skal du finde pengene et andet sted på finansloven.
I 2019 hjemtog danske forskere på offentlige forskningsinstitutioner 1,2 milliarder kroner fra EU, viser rapporten ’Forskning, udvikling og innovation 2021’ fra Danmarks Statistik.
FoU-bidraget fra det offentlige Danmark – inklusive EU-midlerne – var samme år på knap 3,9 milliarder kroner.
- Vores opgave er at få tingene til at balancere, og skal jeg komme med en forudsigelse, så kommer det (afskaffelsen af modregningen, red.) ikke til at ske på denne finanslov, tilføjede Ida Auken.
Diskussionen, der bliver ved med at dukke op
Blandt deltagerne på topmødet var også Astrid Carøe, uddannelses- og forskningspolitisk ordfører for SF. Hun konstaterede, at deltagerne på topmødet 2020 også diskuterede modregning.
- Og jeg tror også, at vi kommer til at tage diskussionen igen til næste år. SF har ikke planer om at fjerne modregningen. Vi vil i stedet skal i stedet gå efter, at FoU-bidraget bliver én procent rent, siger Astrid Carøe med henvisning til, at det i dag er svært at få overblik over, hvad pengene fra det offentlige FoU-bidrag bliver brugt på.
Læs også: Der skal findes flere penge til forskning, hvis grøn omstilling af landbruget skal lykkes
Her tilføjede Stinus Lindgreen (R):
- Den ene procent er ekstremt kompliceret, og det er meget svært at finde ud, hvad pengene går til.
- I Radikale Venstre så vi gerne, at forskning fik flere midler, og at midlerne ikke blev modregnet i de hjemtagne EU-midler, fortsatte han.
Bliver afholdt hvert år på DTU.
Emnerne for topmødet var i år blandt andet ’Hvordan bør fremtidens uddannelser finansieres?’, og ’Er vi blevet for kloge?’.
I år deltog blandt andre uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, Mads Krogsgaard Thomsen, og uddannelses- og forskningspolitisk chef Mads Eriksen fra Dansk Erhverv.
Derudover bestod topmødet af et panel bestående af uddannelses- og forskningsordførerne fra Christiansborg: Astrid Carøe (SF), Ida Auken (S), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Stinus Lindgreen (R), Victoria Velásquez (EL), Uffe Elbæk (Frie grønne) og Ulla Tørnæs (V).
Forsiden lige nu:

Bestyrelsen for det norske forskningsråd er blevet fyret
Bestyrelsen for det norske forskningsråd blev fyret i sidste uge, og det kan få store konsekvenser for norsk forskning, mener blandt andre flere rektorer.

Forsker fra AU modtager 10 mio. kr. til forskning i metastaser
Joanna Kalucka modtager 10. mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at undersøge den molekylære signatur for metastaser til leverkræft.

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
