Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Sygeplejerske bliver Danmarks første professor i retspsykiatri

44-årige Frederik Alkier Gildberg skal især forske i reduktion af tvang.

Foto: SDU.

I 2016 blev han Danmarks første lektor i retspsykiatri, og nu har Frederik Alkier Gildberg taget næste skridt.

Per 1. marts er han tiltrådt som landets første professor i retspsykiatri ved Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet (SDU).

– I Danmark er der jo lidt langt mellem folk på det her område. Det håber jeg, at jeg kan være med til at fremme, siger den nyudnævnte professor.

Læger vil hellere stille diagnoser

Frederik Alkier Gilberg er 44 år, født i Herning og blev uddannet som sygeplejerske i 2002. Siden er der kommet både en kandidatgrad og en ph.d. til, samt et diplom i humanistisk sundhedsforskning.

Siden 2003 har Frederik Alkier Gilberg desuden arbejdet som retspsykiatrisk sygeplejerske, og han mener, at netop hans baggrund i sygeplejen er det, der har banet vejen for, at han nu kan kalde sig landets første professor i retspsykiatri.

Læs også: 23 SDU-medarbejdere får varslet fyring

– Læger bliver typisk trukket i retning af områder, der har at gøre med diagnoser, men det er det jo ikke at være retspsykiatrisk patient. Det handler jo om noget strafbart. Der kommer jeg fra et området, hvor man ikke nødvendigvis er lige så optaget af diagnoser, som det medicinske felt normalt er, siger han.

Megen brug af tvang i Danmark

Frederik Alkier Gildberg har længe haft sit fokus på reduktion af tvang, og det er også det område, hans forskning vil centrere sig om som professor.

I Danmark har vi tidligere fået kritik for at bruge bæltefiksering, medicinsk tvang og andre former for fastholdelse langt mere og i længere perioder, end Menneskerettighedskonventionen lægger op til. Og selvom det er faldende, er der lang vej igen, for det har store konsekvenser at blive tvangsfikseret, fastslår den nyudnævnte professor.

– Patienterne oplever det som et overgreb. Det ville vi nok alle gøre, hvis vi blev spændt fast mod vores vilje. Det er et stort overgreb på den personlige frihed. Dertil kommer alle de helbredsmæssige konsekvenser, der er ved at lægge spændt fast til en seng i en uge, siger han.

Læs også: Ny prorektor på SDU: Vi skal forme en mere bæredygtig fremtid

Ifølge Menneskerettighedskonventionen må patienter højst være spændt fast i seks timer ad gangen. Men Frederik Alkier Guldberg har fundet mange eksempler på, at det ikke bliver overholdt i Danmark.

– Det er ikke meningen, man skal være fikseret i flere måneder. Vi har derfor fremsat en stærk kritik af Danmarks brug af tvang, siger han.

Han mener dog ikke, det vil være korrekt helt at forbyde tvang, sådan som nogle kritikere mener. Men brugen bør kvalificeres mere, og det er her, hans forskning kan bidrage.

Må sparre med kolleger i andre lande

Samtidig med, at vi i Danmark bruger tvang langt mere end tilrådet, er forskningen i retspsykiatri også langt bagefter lande som Australien og Storbritannien, mener Frederik Alkier Gildberg. Netop eksemplificeret ved, at vi først nu har fået den første professor inden for området.

Læs også: Store ændringer skal give Aalborg Universitet en unik profil

– Det er jo desværre et område i vækst med flere patienter. Heldigvis har jeg en masse internationale kolleger i lande, der har helt andre traditioner på det her område, som jeg kan trække på, fortæller han.

Foruden at være blevet professor er Frederik Alkier Gildberg også blevet udnævnt som forskningsleder ved Retspsykiatrisk Forskningsenhed i Middelfart.

Forsiden lige nu:

Københavns Universitet brillierer i Champions League

Forskere fra Københavns Universitet modtog otte ud af 14 danske Starting Grants, da European Research Council (ERC) uddelte bevillinger tidligere på ugen. Prorektor David Dreyer Lassen kalder ERC for forskningsfinansieringens Champions League, og glæder sig over, at flere af forskerne kommer udefra.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.