Tirsdag formiddag har i alt 23 medarbejdere på Syddansk Universitet (SDU) fået en sindeskrivelse fra universitets ledelse. Heri er de blevet indkaldt til en samtale, hvor de vil modtage en faglig begrundelse for, at de bliver afskediget.
Efter den samtale vil de formelt være varslet fyret.
Læs også: SDU skal spare millioner
Det drejer sig om 12 medarbejdere på humaniora og 11 medarbejdere på Det Tekniske Fakultet, som blandt andet rummer en række ingeniøruddannelser.
– Vi er voldsomt kede af det. Det siger sig selv, at det er en træls dag for alle, siger Birgitte Lilholt Sørensen, der er fællestillidsmand på SDU og næstformand i Hovedsamarbejdsudvalget.
Meddelelserne til de ramte medarbejdere blev sendt ud frem til 11.30 tirsdag. Birgitte Lilholt Sørensen kan ikke endeligt bekræfte, at alle de ramte har modtaget meddelelserne, men det er hendes “klare forventning”.
Skulle finde 25 millioner
Nedskæringerne på SDU er ikke begrænset til de 23 fyringer. Tirsdagens sindeskrivelser er blot seneste kapitel i en proces, der begyndte i september sidste år, hvor det blev meldt ud, at der skulle spares.
I alt mangler der 40 millioner kroner i år og op til 50 millioner kroner næste år, og meget af arbejdet for at lappe det hul var allerede gjort, inden sindeskrivelserne blev sendt ud.
Der kommer til at pågå forhandlinger resten af måneden
Blandt andet er der nedlagt 26 stillinger i Centraladministrationen. Heraf har 15 medarbejdere ifølge Science Reports oplysninger valgt frivillige fratrædelser, mens 11 stillinger ikke bliver genbesat eller på anden måde nedlægges, eksempelvis ved at lægge funktioner sammen. Det arbejde vil fortsætte resten af året.
Læs også: Tidligere minister får “hæderstitel” på SDU
Men på både humaniora og Det Tekniske Fakultet valgte kun ganske få medarbejdere frivillige fratrædelser, hvorfor det altså blev nødvendigt at afskedige 23 for at få tallene til at gå op.
Vi har forsøgt at få en kommentar fra universitetsdirektør på SDU, Thomas Buchvald Vind, men han ønsker ikke at medvirke. I et skriftligt svar lyder det, at “Vi har ingen kommentarer for nuværende, idet vi har først har det samlede overblik over den aktuelle tilpasningsproces ultimo marts.”
Fire forklaringer
Hullet i kassen har ifølge Science Reports oplysninger fire forklaringer:
- Den første forklaring, som især rammer humaniora hårdt, er dimensionering. Det vil sige, at et studie fra regeringens side får loft på, hvor mange studerende, der må optages. Det gøres for at forhindre, at man uddanner folk til arbejdsløshed. Netop dimensionering på SDU fik for nylig en hård medfart i et debatindlæg i Berlingske, hvor to ansatte på universitets Center for Mellemøststudier beskrev, hvordan det førte til en ond cirkel af manglende midler og tilsvarende dårligere undervisning.
- Den anden forklaring skal findes i implementeringen af nye IT-systemer. Det gælder dels et system ved navn Kopernikus, som er et samarbejde mellem landets otte universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet, og nye IT-systemer i universitetets HR- og økonomiafdelinger.
- Den tredje forklaring skal findes i universitetets bibliotek, hvor der er stigende udgifter til licensomkostninger. Den hollandske forlagsgigant Elsevier har lavet store opkøb i forlagsbranchen og har skruet op for priserne.
- Den fjerde forklaring skyldes coronavirussen, som især har skabt økonomiske problemer på Det Tekniske Fakultet. Her har man haft en række projekter, der ikke er kunnet realiseres, hvilket har ført til markant lavere indtægter end forventet.
Læs også: Tyske universiteter står fast: lavere priser på tidsskrifter
Forhandlinger fortsætter hele marts
Samtaler med de ramte medarbejdere bliver holdt over de næste dage, men dermed er processen ikke forbi, understreger Birgitte Lilholt Sørensen.
– Vi er en forhandlingssituation, hvor vi nu går ind i næste fase. Vi er nu igennem afværgefasen, hvor vi har ledt efter andre løsninger de seneste måneder. Nu er der en høringsfase på 14 dage, hvor vi kan forholde os til, om der er givet en saglig grund til hver enkelt afskedigelse, siger hun.
Tillidsapparatet på SDU kan desuden hjælpe de ramte medarbejdere med at lande på den bedst mulige måde. Det kan enten være ved at finde en anden funktion på universitet, eller ved at hjælpe dem videre.
Læs også: Store ændringer skal give Aalborg Universitet en unik profil
Det er altså for tidligt at miste håbet, lyder det fra tillidsmanden. Det viste sig så sent som mandag, da antallet af varslede fyringer på humaniora faldt fra 13 til 12. Derfor er Birgitte Lilholt Sørensen indstillet på at kæmpe videre.
– Der kommer til at pågå forhandlinger resten af måneden, understreger hun.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
