Til daglig er han læge på Aarhus Universitetshospitals hjerteafdeling, hvor han er ved at specialisere sig som hjertelæge. Men det seneste godt 10 år har Morten Schmidt ved siden at lægegerningen forsket i, hvilke typer medicin der kan gøre skade på hjertet.
Han har blandt andet opdaget hjerte-kar-mæssige bivirkninger ved en bestemt type smertestillende medicin. Det har betydet, at medicinen ikke længere kan købes i håndkøb i en række lande.
Læs også: Forskere bag mRNA-vaccine modtager Novo Nordisk Prisen
Hans arbejde bliver nu hædret med tildelingen af BCPT Young Researcher Nordic Prize 2021.
Det skriver Aarhus Universitet, Health, i en pressemeddelelse.
– Jeg blev utrolig glad, da jeg fik den gode nyhed, siger Morten Schmidt til Science Report.
Han tilføjer:
– Det er en stor ære. Prisen uddeles jo i konkurrence med forskere fra hele Norden, så konkurrencen er hård.
Betydelig klinisk og folkesundhedsmæssig effekt
Prisen bliver uddelt af tidsskriftet Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology og gives til årets unge nordiske forskningstalent ”med betydelige resultater i rygsækken inden for basal eller klinisk farmakologi”.
Valget af Morten Schmidt begrunder bedømmelseskomitéen med, at han har “bedrevet forskning af højeste internationale standard, som har haft betydelig klinisk og folkesundhedsmæssig effekt”.
At Morten Schmidts forskning også har haft indflydelse på danske og europæiske retningslinjer for brug af lægemidler, fremhæves også i begrundelsen.
Læs også: Her er vinderne af Forskningsministeriets undervisningspris
Med prisen følger 7.500 Euro svarende til lidt over 55.000 danske kroner til Morten Schmidts videre forskning.
– Det er ikke afgjort, hvad pengene skal gå til, men det kan muligvis blive til et forskningsophold i udlandet, siger han til Science Report.
Det er anden gang, prisen bliver uddelt. Sidste år gik den til Anton Pottegård, som er klinisk farmaceut, ph.d. og professor i Klinisk Farmakologi, Farmaci og Miljømedicin ved Syddansk Universitet.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
