Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Yngre forskere henter rekord mange penge fra EU

15 forskere har modtaget penge til at booste deres karriere. Tilsammen sætter de ny rekord

Foto: DIIS

Det er lykkedes yngre danske forskere at sætte ny rekord for hjemtag af EU midler fra det prestigefulde Starting Grants fra Det Europæiske Forskningsråd.

De femten danskere får mellem 1.5 mio. og 2 mio. Euro til at starte selvstændige forskningsgrupper og lede dem i en femårig periode.

Landets største universitet, Københavns Universitet, står for otte – og dermed over halvdelen – af de 15 Starting Grants. DTU og Aarhus Universitet har fået to hver, mens Syddansk Universitet og Region Hovedstaden henter hver en bevilling.

I denne runde er også en helt nye modtager, nemlig Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), som opnår deres første ERC-bevilling, med en bevilling til Mona Kanwal Sheikh, der som tidligere beskrevet her i Science Report, skal forske i transnational jihadisme.

DIIS FÅR STORT MILLIONBELØB TIL FORSKNING I JIHADISME

Emnemæssigt favner de 15 danske forskere over forskningsfelter fra kroniske sygdomme over kemiske mekanismer til jihadistiske konflikter.

Hos Københavns Universitet glæder de sig over succesen:

– Vi har stor grund til at glæde os over, at KU’s forskere fortsætter succesen hos ERC. Otte bevillinger i Europas skarpeste felt, hvor alene forskningskvalitet og -talent er konkurrenceparameteren, lover godt for fremtiden, siger Kim Brinckmann, vicedirektør for Forskning & Innovation.

Samtidig er der tilfredshed med, at der er en sjælden ligelig kønsfordeling i de modtagende grants. Årets otte bevillinger tangerer nemlig KU’s rekord for antal Starting Grants, som blev sat i 2014. Men hvor det i 2014 udelukkende var mandlige forskere på modtagerlisten, er kønsbalancen helt lige i år. Fire kvindelige modtagere og fire mandlige modtagere.

Den lige fordeling er også bemærkelsesværdig, når man ser tilbage på, hvordan KU’s Starting Grant-bevillinger har været fordelt igennem det seneste årti. Syv kvindelige KU-forskere har været blandt modtagerne inden årets uddeling, mens 36 mandlige KU-forskere har modtaget.

En af modtagerne på KU er adjunkt Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen fra Kemisk Institut. Hun er materialekemiker, og hendes projekt MatMech skal skabe bedre indsigt i de kemiske mekanismer, der spiller ind, når faste stoffer dannes.

– Som kemikere mangler vi forståelse af selve kemien, der styrer, hvordan et nyt materiale dannes. Det er meget udfordrende at studere materialerne, mens de er ved at blive formet til fast stof. Derfor mangler vi indsigt i de helt fundamentale processer, der foregår. Det betyder, at man i praksis må prøve sig frem, når en fremstillingsmetode af et nyt materiale skal udvikles. Det er hverken særligt rationelt eller særligt effektivt, forklarer hun.

 

Fakta om Starting Grants

Bevillingen kan være på op til 2 mio. euro for en periode på op til fem år. Modtagerne er i starten af deres videnskabelige karriere (to til syv år efter ph.d-grad.).

De femten danske modtagere:

Navn Organisation Projekt
Edyta Roszko Københavns Universitet TransOcean
Hugh Simons DTU 3D-PXM
Jan Komarek Københavns Universitet IMAGINE
Troels Kasper Høyer Scheel Københavns Universitet VIRUSES AND RNA
Søren T. Skou Syddansk Universitet MOBILIZE
Ida Moltke Københavns Universitet SELECTIONDRIVEN
Clara Velte DTU UniEqTURB
Henrik Lundell Region Hovedstaden C-MORPH
Mikkel Jarle Christensen Københavns Universitet JustSites
Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen Københavns Universitet MatMech
Claudio Orlandi Aarhus Universitet SPEC
Ditte Andersen Københavns Universitet FlyGutHomeostasis
Mona Sheikh DIIS TRANSJIHAD
Timothy Peter Lynagh Københavns Universitet iGLURs – A NEW VIEW
Martin Bækgaard Aarhus Universitet POAB

Kilde: Ufm.dk

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.