Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Politik

Halsboe-Jørgensen afviser mundkurv til forskere

Ministeren er dog fortsat bekymret over politisk motiveret forskning.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Foto: Jens Honoré.

Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) afviser, at hun vil bryde armslængdeprincippet og give forskere mundkurv på.

Det siger ministeren i et interview med Berlingske.

Udmeldingen kommer efter, at ministeren mandag mødtes med bestyrelsesformændene for de otte danske universiteter og formanden for rektorkollegiet på de danske universiteter, DTU-rektor Anders Bjarklev.

Efter mødet sagde Anders Bjarklev til Science Report, at:

– Ministeren gav klart udtryk for, at hun vil værne om forskningsfrihed og støtte den. Hun fortalte klart, at hun har alt mulig tillid til, at den måde vi gør tingene på, er tilfredsstillende og i orden.

Læs også: Danske universiteter: Ministeren vil værne om forskningsfriheden

Til Berlingske giver ministeren udtryk for, at der på mødet var en god dialog om, at forskningen skal være uvildig.

– Hver gang, der bliver rejst et spørgsmål om, at der er en kultur, hvor der ikke er plads til andre perspektiver, bekymrer det mig. Men det er ikke det samme som, at jeg konkluderer, at vi har et givent problem i de konkrete sager. Tværtimod har jeg ingen forudsætning for at bedømme vores forskningsmiljøer. Men det er en ledelsesopgave på universiteterne, og jeg forventer, at de tager den opgave meget seriøst, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Til Science Report sagde Anders Bjarklev tirsdag, at forskningsministeren har en forventning om, at universiteternes forskning skal rumme alle synspunkter og tage hensyn til alle synspunkter.

– Og det må vi sige, at vi jo er helt enige i. Hvis man skal lave forskning, skal man kunne argumentere på en god og forsvarlig måde. Ellers er det jo ikke forskning, og man kan ikke drive karriere på et universitet ved kun at vise den ene side, sagde Anders Bjarklev.

Anklage om pseudovidenskab

At forskningsministeren taler med universiteterne om forskningens uvildighed skyldes, at Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, og Liberal Alliances forskningsordfører, Henrik Dahl, har anklaget den danske migrations- og integrationsforskning for at være præget af aktivisme, pseudovidenskab og venstreorienterede holdninger.

Læs også: Politikere kalder dansk migrationsforskning aktivistisk og venstreorienteret

– Den her forskning er et lukket system af konspirationsteorier, hvor man forudsætter, at Vesten er det værste, og inden for Vesten er det hvide mænd, som er de værste af alle, sagde Henrik Dahl til Kristeligt Dagblad.

Læs også: Forskere oplever politisk pres

Morten Messerschmidt tilføjede, at det er “helt tydeligt, at der er sket ikke bare en sammenblanding af forskning og aktivisme, men en venstrefløjsdogmatisk annektering af forskningen på området”.

Bekymring for forskningen

Forskningsministeren skrev efterfølgende i et §20-svar til Morten Messerschmidt udtryk bekymring for forskningen.

– Det bekymrer mig, når jeg læser artikler om hele forskningsfelter, der tilsyneladende har en teoretisk ensporet og aktivistisk tilgang til forskningen. Det er universitetsledelsernes ansvar at sikre, at forskningen på de danske universiteter er uvildig, og at alle krav til god videnskabelig praksis er overholdt, lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Læs også: Universiteter skal stå skoleret for forskningsminister

Og videre:

– Det er vigtigt, at forskningen hviler på en stærk videnskabelig metode, og som samfund skal vi kunne stole på, at forskningen er uvildig og uafhængig af særinteresser. Ellers mister forskningen sin værdi.

Kritik af ministeren

Siden har flere forskere anklaget forskningsministeren for at ville bryde med armslængdeprincippet.

Senest AU-rektor Brian Bech Nielsen og dekan på Arts, Johnny Laursen.

Læs også: AU’s ledelse går i rette med minister: – Det nærer en bekymring, forskere har i forvejen

Til Science Report sagde Johnny Laursen, at beskyldningen om aktivisme på universiteterne er “noget, der hører 1970’erne til”

– Medarbejdernes vilkår har jo ændret sig dramatisk. I dag kan du vanskeligt få din forskning publiceret, uden at uafhængige, anonyme fagfæller siger god for kvaliteten. Du kan heller ikke få fondsmidler, hvis forskningsansøgningen ikke støttes af et uafhængigt internationalt evalueringspanel. Og jeg kan garantere for, at der er masser af uenighed, så kontrolmekanismerne virker, sagde Johnny Laursen.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.