Danske Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, bliver beskyldt for at chikanere navngivne forskere på Københavns Universitet.
Det skriver Berlingske.
Beskyldningerne kommer efter, at Morten Messerschmidt har søgt aktindsigt i personlige oplysninger om syv islam- og mellemøstforskere på Københavns Universitet.
Blandt forskerne er professor Jakob Skovgaard-Petersen, der i slutningen af maj af forskningsordfører Henrik Dahl (LA) fra Folketingets talerstol blev kaldt ”den notorisk enøjede danske Mellemøstforsker Jakob Skovgaard-Petersen”.
Udtalelser som Jakob Skovgaard-Petersen efterfølgende på Facebook og her i Science Report tog afstand fra:
– Det er barokt, at jeg skal udstilles på den måde med tre gange dumsmarte bemærkninger uden skygge af argumentation og ligefrem udnævnes til et problem for forskningen.
Læs også: Barokt, at jeg bliver udstillet med dumsmarte bemærkninger
Hos Københavns Universitet bider de mærke i tidligere kritik af forskerne og den aktuelle aktindsigt fra Morten Messerschmidt.
– Når der har været en så heftig debat om mellemøstforskningen, og der kommer en aktindsigtsag, som fokuserer på forskernes løn, udlandsrejser og brug af mobiltelefoni, så kan jeg ikke læse det som andet end et pres, siger Annika Hvithamar, institutleder på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, til Berlingske.
Morten Messerschmidt afviser i Berlingske anklagerne, hvor han også kalder forskerne ”tyndhudede”, hvis de opfatter anmodningen om aktindsigt som krænkende.
Langvarig kritik af forskere
Morten Messerschmidt og Henrik Dahl har det seneste år rettet kraftig kritik mod flere forskere og forskningsmiljøer på de danske universiteter, som de to politikere gentagne gange har beskyldt for at være præget af aktivisme, pseudovidenskab og venstreorienterede holdninger.
Tilbage i februar indkaldte de to politikere den daværende uddannelses-og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til en forespørgselsdebat om ovenstående. Senere stemte Folketinget en vedtagelse igennem, der pålægger universiteternes ledelser at sikre, “at selvreguleringen af den videnskabelige praksis fungerer. Det vil sige, at der ikke forekommer ensretning, at politik ikke forklædes som videnskab, og at det ikke er muligt systematisk at unddrage sig berettiget faglig kritik.”
Læs også: Folketinget vil sende mistillidserklæring til Danmarks forskere
Vedtagelsen mødte omfattende kritik blandt forskere, da den blev set som en indgriben i forskningsfriheden.
Efterfølgende lød det fra Henrik Dahl:
– Jeg forventer, at rektorerne gør det til en del af deres arbejdsrutine og en del af deres arbejdsbeskrivelse at holde øje med de her ting. Ellers må ministeren gribe ind.
Læs også: Henrik Dahl beder forskere om at “grow a pair of balls”
Og videre med henvisning til udtalelser, som Henrik Dahl finder på kanten mellem forskning og politisk indblanding:
– Det er klart, hvis forskeren stiller sig op og siger noget, der hører hjemme i Monty Python, så kan det være, at der er nogen, der siger, at det er komplet åndssvagt. Jeg mener, at forskerne skal få sig noget hård hud.
Forsiden lige nu:

Bestyrelsen for det norske forskningsråd er blevet fyret
Bestyrelsen for det norske forskningsråd blev fyret i sidste uge, og det kan få store konsekvenser for norsk forskning, mener blandt andre flere rektorer.

Forsker fra AU modtager 10 mio. kr. til forskning i metastaser
Joanna Kalucka modtager 10. mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at undersøge den molekylære signatur for metastaser til leverkræft.

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
