Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Politik

Minister klar til at lovgive universiteter grønne

Kravet om bæredygtighed kommer blandt andet fra forskere og regeringens støttepartier.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Fotograf: Claus Bech

Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er åben for at revidere uddannelsesinstitutionernes formålsparagraffer, så de medtager bæredygtighed og grøn omstilling.

– Der er et stort ønske om, at den grønne omstilling skal tænkes ind på vores uddannelser som en integreret del. Det er regeringen klar til at drøfte, siger Ane Halsboe-Jørgensen på et åbent samråd i Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg.

Når den aktuelle coronapandemi er overstået, vil ministeren indkalde til forhandlinger.

Hos formanden for rektorkollegiet i Danske Universiteter og rektor på DTU, Anders O. Bjarklev, var der efter samrådet tilfredshed at spore.

– Spændende samråd i dag. Meget positivt med integrering af bæredygtighed i formålsparagraffer, skriver han på Twitter.

Endnu ikke flertal

Dagens samråd var blevet indkaldt af Astrid Carøe (SF), og hun ville have både forskningsministeren og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at redegøre for, hvordan regeringen vil sikre, at klima- og bæredygtighedsdagsordenen bliver en integreret del af alle uddannelser.

Læs også: KU vil halvere klimaaftryk

På samrådet lød det blandt andet, at regeringens støttepartier vil have skrevet bæredygtighed ind i universiteternes formål.

– Danmark har gennem årtier vist, at der ikke er nogen modsætning mellem at have en stærk økonomi og arbejdspladser og at bidrage til den grønne omstilling, siger ministeren ifølge Ritzau.

Ifølge Ritzau støtter flere partier op om forslaget. Der er endnu ikke flertal.

Opråb fra forskere

Kravet om grøn stillingtagen fra universiteterne er ikke nyt. Tilbage i september 2018 krævede flere hundrede forskere – fra ph.d.- til professorniveau – i et åbent brev, at universitetsledelserne på de otte danske universiteter tog ansvar for klimaudfordringerne. Det skulle blandt andet ske gennem udvikling og implementering af tiltag, der drastisk reducerer universiteternes CO2-udledning.

Læs også: 600 danske forskere vil have klimahandling nu

Ifølge brevets afsendere har universiteterne ”et særligt tungtvejende ansvar i forhold til at implementere en ambitiøs klimapolitik”.

– Universiteterne er nogle af de primære vidensproducenter i samfundet, og derfor er det naturligvis også vigtigt, at vi selv handler på den viden, som vi producerer, lød det fra postdoc Marc Malmdorf Andersen, der var én af initiativtagerne til brevet.

KU vil halvere klimaaftryk

Flere universiteter arbejder allerede med bæredygtighed og grøn omstilling. Senest har Københavns Universitet meldt ud, at de vil halvere universitetets klima- og ressourceaftryk inden 2030.

– Klimabelastning kommer ikke kun fra vores eget energiforbrug, men også fra emissioner fra leverandører og affaldshåndtering omkring KU. Der er et stort klima- og ressourceaftryk knyttet til både fremstilling, distribution og genanvendelse af faciliteter, udstyr og produkter for eksempel til brug i vores laboratorier, sagde universitetsdirektør Jesper Olesen tilbage i februar.

LÆS OGSÅ: Professor: Det er nærmest umuligt for et individ at reducere sit klimaaftryk markant

Omkring halvdelen af universitetets klimaaftryk er knyttet til bygninger og laboratorier, oplyste Københavns Universitet. Derfor vil universitetet målrette den kommende indsats mod netop det område. Målet om reducering af klimaaftrykket betyder, at universitetet vil ”tage ansvar for de ressourcer, der bruges – fra indkøb til bortskaffelse”.

– På KU er der stor lyst til at handle bæredygtigt blandt ledelse, studerende og ansatte. Det er enormt positivt. Men ansvaret skal ikke hvile på den enkelte alene. Vi skal som universitet skabe bæredygtige rammer, som understøtter den enkeltes adfærd, sagde prorektor Bente Merete Stallknecht.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.