Flere partier på Christiansborg står klar for at hjælpe Københavns Universitet ud af de økonomiske udfordringer i forbindelse med Niels Bohr Bygningen.
Det skriver DR.
– Denne sag bliver mere og mere absurd, og i sidste ende er det forskning og uddannelse, der kommer til at betale for et fejlslagent byggeri. Det er en oplagt anledning til at diskutere ejerforholdene på Københavns Universitet, skriver Stinus Lindgreen, forskningsordfører for Det Radikale Venstre, på Twitter.
Læs også: Forsinkelser på Niels Bohr Bygningen betyder fyringer på KU
Den politiske støtte til Københavns Universitet kommer efter, at universitetet har meddelt, at budgetoverskridelserne på byggeriet af Niels Bohr Bygningen vil betyde en årlig husleje på over 200 millioner kroner. Hvilket vil føre til fyringer.
– Jeg skal prøve at se, om jeg kan undgå at ramme forskning og uddannelse i bredest muligt omfang, men det vil være forskellige former for funktioner som administrationen, der vil blive hårdt ramt. Og så er der forskningsaktiviteter, der ikke kan sættes i gang, og der vil også være steder, hvor det vil gå ud over kvaliteten af uddannelserne, sagde universitetsdirektør Jesper Olesen fredag til DR.
Minister kaldes i samråd
Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, siger til DR:
– Vi kan ikke tillade os at tørre så stor en regning af på Københavns Universitet, når det er staten, der har forvaltet sit byggeansvar så forkert.
Tak til de politikere, der her👇🏼 + i TV-avis melder, at @koebenhavns_uni IKKE skal hænge på regning for statens byggesjusk på Niels Bohr bygn. #dkpol@troelslundp @venstredk, @stinuslindgreen @radikale, @JThulesen @DanskDf1995, @LisbethBNielsen @SFpolitikhttps://t.co/Z2gQdDPt3d
— Camilla Gregersen (@DMCamilla) October 15, 2021
Troels Lund Poulsen har ifølge DR indkaldt transportminister Benny Engelbrecht (S) i sagen. Sidst det skete, var i februar, hvor det lød fra Troels Lund Poulsen:
– Hvad er grunden til, at Københavns Universitet skal betale mere i husleje på grund af statens fejlagtige byggestyring?
Hvorefter transportministeren svarede:
– Huslejen følger den aftalebaserede model, som universitetet har valgt. Det er en model, der ikke bliver anbefalet at anvende i dag.
Fredag ønskede transportminister Benny Engelbrecht overfor DR ikke at svare på, om regeringen vil hjælpe Københavns Universitet økonomisk.
Én lang skandalesag
Udmeldingen om potentielle fyringer og politisk støtte er det seneste kapitel i skandalen om Niels Bohr Bygningen.
I 2010 indgik Københavns Universitet en aftale med Bygningsstyrelsen om opførelsen af en ny bygning til universitetets Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Dengang blev byggeriet vurderet til i 2020-priser at koste omkring 1,6 milliarder kroner.
I aftalen om byggeriet blev prisen opjusteret til 1,8 milliarder kroner – blandt andet på grund af, at bygningens areal blev øget fra 45.000 til 52.000 kvadratmeter.
– Opgaven blev fra begyndelsen undervurderet og underbudgetteret. Projektgrundlaget var simpelthen ikke godt nok, konkluderede transportministeren på samrådet i februar.
At byggeriet siden er blevet forsinket, skyldes blandt andet, at først Bygningsstyrelsen og siden Vejdirektoratet har haft udfordringer med deres entreprenører. Ikke mindst den spanske entreprenør Inabensa.
Læs også: Skandalen om Niels Bohr Bygningen fortsætter
Sidste år rettede Rigsrevisionen en skarp kritik af Bygningsstyrelsen for manglende gennemsigtighed omkring kostbare ændringer.
– Bygningsstyrelsen har ikke sikret, at bygningens projektgrundlag var fastlagt i tilstrækkelig grad, skrev Rigsrevisionen.
Forsiden lige nu:

Sådan tackler fondene den stigende magt
I SPORENE PÅ MAGTEN. I takt med at de danske fondes magt og muligheder skyder i vejret, arbejder fondene på tiltag, der sikrer fair forskning. Fem fokuspunkter brænder igennem.

Johan Olsen blander sine kasketter i ny podcast for at smitte mest muligt med sit videbegær
Proteinforskeren, videnskabsformidleren og musikeren, Johan Olsen fortsætter sin mission om at vende videnskaben ud mod den bredere befolkning. Denne gang i børnehøjde i ny podcastserie og børnebog.

Fysikerne får velkendt ansigt som institutleder
Professor Joachim Mathiesen tiltræder fra 1. december 2023 som ny institutleder på Niels Bohr Institutet. Her får han ansvaret for at lede et institut i rivende national og international udvikling.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
