Aarhus Universitet og faktatjekmediet TjekDet har sammen med tre andre universiteter og tre faktatjekmedier indgået en alliance, der skal ”forstå, monitorere og imødegå spredningen af misinformation i og på tværs af de nordiske lande”.
Det oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Samarbejdet får navnet Nordis – “NORdic observatory for digital media and information DISorder”.
– Nordis skal styrke de nationale og regionale infrastrukturer til at tackle digital informationsforurening gennem en tværnational digital videnbank og internetportal, siger professor Anja Bechmann fra Aarhus Universitet, der har taget initiativ til projektet.
– Ved at samle kræfterne fra de fire største nordiske lande, vil Nordis etablere et stærkt vidensbaseret nordisk forsknings- og faktatjeknetværk, tilføjer hun.
Skal styrke digital dannelse
Med Nordis vil universiteter og medier sammen styrke borgernes digitale dannelse og siden gøre Nordens indbyggere ”mere modstandsdygtige over for informationsforurening af den offentlige demokratiske debat”.
Læs også: Journalistikken skal lære fra videnskaben
– Vi ser det som en klar styrkelse af vores arbejde med at faktatjekke indhold på de danske platforme og informationskanaler. Mange falske historier og tvivlsomme opslag kender ikke til nationale grænser, siger bestyrelsesformand for TjekDet, Lisbeth Knudsen, i pressemeddelelsen.
Hun fortsætter:
– Dem kan vi nu hjælpes ad med at faktatjekke, ligesom vi med Nordis-projektet kan tage initiativer til særlige indsatsområder på tværs af forskning og journalistik, som giver værdi.
Forskning for EU-midler
Nordis er blevet skabt på en bevilling på 1,5 millioner euro fra European Digital Media Observatory (EDMO).
– Forskning viser, at misinformation udgør en mindre del af folks gennemsnitlige indtag af information. Men misinformation får hurtigere og bredere spredning end korrekt information, hvilket er bekymrende, siger Anja Bechmann.
Læs også: Båndet mellem videnskab og journalistik skal forstærkes i 2020
Nordis skal derfor blandt andet komme med værktøjer til journalistisk praksis. Derudover skal projektet føre til konkrete anbefalinger, ”der kan danne grundlag for en offentlig debat om, hvordan der kan dæmmes op for spredning af misinformation.”
Danmark: Aarhus Universitet og TjekDet.
Sverige: Uppsala Universitet og Källkritikbyrån.
Norge: Bergen Universitet og Faktisk.
Finland: Helsinki Universitet og Faktabaari.
Projektet begynder 1. september.
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
