Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

AU indgår alliance mod misinformation

Nyt samarbejde mellem nordiske universiteter og medier skal tackle ”digital informationsforurening”.

Aarhus Universitet er rangeret som Danmarks mest bæredygtige universitet på en ny QS-rangliste. Foto: Lars Kruse

Aarhus Universitet og faktatjekmediet TjekDet har sammen med tre andre universiteter og tre faktatjekmedier indgået en alliance, der skal ”forstå, monitorere og imødegå spredningen af misinformation i og på tværs af de nordiske lande”. 

Det oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Samarbejdet får navnet Nordis – “NORdic observatory for digital media and information DISorder”.

– Nordis skal styrke de nationale og regionale infrastrukturer til at tackle digital informationsforurening gennem en tværnational digital videnbank og internetportal, siger professor Anja Bechmann fra Aarhus Universitet, der har taget initiativ til projektet.

– Ved at samle kræfterne fra de fire største nordiske lande, vil Nordis etablere et stærkt vidensbaseret nordisk forsknings- og faktatjeknetværk, tilføjer hun.

Skal styrke digital dannelse

Med Nordis vil universiteter og medier sammen styrke borgernes digitale dannelse og siden gøre Nordens indbyggere ”mere modstandsdygtige over for informationsforurening af den offentlige demokratiske debat”.

Læs også: Journalistikken skal lære fra videnskaben

– Vi ser det som en klar styrkelse af vores arbejde med at faktatjekke indhold på de danske platforme og informationskanaler. Mange falske historier og tvivlsomme opslag kender ikke til nationale grænser, siger bestyrelsesformand for TjekDet, Lisbeth Knudsen, i pressemeddelelsen.

Hun fortsætter:

– Dem kan vi nu hjælpes ad med at faktatjekke, ligesom vi med Nordis-projektet kan tage initiativer til særlige indsatsområder på tværs af forskning og journalistik, som giver værdi.

Forskning for EU-midler

Nordis er blevet skabt på en bevilling på 1,5 millioner euro fra European Digital Media Observatory (EDMO).

– Forskning viser, at misinformation udgør en mindre del af folks gennemsnitlige indtag af information. Men misinformation får hurtigere og bredere spredning end korrekt information, hvilket er bekymrende, siger Anja Bechmann.

Læs også: Båndet mellem videnskab og journalistik skal forstærkes i 2020

Nordis skal derfor blandt andet komme med værktøjer til journalistisk praksis. Derudover skal projektet føre til konkrete anbefalinger, ”der kan danne grundlag for en offentlig debat om, hvordan der kan dæmmes op for spredning af misinformation.”

Nordis
Samarbejdet består af et universitet og et faktatjekkermedie fra hvert af de nordiske lande.

Danmark: Aarhus Universitet og TjekDet.

Sverige: Uppsala Universitet og Källkritikbyrån.

Norge: Bergen Universitet og Faktisk.

Finland: Helsinki Universitet og Faktabaari.

Projektet begynder 1. september.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.