Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Besenbacher-sagen fortsætter – får kritik fra Videnskabernes Selskab

– Den slags udtalelser hører ikke hjemme i det videnskabelige landskab, lyder det.

Flemming Besenbacher er formand for Carlsbergfondets bestyrelse. Foto: Carlsbergfondet

Videnskabernes Selskab lægger afstand til formanden for Carlsbergfondet, professor Flemming Besenbachers, udtalelser om navngivne forskere på Aarhus Universitet. 

I et brev fra præsidiet i Videnskabernes Selskab til selskabets medlemmer lyder det ifølge Berlingske

“Videnskabernes Selskab er fuldstændig enig med kritikerne i, at den slags udtalelser ikke hører nogen steder hjemme i det videnskabelige landskab.”

Science Report har ikke haft mulighed for at læse brevet. Science Report har mandag forsøgt at få en kommentar fra præsidenten for Videnskabernes Selskab, professor Marie Louise Nosch. Hun oplyser gennem selskabets pressechef, at hun ingen kommentarer har til sagen.

Præsidenten for Videnskabernes Selskab, Marie Louise Nosch. Foto: Videnskabernes Selskab.

Berlingske skriver videre, at præsidiet i Videnskabernes Selskab betegner Besenbachers udtalelser som “meget skadelige for den sag, som Selskabet er sat til at beskytte, nemlig videnskabens stilling i Danmark, ikke blot ved selve udtalelsernes indhold og uværdige formulering, men også ved det skær hele den efterfølgende diskussion har kastet over det videnskabelige miljø, som Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskab er dele af.”

Kaldte professorer for “redeskidere”

Sagen om Aarhus Universitet og Flemming Besenbacher udspringer af, at tre forskere ved Institut for Fysik og Astronomi gennem længere tid har kritiseret et forskningsprojekt lavet af professor (MSO) Jacob Sherson og professor Klaus Mølmer for videnskabelig uredelighed. Sherson og Mølmer havde fået publiceret artiklen i Nature, men på grund af en fejl trak de to professorer artiklen til tilbage i sommeren 2020.

Læs også: Fem professorer: Besenbacher udsat for noget, der minder om karaktermord

Som reaktion på kritikken af Sherson og Mølmer har Flemming Besenbacher i flere e-mails sendt fra hans officielle mailkonto hos Carlsbergfondet til rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, skrevet om de navngivne kritikere, at de ”for altid har fået et minus i min karakterbog” og videre, at universitetsledelsen skulle sætte sig igennem og give ”de to redeskidere et gok i nødden” og sige til dem, “at nu stopper det, ellers får det konsekvenser”.

Siden svarede Kristian Pedersen, dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet, at han havde lyst til at “tape deres mund med gaffatape”. Både Flemming Besenbacher og Kristian Pedersen har flere gange efterfølgende beklaget deres sprogbrug.

Læs også: Hendricks og Willerslev: Budskabet er uafhængigt af bevillingerne

Flemming Besenbacher er som professor i nanoteknologi tilknyttet AU’s Interdisciplinary Nanoscience Center. Jacob Sherson har tidligere modtaget en bevilling på 15 millioner kroner fra Carlsbergfondet.

Sagen fra Aarhus har resulteret i, at Flemming Besenbacher har besluttet at erklære sig inhabil, når der skal behandles ansøgninger om fondsmidler fra Det Naturvidenskabelige Fakultet.

Forsiden lige nu:

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer

De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.