Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Disse 5 forskere fik mest taletid i 2020

Ikke overraskende er det fem sundhedsfaglige forskere, der har været allermest citeret.

Foto: iStock.

Om få dage kan vi – omsider, vil de fleste sikkert mene – tage afsked med året 2020, hvor hele verden blev ramt af en corona-epidemi. Verden over er personer i gang med at blive vaccineret mod covid-19, og allerede inden vi tager hul på 2021, kan de første danskere gøre sig forhåbninger om at modtage vaccinen, ifølge statsministeren

Intet emne har fyldt så meget i medierne som corona, hvor vi igen og igen har set, hørt og læst om forskere, der gør os klogere på såvel sygdommen som verdenssituationen. 

Men hvilket danske forskere har været mest citeret på tværs af alle danske medier? Det har Infomedia undersøgt for Science Report, og ifølge Infomedias dataudtræk fik følgende fem forskere mest taletid i 2020: 

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet (2.479)

Jens Lundgren, professor og overlæge, Afdeling for Infektionssygdomme, Københavns Universitet (2.136)

Søren Riis Paludan, professor, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet (2.061)

Lars Østergaard, professor og overlæge, Afdeling for Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital (2.014)

Søren Brostrøm, speciallæge og direktør, Sundhedsstyrelsen (1.193)

Tallet i parentes er antallet af medieomtaler, forskerne har været citeret i fra 1. januar til og med den 14. december. 

Anbefalinger og hademails
Allan Randrup Thomsen, der som den øverste på listen har været citeret i knap 2.500 medieomtaler i 2020, er ekspert i immunforsvarets betydning for virusinfektioner. 

Han leder en forskningsgruppe i eksperimentel virologi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, der undersøger, hvordan immunforsvaret bekæmper virusinfektioner. Desuden undersøger forskerne, hvordan en organisme kan bevare sin evne til at bekæmpe re-infektion. 

Allan Randrup Thomsen har ikke kun udtalt sig om selve covid-19, men er også flere gange, på baggrund af sin sundhedsfagligeviden, kommet med konkrete anbefalinger til, hvordan corona-smitten bør håndteres af myndighederne. 

I november kom han for eksempel med en anbefaling om at isolere kommunerne nord for Limfjorden for at hindre, at den nye coronavirusvariant, der opstod blandt mink i Nordjylland, skulle sprede sig til resten af landet og verden.

Senest har forskeren anbefalet at lukke for alle ikke-nødvendige rejser fra Sjælland til Fyn og Jylland henover julen, så sundhedsvæsenet ikke kommer under alt for massivt pres efter nytår. 

“Jeg er sikker på, at jeg inden for meget kort tid vil få de første hademails i min indbakke for bare at have nævnt det her”, udtaler han i den forbindelse til Avisen Danmark. 

Desværre bliver det i så fald ikke første gang, Allan Randrup Thomsen modtager hademails. For en måned siden kunne TV 2 fortælle, at en række af de corona-eksperter, der har stillet sig til rådighed for medierne i debatten om coronavirus, har modtaget ubehagelige og truende mails. 

– Jeg har oplevet alt lige fra det helt absurde med dem, der taler om 5G-fare og så videre til meget nedladende bemærkninger om, at jeg er en pædofil falsk jøde – til folk, der decideret har haft en eller anden form for trussel, fortalte Allan Randrup Thomsen til TV 2 den 16. november.

Læs også: KU om hademails: Udskældte forskere får den nødvendige støtte.

På fornavn med Brostrøm
At Søren Brostrøm også er blandt de eksperter, der har været mest citeret i medierne i år, kommer næppe som nogen overraskelse. 
For blot et år siden, var det nok de færreste, der var på fornavn med Sundhedsstyrelsens direktør, men ikke mindst på grund af hans tilstedeværelse på årets mange pressemøder, er han nu et kendt ansigt i hele Danmark.

Ud over diverse sundhedsfaglige udtalelser, har Søren Brostrøm også givet en række interviews af mere privat karakter i årets løb, hvor han blandt andet har fortalt åbenthjertet om sit kærlighedsliv og om at være symbolet på den faglighed, politikerne baserer deres beslutninger på.

Samtidig har Sundhedsstyrelsen også aktivt brugt Søren Brostrøm i kampagner på sociale medier.

Den megen opmærksomhed har også ført til, at skjulte optagelser af Søren Brostrøm, der glemmer at bruge mundbind i toget og at spritte af i et træningscenter, er blevet delt af flere medier.

På listen finder man desuden overlæge og professor i infektionsmedicin Jens Lundgren fra Københavns Universitet. I den seneste tid har han især udtalt sig om vacciner, og hvordan vi kan forvente af en kommende covid-19-vaccine.

Jens Lundgren har desuden stået i spidsen for en global indsats mod covid-19, der samler alle kliniske forsøg med 45 nye lægemidler på én platform for at opnå hurtigere resultater i behandlingen af covid-19 patienter. 

Læs også: Dansk forsker står i spidsen for ny global indsats mod covid-19.

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.