Formanden for Carlsbergfondet skal fra 2023 ikke længere være formand for Carlsberg A/S.
Det oplyser Carlsbergfondet i en pressemeddelelse.
Fonden vil på Carlsberg A/S’ generalforsamling i 2023 kun opstille to medlemmer fra fondens bestyrelse som kandidater til bestyrelsen i Carlsberg A/S.
– Ændringerne er også i tråd med, hvordan andre danske erhvervsdrivende fonde over de senere år har valgt at ændre deres repræsentation i bestyrelserne for de virksomheder, de kontrollerer, siger den nuværende formand for både Carlsbergfondet og Carlsberg A/S, professor Flemming Besenbacher.
Carlsbergfondet oplyser videre, at Carlsbergfondets formand er tiltænkt rollen som næstformand i bryggeriets bestyrelse. Fondens anden kandidat til bestyrelsen i Carlsberg A/S skal vælges blandt og af fondets bestyrelse.
Ifølge Carlsbergfondets fundats bliver fondens bestyrelse valgt for en periode på maksimalt fem år. Er et bestyrelsesmedlem valgt efter 25. april 2012, kan vedkommende maksimalt være medlem af bestyrelsen i 15 år. Flemming Besenbacher blev valgt ind i Carlsbergfondets bestyrelse i 2005. Hans nuværende valgperiode udløber i 2025.
Fundatsen lyder videre, at medlemmer af fondets bestyrelse skal udtræde af bestyrelsen senest ved udgangen af det kalenderår, hvori de fylder 70 år. Flemming Besenbacher fylder 70 år i 2022, hvorfor ændringerne ikke vil få betydning for ham.
– Den fremtidige ændring i sammensætningen af bestyrelsen for Carlsberg A/S bunder i god selskabsledelse og hensyntagen til den diversitet, det branchekendskab og de globale erhvervsmæssige erfaringer, som bestyrelsen for en moderne og progressiv international virksomhed bør repræsentere.
Sidder fortsat på magten
Siden Carlsberg A/S kom på børsen i 1970 har de fem medlemmer af Carlsbergfondets bestyrelse per tradition også været medlemmer af bestyrelsen i Carlsberg A/S. Carlsbergfondets bestyrelse er valgt blandt de danske medlemmer af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.
Lars Stemmerik, medlem
Søren-Peter Olesen, medlem
Majken Schultz, medlem
Carl Bache, medlem
At Carlsbergfondets overlader tre pladser i bestyrelsen for Carlsberg A/S til andre kandidater, får ikke indflydelse på fondens magt.
– Efter 2023 vil Carlsbergfondet fortsat være kontrollerende hovedaktionær i Carlsberg A/S i overensstemmelse med fondets fundats, siger Flemming Besenbacher.
Carlsbergfondet skal ifølge dets fundats eje aktier svarende til en andel på mindst 51 procent af stemmerne i Carlsberg A/S. Carlsbergfondet ejer 29 procent af aktierne og en andel på 75 procent af stemmerne i Carlsberg A/S pr. 31. december 2020.
Besenbacher erklærede sig inhabil
Flemming Besenbacher er de seneste måneder som formand for Carlsbergfondet blevet beskyldt for at blande sig i intern forskningspolitik på Aarhus Universitet.
LÆS OGSÅ: Forskningsordførere i hård kritik af Besenbacher
Torsdag kom det frem, at Besenbacher derfor fremover vil erklære sig inhabil i udvalgte sager.
– For at undgå misforståelser har jeg besluttet, i samråd med resten af bestyrelsen, at jeg fremadrettet vil erklære mig inhabil i enhver ansøgning, der vedrører Det Naturvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet. Derudover har vi ændret i nogle af fondets interne processer med henblik på at sikre, at noget lignende ikke sker igen, lød det fra Flemming Besenbacher i en officiel udtalelse.
LÆS OGSÅ: Besenbacher erklærer sig inhabil
Carlsbergfondet er en erhvervsdrivende fond, der i modsætning til andre private og offentlige fonde, ikke har faglige underudvalg til at evaluere bevillingsansøgninger. Det er derfor de fem personer i bestyrelsen, som beslutter, hvilke projekter der skal modtage støtte.
Rettelse mandag 15. februar: Tidligere fremgik det af denne artikel, at Flemmning Besenbacher stod til at miste formandspost i Carlsberg A/S. Dette er ikke korrekt, da han udtræder af Carlsbergfondets bestyrelse inden da.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
