Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

KU-bestyrelse vil have udflytnings-rabat

Universitetet vil beholde flere uddannelser i København. – Den politiske aftale må ikke blive en spændetrøje, siger prorektor.

Foto: Københavns Universitet

Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen (S) bør sænke kravet til, hvor mange studiepladser Københavns Universitet enten skal nedlægge eller flytte til provinsen med 30 procent, svarende til 500 studiepladser.

Det mener en enig bestyrelse på Københavns Universitet.

I en pressemeddelelse fra universitetet lyder det, at ”universitetets bestyrelse mener, at der er behov for at tage særlige hensyn til en række samfundskritiske uddannelser”.

– Det er aftalt politisk at skære fem-ti procent af studiepladserne i de store byer. Vi er siden blevet bedt om at levere en plan, hvor vi fjerner ti procent af pladserne på Københavns Universitet. Det har vi gjort, men vi synes, at vi har gode argumenter for at nøjes med seks-syv procent, siger prorektor for uddannelse Bente M. Stallknecht til Politiken.

Derfor foreslår universitetet, at tysk, fransk og en række naturvidenskabelige uddannelser skal blive i København. I pressemeddelelsen fra Københavns Universitet siger Bente M. Stallknecht videre:

– Når det gælder for eksempel tysk, fransk, datalogi og matematik har samfundet behov for flere kandidater – ikke færre. Vi vil gerne bidrage til at skabe et mere balanceret uddannelsesudbud i hele Danmark, men vi skal passe på, at vi ikke skader Danmarks mulighed for eksport, vækst og beskæftigelse. Og der skal være undervisere til at sikre de kommende generationers sprogfærdigheder.

Prorektor på Københavns Universitet, Bente Merete Stallknecht. Foto: Københavns Universitet

– Den politiske aftale må ikke blive en spændetrøje, hvor Københavns Universitet i mange år vil være forhindret i at etablere nye uddannelser, der er efterspurgt i erhvervslivet. Vi vil gerne skrue ned for optaget. Men der er brug for dynamik, så vi også kan oprette nye uddannelser, der for eksempel kombinerer teknologi med brede samfundsvidenskabelige og humanistiske kompetencer, siger Bente M. Stallknecht videre i pressemeddelelsen.

Konsekvens af politisk plan

Udmeldingen kommer efter, at regeringen og flere partier i Folketinget med aftalen ‘Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’ har besluttet, at der skal skabes flere uddannelsesmuligheder over hele landet.

Læs også: Regeringen præsenterer ny uddannelsesaftale

Her er uddannelsesinstitutionerne i landets største byer blevet pålagt enten at flytte studiepladser til provinsen eller skære i optaget af nye studerende med op til ti procent frem mod 2030.

Københavns Universitet har tidligere meldt ud, at universitetet frem mod 2030 vil fjerne 1.590 studiepladser. Det svarer til ti procent af det årlige optag.

Læs også: KU melder ud: Udflytning kommer til at betyde lukning af uddannelser

KU-rektor Henrik C. Wegener udtrykte til Forskningspolitisk Årsmøde 2021 i Videnskabernes Selskab et ønske om mere dialog i forhold til den politiske styring af universiteterne.

– Vi er jo også imod topledelse – især når det kommer fra Folketinget. Vi synes, der kommer rigtig mange signaler, men også mange instrukser fra politikerne. Vi får lidt for hyppigt både opgaven og opskriften, og der synes jeg, vi går alt for langt ind i dét, der er universitets metier, sagde han og tilføjede, at det føltes som et decideret overgreb.

Forsiden lige nu:

Sådan tackler fondene den stigende magt

I SPORENE PÅ MAGTEN. I takt med at de danske fondes magt og muligheder skyder i vejret, arbejder fondene på tiltag, der sikrer fair forskning. Fem fokuspunkter brænder igennem.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.