Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Politik

Regeringen præsenterer ny uddannelsesaftale

Dansk Erhverv er bekymret på dansk forsknings vegne.

Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Foto: Jens Honoré.

Regeringen har fredag præsenteret den politiske aftale om rammerne for, hvad de kalder ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’.

– Vi ændrer på de grundlæggende strukturer, så vi vender det sug ind mod de største byer, vi har set på uddannelsesområdet de seneste årtier. Samtidig styrker vi markant økonomien for de uddannelser, vi allerede har uden for de største byer, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne.

Læs også: Regeringen vil tvangsflytte uddannelser

Aftalen kommer efter, at regeringen i maj præsenterede udspillet ’Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund’. Her lød det blandt andet, at universiteterne skulle nedlægge ti procent af deres studiepladser i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Alternativt, rykke pladserne væk fra deres campusser.

Skarp kritik af politikerne

Hos DM frygter formand Camilla Gregersen, at den politiske aftale kommer til at svække dansk forskning. 

– Det er tydeligt, at man slet ikke har tænkt på  forskningen, da man lavede denne her aftale. Denne aftale er lavet af hensyn til kommunalvalget, hvor nogle politiske partier gerne vil sende et signal om, at de har fokus på udkanten, siger hun til Science Report.

Læs også: Unge bliver i storbyerne efter endt uddannelse

Hos Danske Universiteter er de bekymrede over en mulig underfinansiering af aftalen.

– Den finansiering, der er lagt op til i aftalen, er utilstrækkelig i forhold til ambitionerne om nye decentrale uddannelser. Og når man så ovenikøbet påfører universiteterne nye grønthøsterbesparelser, bliver det ikke lettere at opfylde ambitionen. Derfor er min vurdering, at vi i stort omfang kommer til at lukke uddannelser – ikke udflytte dem. siger Anders Bjarklev, formand for Danske Universiteter og rektor på DTU, i en pressemeddelelse.

Læs også: Danske universiteter kortlægger aktiviteter i Danmark

Den bekymring deler Camilla Gregersen. Hun frygter, at de danske forskningsmiljøer risikerer at blive alvorligt svækkede. 

– Der er kommer mulighed for langtidsplanlægning, fordi det først bliver fra 2030. Det er vigtigt at uddannelsesinstitutionerne bliver inddraget nu. Forskning og dansk uddannelse er for vigtige til en hasteøvelse, siger Camilla Gregersen.

Bekymring over forskningskvalitet

Hos Dansk Erhverv er de på den ene side glade for, at virksomheder i hele landet kan få adgang til velkvalificeret arbejdskraft, og at der er fokus på det lokale erhvervsliv. På den anden side har de flere forbehold overfor aftalen   

– Vi er bekymrede for, at man har valgt at skære ned på samtlige uddannelsesinstitutioner, og ikke skelnet til om uddannelserne giver god beskæftigelse, siger Mads Eriksen, uddannelses – og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Og så er der bekymringen for forskningen

– Vi er bekymrede for, om kvaliteten følger med, når man vælger at flytte uddannelserne ud, siger Mads Eriksen.

Minister satser på “super stærkt forskningsmiljø”

Som en del af aftalen bliver der oprettet en dyrlægeuddannelse i Foulum.

På et pressemøde fredag formiddag blev forskningsministeren forholdt, at der nu skal være to dyrlægeuddannelser i Danmark, hvilket kan få betydning for forskningen.

– Jeg tror, at det super stærke forskningsmiljø, vi har under Aarhus Universitet, i den grad vil kvalificere det øvrige arbejde. Vi er i aftalekredsen enige om, at de her ting skal drøftes og udvikles med de uddannelsesinstitutioner, der skal udbyde dem, lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

De Radikale står som eneste parti i Folketinget uden for aftalen.

– Vi er meget uenige i regeringens ønske om at lukke tusindvis af studiepladser, og vi er også meget uenige i dens holdning til, at man kan flytte en masse uddannelser, uden at man investerer, sagde uddannelsesordfører Katrine Robsøe (R) til Ritzau, efter at hendes parti natten til fredag havde forladt forhandlingerne.

Nedslag i aftalen

Med aftalen vil politikerne oprette 1.000 nye velfærdsuddannelsespladser uden for de fire største byer. Derudover skal 1.000 eksisterende pladser rykkes ud af de fire største byer. En forudsætning for dette er, at kommuner og regioner kan skabe nye praktikpladser.

Der afsættes 420 millioner kroner til etablering af fire universitetsuddannelser – det er tandlægeuddannelsen i Hjørring, dyrlægeuddannelsen i Foulum, jura i Esbjerg og lægeuddannelsen i Køge.

Der skal udarbejdes en 2030-plan for de forskellige uddannelsessektorer. Planen skal redegøre for, hvordan en målsætning om udflytning eller nedskalering af sektoren kan realiseres.

Som en del af 2030-planerne skal uddannelsesinstitutionerne i løbet af 2021 udarbejde oplæg til, hvordan de kan udflytte eller nedskalere optaget i de fire største byer med op til ti procent.

De enkelte uddannelsesinstitutioner skal samlet set reducere deres tilgang til engelsksprogede uddannelser i de største byer med 20 procent.

Taxametertaksten for udbud uden for de største byer bliver hævet med fem procent i 2023 stigende til syv procent fra 2027 og frem. Aftalen fordobler samtidig grundtilskuddet til decentrale uddannelsesudbud til fire millioner kroner om året samt to millioner kroner til uddannelsesfilialer.

En investerings- og etableringspulje på 537 millioner kroner skal understøtte oprettelsen af 23 konkrete nye uddannelsesudbud.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.