Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

#MeToo-opråb i forskningsmiljøet er blevet til håndbog om sexisme

Bogen giver blandt andet konkrete værktøjer til at håndtere sexisme-sager i den akademiske verden.

Håndbogen skal være et værktøj til at adressere sexisme og er gratis. Foto: Taa22/iStock

Sidste år skrev 689 personer under på, at de havde oplevet sexisme i deres forskervirke.

Efterfølgende modtog de 16 forskere, der stod bag initiativet, over 800 vidnesbyrd om sexisme i det akademiske miljø.

Det er nu blevet til en ny håndbog – ‘Sexism in Danish higher education and research’ – der skal hjælpe både de enkelte ansatte og ledere på universiteterne med at forstå, adressere og håndtere emnet.

– Vi vil få bedre universiteter og forskningsmiljøer ved at adressere det her emne. Det er ikke et nemt problem, og det gør os ukomfortable. Men vi skal gøre det, sagde Mie Plotnikof, lektor på DPU på Aarhus Universitet og en af initiativtagerne til projektet, da bogen blev lanceret torsdag.

Prorektor: Et problem vi skal bekæmpe

Til boglanceringen var planlagt ti korte oplæg samt en workshop. Til at repræsentere ledelseslaget var professor og prorektor på CBS, Inger Askehave.

– Sexisme er et problem, vi skal bekæmpe, lød det fra Inger Askehave.

– De seneste år har mange valgt at tale om deres egen oplevelser på arbejdspladserne, og som leder har jeg spurgt mig selv: Hvordan kunne det her ske? En del af forklaringen er, at sexisme har gode vilkår i universitetsmiljøerne, fordi det akademiske personale har meget på spil, fortsatte hun.

Læs også: 689 forskere har oplevet sexisme i den akademiske verden

Hun påpegede, at især unge forskere konkurrerer og er afhængige af, at være på den gode side af undervisere og kolleger for at kunne realisere deres akademiske karriere. Og selv om det ikke nødvendigvis er et problem i sig selv, skaber det dog nogle problematiske vækstbetingelser for seksisme.

– Jo mere vi ved om sexisme, og hvordan vi bekæmper det, des bedre kan vi reagere på det. Nu har vi en håndbog, der kan hjælpe os med at navigere, sagde hun og tilføjede, at de vil bruge den på CBS.

Både teoretisk og praktisk

Bogen er delt op i tre overordnede kapitler. I det første kapitel har forfatteren lagt kræfter i forklare sexisme-begrebet ud fra en teoretisk vinkel.

De griber her blandt andet også fat i, hvorfor der er nogle, der udøver sexisme, og hvorfor det kan være så svært at sige fra.

Kapitel to er baseret på de mange hundrede vidnesbyrd, som initiativtagerne har modtaget – og stadig modtager. Her præsenteres en række vignetter, som forfatterne kalder de mange korte historier om blandt andet kysseglade professorer, upassende seksuelle kommentarer, hyggesexistiske jokes og manglede handling på overgreb.

Læs også: Tillidsmand og yngre forskere efterlyser mere viden om sexisme i dansk forskning

For at beskytte afsendernes anonymitet, har de omskrevet deres historier og inddelt dem i forskellige kategorier. Efter hver vignette er en række spørgsmål, som kan bruges til refleksion og dialog.

Den sidste del af bogen omhandler, hvordan man kan agere både som enkeltindivid, tillidsrepræsentant, leder og organisation i sexisme-sager.

Blandt forfatterne er ansatte fra alle otte danske universiteter. De har modtaget økonomisk støtte til bogen fra Syddansk Universitet, Copenhagen Business School og Aarhus Universitet.

Bogen kan downloades gratis på hjemmesiden sexismedu.dk.

Forsiden lige nu:

Lasse Horne Kjældgaard bliver direktør for Carlsbergfondet

Den 1. januar 2023 tiltræder Lasse Horne Kjældgaard som direktør for Carlsbergfondet og bliver dermed den første direktør i Carlsbergfondets historie. Ansættelsen sker som led i en ambition om at styrke fondets governance-struktur og samtidig sikre det bedst mulige samspil på tværs af fondets forskellige afdelinger.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.