Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Selvoptimering gør dig hverken lykkelig eller til en overmenneskelig maskine

Antropolog og lektor Dorthe Brogaard Kristensen deler i serien ‘Mit Store Spørgsmål’ sine forskningsfund, om hvorvidt selvoptimering gør os til viljelæser kontrolslaver eller overmenneskelige maskiner.

Dorthe Brogaard Kristensen, der er antropolog og lektor ved Institut for Virksomhedsledelse på Syddansk Universitet, har gennem fem år undersøgt hverdags selftracking.

Skridttællere, hjertebanken, antal kalorier, seksuel performance, humør og søvnmøsntre. Alt kan kvantificeres, eller bliver forsøgt kvantificeret i jagten på konstant at optimere os selv.

Men gør det os lykkelige, til super magtfulde menneskemaskiner eller tværtimod viljeløse slaver i et præstationssamfund?

Det besvarer antropolog, lektor og forsker Dorthe Brogaard Kristensen i det seneste afsnit af podcastserien ’Mit Store Spørgsmål’.

Det gør hun på baggrund af fem års studier i de mennesker, der dyrker selvoptimering og løbende kvantificerer, måler og evaluerer deres egne kropslige præstationer ved hjælp af de digitale muligheder i smartphones, wearables og apps.

Hun har undersøgt om de holder ved, hvad de får ud af det, eller om de levede op til fordommene om overmenneskelige menneskemaskiner.

Selvrefleksion: Kontrolslave eller overmenneske

-Ligger magten hos maskinen eller mennesket? spørger Dorthe Brogaard Kristensen. Hun har selv fundet svaret gennem de fem års studier af optimeringsfællesskaber både indenfor sygdomme, crossfit og gruppen “quantified self“, der samler personer omkring selv-tracking.

Hun har ikke fundet et eneste eksemplar, der levede op til fordommene om at blive et poleret overmenneske. Hun har til gengæld afsløret store sårbare selvrefleksioner, eksperimentelle helbredsfællesskaber og normalisering af tracking.

Fælles for de talbegejstrede og optimeringsentusiaster er, at de udvælger specifikke områder i sin hverdagspraksis og eksperimenterer derudfra med konkrete parametre fra kost, antal skridt, søvn og træning.

Læs mere: Overvågning giver videnskabeligt gennembrud i menneskelig adfærd

Uanset området så ende alle sammen i en refleksionsfase, fortæller forskeren:

-Efter periode blev de trætte og ramte muren. De bliver overvældet eller ligeglade og begynder at reflektere over tallene. Hvem gør jeg det for, og gør det livet bedre?

Der er nemlig ikke en perfekt dosis til at blive mest muligt effektiv. På den måde bliver tracking eksperimenter til selvransagelse, hvor der bliver sat stort spørgsmålstegn ved selvoptimering og lykke.

-De konstaterede, at de overhovedet ikke blev gladere, og at livet ikke blev bedre. De opgav og fandt ud at, at nu handler det om et godt liv, siger hun og fremhæver, at det også gælde de store bodybuilders.

-På den måde er vores studie blevet et korrektiv til hele den sociologiske litteratur, der beskriver fænomenet ud fra en kritisk diskurs, hvor selvoptimering er noget, vi bliver pålagt af forbrugersamfundet. Men der viser sig at være en indbygget robusthed i mennesker til at modstå disciplinering, eller til at gøre det på en måde hvor de sætter deres egen agenda, fastslår Dorthe Brogaard Kristensen.

Eksperimentelt helbredsfællesskab

Der var dog en gruppe, hvor selvoptimering var mere end en fase til refleksion: Gruppen af personer med kroniske helbredsproblemer.

De har et helt konkret mål med deres selvmåling – nemlig at tage magten over og håndtere deres allergi eller autoimmune sygdomme som for eksempel lupus. De tracker mad, søvn, væske og så videre for at finde ud af, hvad der trigger deres anfald, forklarer Dorthe Brogaard Kristensen.

Læs mere: Mikroskopisk orm kan gøre os klogere på os selv

Her er tracking til selvoptimering gennem eksperimenter og fokus et middel til et løsninger og et bedre liv med færre symptomer frem for en drøm om at blive supermenneske.

Selv-tracking og -optimering bliver i den konktest et inspirations fællesskab, der deler erfaringer og bliver mere end en fase eller konsekvens af præstationssamfundets og forbrugerismens pres.

Hør mere om nuancerne og de konkrete erfaringer i hele afsnittet. Lyt med her.

Lyt og læs med: Mit Store Spørgsmål
 

I podcastserien ‘Mit Store Spørgsmål‘ møder du passionerede forskere, der har modtaget bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond. I podcasten går Science Report i dybden med de originale forskningsprojekter for at finde ud af, hvordan de gavner os som mennesker og samfundet, vi lever i.

Du kan få en smagsprøve på seriens afsløringer og erkendelser her:

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.