– Jeg tror på, at CSR og bæredygtighed skal være en central del af en virksomhedsstrategi for at kunne rykke og gøre en forskel.
Sådan lyder fra Alexandra Halberg Møller, 28 år, der er Projektleder i Innovation ved Dansk Retursystem. Her udvikler hun nye løsninger og forretningsmodeller, så det bliver nemmere at få indsamlet flasker og dåser, mens hun har ansvaret for den nye strategi JOIN25.
– Alexandra drives helt sikkert af arbejdet med bæredygtighed i spændingsfeltet mellem strategi, innovation og partnerskaber, hvor hun spiller en væsentlig rolle i dagligdagen i forhold til at gå forrest og bidrage til vi kommer i mål.
Det skriver Marlene Holmgaard Fris, Markedsdirektør/CCO, Dansk Retursystem, der har indstillet Alexandra Halberg Møller til Årets Sustainability Håb på vegne af Dansk Retursystem. Læs hele indstillingen sidst i artiklen.
Jeg er med til at udrulle vores nye strategi JOIN25, som skal sikre cirkulær økonomi på alle drikkevareemballager
Hvad arbejder du primært med i dag inden for sustainability?
– Jeg arbejder med at bevare vores ressourcer bedst muligt indenfor drikkevareemballager, så vi får genanvendt mest muligt plastisk, aluminium og glas. Lige nu bliver 92% af alle flasker og dåser genanvendt i Danmark, og vi jagter derfor de sidste 8%.
– Jeg sidder i vores Innovations- og produktudviklingsafdeling i Dansk Retursystem og arbejder på at udvikle nye løsninger og forretningsmodeller, som skal gøre det nemmere at få indsamlet de sidste flasker og dåser. Det er alt fra design af pantbeholdere til det offentlige rum til at danne partnerskaber med kommuner, private virksomheder og start-ups og derigennem få emballager ind i et closed loop og samtidig bevare råstoffernes kvalitet.
– Dertil er jeg med til at udrulle vores nye strategi JOIN25, som skal sikre cirkulær økonomi på alle drikkevareemballager, samt at Danmark har verdens bedste pantsystem. Jeg tror på, at CSR og bæredygtighed skal være en central del af en virksomhedsstrategi for at kunne rykke og gøre en forskel, og jeg via mit arbejde hos Dansk Retursystem kan være medvirkende til at fremme viden om cirkulær økonomi gennem formidling, dialog og samarbejde.
Især verdensmål nr. 12 bæredygtigforbrug og produktion er et af de mål jeg er mest optaget af
Hvad er din drivkraft, når det gælder sustainability som karrierevej?
– Jeg er passioneret omkring bæredygtighed og har altid søgt at arbejde med noget, som giver mening og
bidrager til et større formål. Det gør det at arbejde med at bevare vores ressourcer bedst muligt og designe
til genanvendelse.
– Jeg ser FN’s Verdensmål, som et stærkt værktøj og noget jeg arbejder med til hverdag i forhold til vores udviklingsfokus. Jeg deltog derfor også i UNLEASH, som er et globalt innovationslaboratorium, hvor vi på tværs af lande arbejdede for at løse udfordringer indenfor verdensmålene. Især verdensmål nr. 12 bæredygtigforbrug og produktion er et af de mål jeg er mest optaget af.
– Sidst er en af de vigtigste drivkræfter for mig at blive ved med at lære, vidensdele og være nysgerrig. Derfor er jeg med i et bæredygtighedsnetværk der hedder Sustainable Change Makers, som er unge forandringsagenter som alle har bæredygtighed som et omdrejningspunkt i det arbejde, vi laver.
Hvis jeg kigger på omverdenen, kan jeg se en stigende interesse i pantsystemet
Hvilken konkret forskel vil du gerne gøre med dit arbejde inden for sustainability?
– Jeg vil gerne blive ved med at skubbe den grønne agenda og insistere på, at de udviklingsskridt vi tager, skal være bæredygtige og tænke både planeten, men også mennesker og profit ind. Derfor syntes jeg, at det er en essentiel position, jeg har fået, både at kunne arbejde med vores nye strategi JOIN25 og innovation, for at kunne nå i mål med vores initiativer. Nogle af de mål, som jeg især brænder for, er reduktion af CO2 og design af nye indsamlingskanaler for pant, så vi kan få de sidste 8% tilbage i et closed loop.
– Hvis jeg kigger på omverdenen, kan jeg se en stigende interesse i pantsystemet. Derfor er jeg også optaget af andre materialestrømme, og hvilke situationer og materialetyper som er egnet til et pantsystem. Med producentansvaret der kommer i 2025, bliver genanvendelse og design kun mere relevant. Dette ser jeg også som et konkret område, hvor jeg kan bidrage og gøre en forskel via mit arbejde hos Dansk Retursystem. Det er vigtigt for mig at dele viden og erfaringer, så vi kan få genanvendt vores ressourcer på højeste plan.
Hvis I har spørgsmål eller er mere interesseret i Alexandra Halberg Møller arbejde, så er hun på LinkedIn.
Alexandra er kendetegnet ved et højt drive, en god kollega med fornemmelse for mangfoldighed
Indstilling af Alexandra Halberg Møller
Det danske retursystem har eksisteret i 20 år og vi er blandt verdens bedste, når det kommer til genanvendelse af flasker og dåser. Vi har igennem årene været medvirkende til på tværs af hele værdikæden, at sikre 92% af alle flasker og dåser kommer tilbage og bliver til nye flasker og dåser. Og hver gang vi genanvender en flaske eller dåse sparer vi råstoffer, energi og CO2 til gavn for vores miljø og klima.
Det er derfor helt naturligt for alle vores medarbejdere at arbejde med bæredygtighed hver eneste dag, men vi har et ungt talent, som skiller sig ud i det daglige arbejde med indfrielse af vores ambitiøse mål for et bæredygtigt pantsystem.
Det drejer sig om Alexandra Halberg Møller på 28 år, som har ansvaret for udrulning af vores nye strategi
JOIN25 samt udvikling af nye løsninger og partnerskaber i vores Innovationsafdeling.
Alexandra drives helt sikkert af arbejdet med bæredygtighed i spændingsfeltet mellem strategi, innovation og partnerskaber, hvor hun spiller en væsentlig rolle i dagligdagen i forhold til at gå forrest og bidrage til vi kommer i mål. Udover at levere konkrete resultater på vores mange strategiske initiativer for nedbringelse af CO2, reducere vandspild, nye løsninger til indsamling af pant og ikke mindst fokus på ingen arbejdsulykker, så brænder Alexandra for arbejdet med FNs verdensmål og har været med i Unleash Global Talent i 2019.
I forhold til udvikling af nye løsninger har Alexandra været med til opstart af samarbejde med bl.a. SMART Pant, DTU og Q8, hvor hun i tæt partnerskab har udviklet nye løsninger til indsamling af pant-on-the-go.
Alexandra er kendetegnet ved et højt drive, en god kollega med fornemmelse for mangfoldighed og så kan man ikke undlade at blive i godt humør, når hun griner højt med sin hæse stemme. Vi giver hermed Alexandra de bedste anbefalinger i forhold til at blive Årets Sustainability Håb.
Du kan læse de andre indstillinger til Årets Sustainability Håb her.
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
