Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Internationalt anerkendt klimaforsker er ny prorektor på SDU

Sebastian Mernild skifter stillingen som adm. direktør for Nansen Center i Norge ud.

Når den internationalt anerkendte klimaforsker Sebastian Mernild tiltræder som ny prorektor på Syddansk Universitet d. 1. oktober, bliver det med bæredygtig omstilling og styrkelse af SDU som organisation både indad- og udadtil som dagsordensættende visioner.

Allerede sidste år satte SDU for alvor bæredygtighed på dagsordenen, da de som det første danske universitet satte alt ind på at integrere FN’s 17 verdensmål på universitetet – i uddannelserne, undervisningen, forskningen og selve institutionen.

Sebastian Mernild, som er professor i klimaforandringer og glaciologi, administrerende direktør for det norske klimaforskningsinstitut Nansen Center i Bergen, og tidligere udsendt kaptajn i Forsvaret, har masser erfaring som både forsker og leder. Han har været en aktiv debattør i klimadebatten, er hovedforfatter på FN’s kommende klimarapport, og så modtog han i 2018 Rosenkjærprisen for formidling af DR.

Sebastian Mernild gætter selv på, at det er samspillet mellem hans internationale ledererfaringer og store indsigt i klima og bæredygtighed, der har gjort, at han blev tilbudt stillingen som prorektor.

– Jeg tror, det handler om, at jeg har den profil, som SDU gerne vil have; min baggrund inden for klima og bæredygtighed, men også det, at jeg er en stærk formidler, har international erfaring og ikke mindst stor ledererfaring, jeg kan bringe i spil. Noget af det vigtige i dette job er den strategiske tilgang, som jeg har stor erfaring med fra Nansens Centeret, siger Sebastian Mernild, og fortsætter:

– Det helt essentielt i opgaven som prorektor er at formidle samarbejder med omverden, og at styrke undervisning, forskning og uddannelserne.

Det handler om verdensmålene, om bæredygtighed – om at bryde grænser ned og forme og uddanne studerende til en mere bæredygtig fremtid

Verdensmålenes ambassadører
Som ny prorektor skal Sebastian Mernild i samspil med universitetets øvrige ledelse og dekanerne blandt andet være med til at styrke integrationen af de 17 verdensmål på universitetet.

– Det handler om at videreføre den strategi, SDU allerede har lagt for dagen: det handler om verdensmålene, om bæredygtighed – om at bryde grænser ned og forme og uddanne studerende til en mere bæredygtig fremtid, siger Sebastian Mernild og uddyber:

– Vi skal lave fremragende forskning, som skal indgå i den strategi, institutionen har lagt for dagen. Med verdensmålsstrategien får vi uddannet en masse ambassadører for verdensmålene. Mange af de studerende kommer ud og kommer over tid til at sidde som mellemledere eller topledere i virksomheder, og de vil som ambassadører tage verdensmålene med i de overvejelser de gør sig og de beslutninger, de tager i deres arbejdsliv.

Samfundsudfordringerne er mange i relation til klimaforandringer

SDU skal stå stærkt internationalt
For Sebastian Mernild er det afgørende, at universitetet skal uddanne studerende på en måde, der er til gavn for samfundet, og som på sigt kan bidrage til den bæredygtige og teknologiske omstilling.

– Det handler om, at man som universitet skal følge og forme strømningerne i samfundet; at uddannelserne skal forholde sig til de bevægelser, der er i samfundet. Og her er klimaforandringerne en større og større udfordring. Der ligger en stor teknisk opgave her: vi skal finde teknologiske løsninger, og vi skal finde ud af, hvordan vi teknisk omstiller vores samfund, men vi skal også undersøge konsekvenserne af et ændrende klima indimod fx. spredning af sygdomme. Samfundsudfordringerne er mange i relation til klimaforandringer, siger Sebastian Mernild.

I dette ligger der også en vision for Sebastian Mernild om at styrke SDU’s bæredygtige profil i et internationalt perspektiv, og det skal blandt andet ske gennem verdensmålsstrategien, SDU har lagt for dagen:

– Hvis vi som universitet kan rette os efter bæredygtighed, så bliver vi også attraktive i et internationalt perspektiv, siger han.

Gode rammer for medarbejdere og studerende
Sebastian Mernilds overordnede vision handler om en generel bæredygtig transformation, udtrykker han, både i et internationalt perspektiv, men også internt i institutionen, hvor han forventer en strategisk, ledelsesmæssig opgave som kommende prorektor.

– Hvis man gerne vil have et impact udadtil, må man også stå stærkt indadtil. Det er lidt en floskel, men det er jo sandt, siger han.

Både fra sin karriere i forsvaret og som administrerende direktør for Nansen Center i Bergen, kan Sebastian Mernild trække på sin erfaringer som leder, når han i samarbejde med universitetets øvrige ledelse skal styrke SDU som organisation og institution. Og for Mernild er det af stor vigtighed, at der lyttes til både universitetets medarbejdere og studerende for at kunne forbedre forhold på universitetet.

– Det handler om at man skal kende de ressourcer, man har. For at lave en god plan og strategi for ledelse, må man kende ressourcerne på stedet. Det gør man kun ved at sætte og sig og lære organisationen at kende, komme ud og møde og at lytte til medarbejderne, siger han og uddyber:

– Man må kende sin organisation for at kunne fokusere på det, der skal gøres og forbedres og som kan styrke den. Jeg skal ud og snakke med folk på de forskellige campusser om, hvor skoen trykker og hvad, vi kan gøre for at forbedre det – men også om alt det gode og spændende arbejde der sker på SDU.

Ifølge Sebastian Mernild er det vigtigt også at kortlægge forholdene på universitet for at se, hvordan man kan styrke det geografiske samarbejde mellem SDU’s mange campusser, for bedre at kunne udveksle viden og erfaringer mellem de forskellige afdelinger.

– I det hele taget handler det om, hvordan vi kan blive bedre – alle sammen. Selv om vi er gode, kan vi altid blive bedre. Det angår det internationale samarbejde, men det handler også om at løfte bredden samtidig med at vi styrker eliten. Det er vigtigt for at kunne videreudvikle sin organisation, siger Sebastian Mernild.

Sebastian Mernild overtager rollen som prorektor fra nuværende prorektor Bjarne Graabech Sørensen.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.