Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

Mette Gjerskov: Manglende debat om verdensmål skyldes kommunikation ikke indhold

Regeringen kommunikerer ikke meget om verdensmål, men knokler den for dem, siger ordfører.

En række tunge profiler kritiserer over for Sustain Report, at verdensmålene drukner i debatten om klimaet, som blandt andet er foranlediget af regeringens klimalov og klimapartnerskaber.

Det giver ingen mening, fordi verdensmålene hænger tæt sammen og påvirker hinanden. Desuden er en indsats alene i forhold til klima ikke nok. “Energiløsninger kan for eksempel ikke tage os hele vejen i forhold til at løse klimaudfordringerne,” lyder det fra Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsberg Fondet og for Carlsberg A/S.

Mette Gjerskov, miljø- og verdensmålsordfører for Socialdemokratiet, erkender, at regeringen ikke kæder sine initiativer sammen med verdensmålene.

– Mange virksomheder og organisationer brander sig på verdensmålene, hvor vi politikere nok arbejder mere med sagerne og lovgivningen, uden nødvendigvis at sætte det ind i en verdensmålsindsats. Men jeg er glad for, at der kommer respons på det. Det skal vi selvfølgelig lytte til, så det tager jeg med mig. Men jeg mener, at det er et kommunikationsspørgsmål og ikke et spørgsmål om, hvad vi reelt gør, siger hun.

Verdensmålene står nemlig højt på dagsordenen hos regeringen, ifølge Mette Gjerskov.

– I regeringen knokler vi for verdensmålene hver dag. Men jeg kan godt se, at det ikke bliver kommunikeret så meget ud i forhold til, om det er verdensmål 1, 2 eller et helt andet, når vi laver et initiativ.

Men burde I være bedre til at sætte jeres initiativer i relation til verdensmålene, så de kom på lystavlen hos borgere, virksomheder og andre interessenter?

– Det kan man godt sige, men når jeg som verdensmålsordfører taler med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har hun simpelthen en hel liste over verdensmål. Hun vil for eksempel finde ud af en måde ikke at presse børnelivet så meget på, og så er vi over i verdensmålet om uddannelse, siger Mette Gjerskov og tilføjer:

– Det oplever jeg, at flere ministre også har, selvom det måske ikke er alle. Folketingets Finansudvalg har også en undergruppe om verdensmål, og der sidder vi også og koordinerer, hvordan alle udvalg i Folketinget kan arbejde med verdensmålene, og hvordan vi kan give dem redskaberne til det.

Overskygger debatten om klima de øvrige verdensmål og er det et problem?

– Klima fylder meget, for vi havde et klimavalg, og det er klima, som pressen og alle interesserer sig for. Men går man regeringsprogrammet igennem, er der alverdens slags lovgivning og initiativer, som er inspireret af- og i overensstemmelse med verdensmålene, siger Mette Gjerskov og henviser til, at der på hendes område som miljøordfører netop nu arbejdes på en natur- og biodiversitetspakke. Den relaterer sig til verdensmål 15 om livet på land.

– Men det er også hele metoden til at udvikle politikken, som er i overensstemmelse med adskillige verdensmål i og med, at alle kan komme med forslag til den og deltage i processen.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Click to comment

Leave a Reply