En række tunge profiler kritiserer over for Sustain Report, at verdensmålene drukner i debatten om klimaet, som blandt andet er foranlediget af regeringens klimalov og klimapartnerskaber.
Det giver ingen mening, fordi verdensmålene hænger tæt sammen og påvirker hinanden. Desuden er en indsats alene i forhold til klima ikke nok. “Energiløsninger kan for eksempel ikke tage os hele vejen i forhold til at løse klimaudfordringerne,” lyder det fra Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsberg Fondet og for Carlsberg A/S.
Mette Gjerskov, miljø- og verdensmålsordfører for Socialdemokratiet, erkender, at regeringen ikke kæder sine initiativer sammen med verdensmålene.
– Mange virksomheder og organisationer brander sig på verdensmålene, hvor vi politikere nok arbejder mere med sagerne og lovgivningen, uden nødvendigvis at sætte det ind i en verdensmålsindsats. Men jeg er glad for, at der kommer respons på det. Det skal vi selvfølgelig lytte til, så det tager jeg med mig. Men jeg mener, at det er et kommunikationsspørgsmål og ikke et spørgsmål om, hvad vi reelt gør, siger hun.
Verdensmålene står nemlig højt på dagsordenen hos regeringen, ifølge Mette Gjerskov.
– I regeringen knokler vi for verdensmålene hver dag. Men jeg kan godt se, at det ikke bliver kommunikeret så meget ud i forhold til, om det er verdensmål 1, 2 eller et helt andet, når vi laver et initiativ.
Men burde I være bedre til at sætte jeres initiativer i relation til verdensmålene, så de kom på lystavlen hos borgere, virksomheder og andre interessenter?
– Det kan man godt sige, men når jeg som verdensmålsordfører taler med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har hun simpelthen en hel liste over verdensmål. Hun vil for eksempel finde ud af en måde ikke at presse børnelivet så meget på, og så er vi over i verdensmålet om uddannelse, siger Mette Gjerskov og tilføjer:
– Det oplever jeg, at flere ministre også har, selvom det måske ikke er alle. Folketingets Finansudvalg har også en undergruppe om verdensmål, og der sidder vi også og koordinerer, hvordan alle udvalg i Folketinget kan arbejde med verdensmålene, og hvordan vi kan give dem redskaberne til det.
Overskygger debatten om klima de øvrige verdensmål og er det et problem?
– Klima fylder meget, for vi havde et klimavalg, og det er klima, som pressen og alle interesserer sig for. Men går man regeringsprogrammet igennem, er der alverdens slags lovgivning og initiativer, som er inspireret af- og i overensstemmelse med verdensmålene, siger Mette Gjerskov og henviser til, at der på hendes område som miljøordfører netop nu arbejdes på en natur- og biodiversitetspakke. Den relaterer sig til verdensmål 15 om livet på land.
– Men det er også hele metoden til at udvikle politikken, som er i overensstemmelse med adskillige verdensmål i og med, at alle kan komme med forslag til den og deltage i processen.
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
