Den digitale startup Incept Sustainability, er blevet en del af Rambølls enhed for strategisk bæredygtighedsrådgivning.
E-læringsplatformen er udviklet af de daværende DTU-studerende Sofie Berglykke Aagaard, Katrine Jerl Jensen og Alechandrina Espinoza, der alle fortsætter som konsulenter hos Rambøll.
Undervejs har de gjort sig dyrebare erfaringer om, hvad der er positivt og negativt ved at være iværksætter – og har måske også svaret på, hvorfor så få kvindelige iværksættere er kvinder, og hvad der kan gøres ved det.
Læs også: Novozymes-CEO ny formand for forskningstungt klimapartnerskab
Tilsyneladende er første skridt at komme ud af undervisningslokalerne. I hvert fald opstod ideen som led i Sofie Berglykke Aagaards praktiktid i en virksomhed under studierne i Design & Innovation.
Her opfordrede ledelsen medarbejderne til at holde præsentationer om emner, der optog dem.
– Jeg lavede en kort præsentation om bæredygtighed i relation til virksomheden. Så snart jeg var færdig, kom en masse mennesker fra forskellige dele af virksomheden hen til mig og delte ideer, jeg aldrig selv ville have fundet på, siger Sofie Berglykke Aagaard.
Hun tilføjer:
– Den korte præsentation skabte en bevægelse, der fik mig til at undersøge, hvilke værktøjer der er til at introducere bæredygtighed i virksomheder.
Oprettede kursus på DTU
Sofie Berglykke Aagaard opdagede hurtigt, at der var langt mellem den slags tilbud, så derfor tog hun fat i medstifter Katrine Jerl Jensen, der vidste en del om startupverdenen.
– Sammen oprettede vi et kursus på DTU, hvor vi kunne udforske ideen. På et andet kursus mødte vi Alechandrina Espinoza, som kunne programmere og udvikle software, og vi tre har været et team lige siden, siger Sofie Berglykke Aagaard.
Læs også: Willig afviser foreløbigt at vende tilbage til universitetsverdenen
Ud over læring om bæredygtighed, byggede de tre grundlæggere også et feedback-element ind i deres softwareprodukt. Det skete efter, at de havde testet deres koncept på 50 startups udviklet på universiteter, der alle deltog i konkurrencen Venture Cup, der udvikler universitets-startups, i 2019.
– Venture Cup brugte vores system til at uddanne deltagerne, men undervejs kunne vi se, hvor meget værdi der var i at kombinere den læring med deltagernes feedback, så deres eget koncept kunne blive mere bæredygtig, siger Sofie Berglykke Aagaard.
Sætter bæredygtighed på dagsordenen
Og netop det element var værdifuldt for Rambøll, fortæller Thomas Kræmer Schmidt, executive director i konsulenthuset.
– Med værktøjet får man sat sustainability på dagsordenen i virksomheden, så medarbejderne lærer de grundlæggende principper for bæredygtighed. Men det giver også mulighed for at indsamle de ideer, der bliver fostret i organisationen og at bringe dem til et niveau, hvor de kan eksekveres og implementeres, siger han.
Vejen til at blive opkøbt af Rambøll gik forbi Innovationsfondens program Innofounder, der over 12 måneder hjælper med at modne en iværksætteridé, så den bliver klar til at gå på markedet eller hente investeringer.
Graviditeter satter skub i salgstanker
Sofie Berglykke Aagaard kunne i modsætning til sine to medstiftere ikke indgå i programmet, da hun først blev færdiguddannet i sommer. Kort efter blev både hun og Katrine Jerl Jensen gravide.
Den del druknede i drift og i at søge funding
Det var med til at skubbe på ideen om at finde en køber af virksomheden, men det var ikke den eneste årsag, understreger Sofie Berglykke Aagaard.
– Undervejs fandt vi ud af, at det var spændende at lave programmet og udvikle det, men at den del druknede i drift og i at søge funding. Så det, at to af os blev gravide samtidig med termin samme dag, satte skub i en snak om, at det ikke er den administrative del af virksomheden, vi synes er interessant. Men vi tror virkelig, at værktøjet kan gøre en forskel for mange virksomheder, og dem når vi mange flere af som en del af Rambøll, siger hun.
De tre stiftere tog selv kontakt til Rambøll, som de i dag er en del af i Incept Sustainabilty-teamet som konsulenter.
Der er stort fokus på, at universiteterne skal bidrage til den grønne omstilling ved blandt andet at skrive bæredygtighed ind i deres formålsparagraf. Har DTU’s fokus på bæredygtighed spillet ind på din interesse?
– Jeg har altid syntes det var spændende at gøre en forskel, men at det blev med udgangspunkt i bæredygtighed og grøn omstilling skyldes helt klart et kursus, jeg tog på DTU kaldet ‘Produktliv og miljøforhold’. Det inspirerede mig rigtig meget, siger Sofie Berglykke Aagaard.
Overvægt at mænd
Cirka tre ud af fire iværksættere i Danmark er mænd. En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser desuden, at kun fire procent af danske kvinder i alderen 18-64 år er nye iværksættere. Det er under halvt så mange som OECD-landenes gennemsnit på 9,2 procent., skrev den administrerende direktør for Innovationsfonden Anne-Marie Levy Rasmussen og den administrerende direktør for Vækstfonden Rolf Kjærgaard for nylig i et debatindlæg i Børsen.
Det gør nærmest virksomheden dødsdømt
Her nævner de blandt andet behovet for mere fleksible vilkår under barsel.
Hvad mener du selv kan fremme flere kvindelige iværksættere?
– Vi var ret trætte af at to af os blev gravide samtidig. Det gør nærmest virksomheden dødsdømt. Havde man været to mandlige iværksættere, havde det ikke været det samme, og det er ærgerligt, siger Sofie Berglykke Aagaard.
Hun fortsætter:
– Innofounder-programmet var heller ikke helt klædt på til at håndtere en situation, som den vi stod i, selvom det at blive gravid er en naturlig del af livet. En barselsstøttefond til iværksættere ville være en god idé. Den skulle gælde både kvindelige og mandlige iværksættere, for det ville også være en hjælp for samfundet, hvis mænd tog mere af barslen, siger Sofie Berglykke Aagaard.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
