Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Danske topforskere: Her er menneskehedens største udfordring

Vincent Hendricks og fire andre forskere debatterede på filmfestivalen Cph:dox.

Vincent F. Hendricks er professor i formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet. Foto: Ulrik Jantzen

Menneskehedens største udfordring er ulighed. 

Det mener Birthe Larsen, økonom og leder af Inequality Platform ved CBS.

– Ulighed på alle mulige forskellige måder: Indkomst, sundhed, formue, er en problemstilling, det er ekstremt vigtig at tage fat på. 

At menneskeheden står overfor flere store udfordringer er omdrejningspunktet i Pernille Rose Grønkjærs film ‘Solutions’, der torsdag aften fik verdenspremiere på dokumentarfilmsfestivalen Cph:dox. 

Læs også: Formidling handler om at turde være i uvidenheden           

Efter filmen deltog Pernille Rose Grønkjær i en paneldebat med fem markante danske forskere: den medvirkende forsker og fysiker Steen Rasmussen (SDU), astrofysiker og forskningsformidler Anja C. Andersen (KU), filosof Vincent Hendricks (KU) og professor ved CBS, Mikkel Flyverbom. Og så førnævnte Birthe Larsen.

– For eksempel er De gule veste i Frankrig et eksempel på, at er der en følelse af stor ulighed, så rykker det på sammenhængskraften i et samfund, sagde Birthe Larsen.  

De gule veste er en fransk bevægelse, der i efteråret 2018 indledte omfattende protester mod den franske regerings planer om at skrue op for beskatningen af brændstof. Skatter, som de protesterende mente, ville ramme de dårligst stillede i samfundet hårdest. Protesterne førte blandt andet til gadekampe i Paris.

Ti forskere samlet i New Mexico

I ‘Solutions’ følger instruktør Pernille Rose Grønkjær en gruppe forskere – blandt andre SDU-professor Steen Rasmussen – der over ti dage isolerer sig på Santa Fe Institute i New Mexicos ørken.

Foto fra ‘Solutions’: Michael Pessah.

Her arbejder forskerne på at finde løsninger på verdens helt store problemer – blandt andet globaliseringen og udfordringerne med klima og ulighed.

Netop de store problemer og de store løsninger var journalist og moderator Mikkel Frey Damgaards mål med paneldebatten. 

Ved at løse uligheden løser vi mange andre problemer

Anja C. Andersen, astrofysiker og professor i offentlighedens forståelse for videnskaben ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, ser også udfordringerne med ulighed som et problem, der skal løses.

– Det hele er komplekst og hænger sammen. For drejer du på ulighed, giver det også bedre demokrati, fordi den er truet på grund af uligheden, sagde hun.

Læs også: Dansk forskning er fanget i fortiden, siger SDU-professor

Anja C. Andersen pegede videre på, at mere lighed kan føre til et bedre uddannelsessystem, hvilket igen fører til, at kvinder får færre børn, hvilket mindsker overbefolkningen. 

Astrofysiker Anja C. Andersen. Foto: Københavns Universitet.

– Så ved at løse uligheden løser vi mange andre problemer, sagde Anja C. Andersen 

Og tilføjede: 

– Føler folk, at der er mindre ulighed, er de mere villige til at spytte i kassen, for at vi kan løse de andre ting som for eksempel klimaproblematikken. 

Information er blevet en handelsvare

Filosoffen Vincent Hendricks fokuserede på misinformation, som menneskehedens største udfordring. Her lød det, at vi som mennesker aldrig har haft så meget viden til rådighed, som vi har nu, Desværre er vores fælles viden ikke fulgt med. 

– Der her handler også demokrati, for kan vi ikke kvalificere vores beslutningsdygtighed, kan vi ikke tage et robust valg om, hvor vi skal sætte krydset i stemmeboksen næste gang, sagde Hendricks.

Læs også: Fem science-film du bør se på Cph:dox

Tankerne om demokrati gik også igen hos Mikkel Flyverbom. Hos ham handler det om teknologi. 

Ingen samfund har udviklet sig uden teknologi

– Der er det vigtigt at huske, at intet samfund har udviklet sig uden teknologi. Det centrale er her, hvordan vi får, og hvordan vi bruger, teknologi, sagde Mikkel Flyverbom. 

Han savner nogle grundlæggende diskussioner – blandt andet om, hvem der ejer internettet, og hvordan det skal reguleres. 

– Vi har ikke gjort de digitale infrastrukturer til en del af vores demokratiske strukturer. Det har vi ellers gjort med alt muligt andet. 

Her pegede Mikkel Flyverbom på, at vi med love og reguleringer blandt andet har forbudt børnearbejde 

– På teknologiområder har vi et kæmpe hul – både med at skabe ny regulering og med at opdatere den regulering vi allerede har, opsummerede Mikkel Flyverbom.

For Steen Rasmussen er dialogen om menneskets udfordringer vigtig. 

– Jeg håber, at denne samtale (samtalen i filmen, red.) kan åbne for en bredere samtale omkring de her problemer, fordi der allerede er mange gode løsninger, sagde han. 

Du kan se hele paneldebatten her

Du kan se filmen ‘Solutions’ her.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.