penge & Navne

Poul Due Jensens Fonden giver bevilling på 12,9 mio. kr.

Modtageren af den store bevilling er fra DTU Mekanik, og pengene skal gå til et nyt laboratorium, som skal være med til at udvikle en ny teori om turbulens.

Af - 28. september 2019

Foto: iStock

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Den unge forsker Clara Marika Velte fra DTU Mekanik kan se frem til, at hendes forskning får god luft under vingerne.

Hun har nemlig modtaget en bevilling på 12,9 mio. kr. fra Poul Due Jensens Fond, og den skal bruges til at bygges et nyt laboratorium til avancerede eksperimenter.

Det kortsigtede mål med bevillingen er at udvikle en ny teori om turbulens, mens det langsigtede mål er at skabe et forskningsmiljø om turbulens på DTU, der bliver internationalt førende.

Hos Poul Due Jensens Fonden er de derfor glade for, at pengene går til Clara Maria Velte.

– Vi er stolte over at kunne støtte forskningen i turbulens på DTU. Ny viden på dette område vil få stor betydning for de mange virksomheder, der arbejder med turbulens i enten luft eller væske til optimering af deres produkter. En del af bevillingen er derfor også øremærket international formidling af resultaterne fra forskningen, siger Kim Nøhr Skibsted, direktør for Poul Due Jensen Fonden, ejerfonden bag pumpegiganten Grundfos.

GRUNDFOS-FONDEN-DIR.: FONDE MÅ IKKE BRUGES TIL AT LAPPE HULLER I FORSKNINGSBUDGETTET

Selv er Clara Maria Velte taknemmelig for bevillingen.

– Med den nye bevilling vil jeg kunne gå skridtet videre og begynde udviklingen af en ny teori om turbulens, der forhåbentlig vil gøre det lettere både for forskere og virksomheder at arbejde med turbulens fremover. Jeg har allerede en formodning om, at det er de såkaldte skærelag i turbulens, vi skal kigge på, siger Clara Marika Velte.

Det er ikke første gang, at Clara Marika Velte modtager en bevilling til hendes forskning. Sidste år modtog hun en af de prestigefyldte ERC Starting Grant-bevillinger, som blev brugt til at teste og dokumentere begrænsningerne i den gamle model.

Turbulens skal forstås bedre
I modsætning til de grundlæggende strømninger af vasker og gasser, der har været kendt i et par hundrede år, og som i dag er nemme at beskrive, er der stadig meget lidt viden om turbulens.

Det betyder, at virksomheders arbejde med turbulens, når det kommer til eksempelvis vindmøller og pumper, sker ud fra antagelser og skøn.

Ud fra tidligere forskning udført af Clara Marika Velte, viser det dog, at baggrunden for den slags antagelser ikke er korrekte.

Det er altså nu hendes opgave at finde nye metoder, der giver bedre værktøjer til måling af turbulens.

Om Poul Due Jensens Fonden
Poul Due Jensens Fond er en dansk erhvervsdrivende fond, som blev stiftet i 1975 af grundlæggeren af Grundfos, Poul Due Jensen.

I samarbejde med udvalgte universiteter støtter fonden discipliner indenfor de naturvidenskabelige og tekniske forsknings- og læringsmiljøer.

Derudover støtter fonden primært grundforskning og nytteinspireret grundforskning.

DANMARKS FØRSTE POUL DUE JENSEN-PROFESSORAT

Science Report