Aarhus Universitets Forskningsfond har tirsdag for første gange uddelt Victor Albeck-prisen. En pris, som gives til en yngre, talentfuld forsker med tilknytning til Aarhus Universitet.
Årets modtager er professor Isabelle Torrance, oplyser Aarhus Universitet.
Læs også: Medieudvikling giver ny plads til faglig formidling
Isabelle Torrance modtager prisen for sit arbejde med at skabe ny,
interdisciplinær forskning inden for klassisk og moderne litteratur. Herved bidrager hun til udviklingen af et nyt forskningsfelt, Classical Reception Studies.
– Som en nytilkommer til Danmark er det en stor ære at blive udvalgt som dette års modtager af Victor Albeck-prisen. Som en forsker i humaniora betyder det også en hel del, fordi prisen viser, at humanistisk forskning er prioriteret på Aarhus Universitet, siger professor Isabelle Torrance til
Science Report.
Med prisen modtager Isabelle Torrance 100.000 kroner.
Læs også: Tysk professor modtager Novo Nordisk Prisen
Professor Karl Anker Jørgensen sidder i Aarhus Universitets Forskningsfonds bestyrelse, og han er formand for fondens uddelingsudvalg. Han har været med til at stifte Viktor Albeck-prisen.
– Victor Albecks utrættelige indsats har været helt afgørende for, at det nye jyske universitet kom til at ligge i Aarhus. Det er hans pionerånd, vilje og ihærdighed, vi hylder med denne pris og dermed hos prismodtagerne. Det ville være i Victor Albecks ånd at støtte netop vækstlaget på Aarhus Universitet og dermed give yngre talenter et rygstød, oplyser Karl Anker Jørgensen i en mail til Science Report.
Holst-Knudsen-pris til Aarhus BSS-professor
Victor Albeck-prisen er ikke eneste hædersbevisning, som Aarhus Universitet har uddelt tirsdag. Også Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2021 og talentpriser til fem ph.d.er er blevet uddelt.
Professor i psykiatrisk epidemiologi Preben Bo Mortensen modtog Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2021 for sin forskning i årsagerne til psykisk sygdom. I sin forskning undersøger Preben Bo Mortensen, hvilke genetiske og miljømæssige faktorer der bidrager til psykiske sygdomme, herunder hvordan arv og miljø spiller sammen.
Læs også: Millionaftale skal sikre forskning til gavn for patienter
Målet for Preben Bo Mortensens forskning er at finde årsagerne til, forbedre behandlingen af og forebygge psykisk sygdom. Ved hjælp af data fra biobanker og danske registre forsker han i de fem mest alvorlige psykiske sygdomme skizofreni, depression, autisme, bipolar sygdom og ADHD, og han har således opbygget enestående ny viden om de fem sygdomme, oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Med Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris følger et beløb 100.000 kroner.
Talentpris til fem unge forskere
Ved prisoverrækkelsen uddelte Aarhus Universitets Forskningsfond også sine talent-priser på hver 50.000.
Priserne går til fem ph.d.er fra Aarhus Universitet, som har gjort sig bemærket – både med deres forskningsresultater og med den måde de har formidlet dem på.
Prismodtagerne er:
Sophus Helle, litteraturhistorie
Eva Rye Johansen, økonomi
Mathias J. Holmberg, medicin
Astrid Strunk, geoscience
Mette Vodder Carstensen, bioscience
Forsiden lige nu:

Bestyrelsen for det norske forskningsråd er blevet fyret
Bestyrelsen for det norske forskningsråd blev fyret i sidste uge, og det kan få store konsekvenser for norsk forskning, mener blandt andre flere rektorer.

Forsker fra AU modtager 10 mio. kr. til forskning i metastaser
Joanna Kalucka modtager 10. mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at undersøge den molekylære signatur for metastaser til leverkræft.

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
