Aarhus Universitets Forskningsfond har tirsdag for første gange uddelt Victor Albeck-prisen. En pris, som gives til en yngre, talentfuld forsker med tilknytning til Aarhus Universitet.
Årets modtager er professor Isabelle Torrance, oplyser Aarhus Universitet.
Læs også: Medieudvikling giver ny plads til faglig formidling
Isabelle Torrance modtager prisen for sit arbejde med at skabe ny,
interdisciplinær forskning inden for klassisk og moderne litteratur. Herved bidrager hun til udviklingen af et nyt forskningsfelt, Classical Reception Studies.
– Som en nytilkommer til Danmark er det en stor ære at blive udvalgt som dette års modtager af Victor Albeck-prisen. Som en forsker i humaniora betyder det også en hel del, fordi prisen viser, at humanistisk forskning er prioriteret på Aarhus Universitet, siger professor Isabelle Torrance til
Science Report.
Med prisen modtager Isabelle Torrance 100.000 kroner.
Læs også: Tysk professor modtager Novo Nordisk Prisen
Professor Karl Anker Jørgensen sidder i Aarhus Universitets Forskningsfonds bestyrelse, og han er formand for fondens uddelingsudvalg. Han har været med til at stifte Viktor Albeck-prisen.
– Victor Albecks utrættelige indsats har været helt afgørende for, at det nye jyske universitet kom til at ligge i Aarhus. Det er hans pionerånd, vilje og ihærdighed, vi hylder med denne pris og dermed hos prismodtagerne. Det ville være i Victor Albecks ånd at støtte netop vækstlaget på Aarhus Universitet og dermed give yngre talenter et rygstød, oplyser Karl Anker Jørgensen i en mail til Science Report.
Holst-Knudsen-pris til Aarhus BSS-professor
Victor Albeck-prisen er ikke eneste hædersbevisning, som Aarhus Universitet har uddelt tirsdag. Også Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2021 og talentpriser til fem ph.d.er er blevet uddelt.
Professor i psykiatrisk epidemiologi Preben Bo Mortensen modtog Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2021 for sin forskning i årsagerne til psykisk sygdom. I sin forskning undersøger Preben Bo Mortensen, hvilke genetiske og miljømæssige faktorer der bidrager til psykiske sygdomme, herunder hvordan arv og miljø spiller sammen.
Læs også: Millionaftale skal sikre forskning til gavn for patienter
Målet for Preben Bo Mortensens forskning er at finde årsagerne til, forbedre behandlingen af og forebygge psykisk sygdom. Ved hjælp af data fra biobanker og danske registre forsker han i de fem mest alvorlige psykiske sygdomme skizofreni, depression, autisme, bipolar sygdom og ADHD, og han har således opbygget enestående ny viden om de fem sygdomme, oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Med Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris følger et beløb 100.000 kroner.
Talentpris til fem unge forskere
Ved prisoverrækkelsen uddelte Aarhus Universitets Forskningsfond også sine talent-priser på hver 50.000.
Priserne går til fem ph.d.er fra Aarhus Universitet, som har gjort sig bemærket – både med deres forskningsresultater og med den måde de har formidlet dem på.
Prismodtagerne er:
Sophus Helle, litteraturhistorie
Eva Rye Johansen, økonomi
Mathias J. Holmberg, medicin
Astrid Strunk, geoscience
Mette Vodder Carstensen, bioscience
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
