Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Professor i klassisk filologi vinder nystiftet AU-pris

Victor Albeck-prisen skal give et rygstød til yngre forskere på universitetet.

Aarhus Universitets Forskningsfond har tirsdag for første gange uddelt Victor Albeck-prisen. En pris, som gives til en yngre, talentfuld forsker med tilknytning til Aarhus Universitet.

Årets modtager er professor Isabelle Torrance, oplyser Aarhus Universitet.

Læs også: Medieudvikling giver ny plads til faglig formidling

Isabelle Torrance modtager prisen for sit arbejde med at skabe ny,
interdisciplinær forskning inden for klassisk og moderne litteratur. Herved bidrager hun til udviklingen af et nyt forskningsfelt, Classical Reception Studies.

– Som en nytilkommer til Danmark er det en stor ære at blive udvalgt som dette års modtager af Victor Albeck-prisen. Som en forsker i humaniora betyder det også en hel del, fordi prisen viser, at humanistisk forskning er prioriteret på Aarhus Universitet, siger professor Isabelle Torrance til
Science Report.

Med prisen modtager Isabelle Torrance 100.000 kroner.

Læs også: Tysk professor modtager Novo Nordisk Prisen

Professor Karl Anker Jørgensen sidder i Aarhus Universitets Forskningsfonds bestyrelse, og han er formand for fondens uddelingsudvalg. Han har været med til at stifte Viktor Albeck-prisen.

– Victor Albecks utrættelige indsats har været helt afgørende for, at det nye jyske universitet kom til at ligge i Aarhus. Det er hans pionerånd, vilje og ihærdighed, vi hylder med denne pris og dermed hos prismodtagerne. Det ville være i Victor Albecks ånd at støtte netop vækstlaget på Aarhus Universitet og dermed give yngre talenter et rygstød, oplyser Karl Anker Jørgensen i en mail til Science Report.

Holst-Knudsen-pris til Aarhus BSS-professor

Victor Albeck-prisen er ikke eneste hædersbevisning, som Aarhus Universitet har uddelt tirsdag. Også Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2021 og talentpriser til fem ph.d.er er blevet uddelt.

Professor i psykiatrisk epidemiologi Preben Bo Mortensen modtog Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2021 for sin forskning i årsagerne til psykisk sygdom. I sin forskning undersøger Preben Bo Mortensen, hvilke genetiske og miljømæssige faktorer der bidrager til psykiske sygdomme, herunder hvordan arv og miljø spiller sammen.

Læs også: Millionaftale skal sikre forskning til gavn for patienter

Målet for Preben Bo Mortensens forskning er at finde årsagerne til, forbedre behandlingen af og forebygge psykisk sygdom. Ved hjælp af data fra biobanker og danske registre forsker han i de fem mest alvorlige psykiske sygdomme skizofreni, depression, autisme, bipolar sygdom og ADHD, og han har således opbygget enestående ny viden om de fem sygdomme, oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Med Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris følger et beløb 100.000 kroner.

Talentpris til fem unge forskere

Ved prisoverrækkelsen uddelte Aarhus Universitets Forskningsfond også sine talent-priser på hver 50.000.

Priserne går til fem ph.d.er fra Aarhus Universitet, som har gjort sig bemærket – både med deres forskningsresultater og med den måde de har formidlet dem på.

Prismodtagerne er:

Sophus Helle, litteraturhistorie

Eva Rye Johansen, økonomi

Mathias J. Holmberg, medicin

Astrid Strunk, geoscience

Mette Vodder Carstensen, bioscience

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.