Et nyt initiativ fra Villum Fonden skal gøre det lettere for danske universiteter at tiltrække internationale topforskere.
Fonden har lanceret en “familie- og velkomstpakke” på 16 mio. kroner årligt, som er et tilbud om at dække de omkostninger, som følger med, når en topforsker skal til landet og falde til med hele familien. Det kan fx være løn til medfølgende ægtefælle i en periode, støtte til børns skolegang eller løn til en barselsvikar.
– Vi lægger op til at give universiteterne en ekstra bevilling, hvis de laver en international top-rekruttering. Vi har afsat et samlet beløb, men det er universiteterne, der søger en bevilling og tilrettelægger en pakke til den enkelte forsker, forklarer Thomas Bjørnhom, forskningsdirektør i Villum Fonden.
Villum Fondens familie- og velkomstpakke er til forskere, der enten kommer til landet eller vender tilbage til Danmark for at forske på baggrund af en bevilling fra ét af fondens programmer.
Samarbejde med universiteterne
Pakken er baseret på de udfordringer, universiteterne selv har beskrevet, og initiativet er udarbejdet i tæt dialog med universiteterne.
På Københavns Universitet ser man fondens støtte som “et vigtigt bidrag”:
– Rekruttering af internationalt talent er højt prioriteret på de danske universiteter og en opgave som kræver, at vi sætter ind på alle fronter og samarbejder på tværs af aktører, siger Vivian Tos Lindgaard, der er sektionsleder på Københavns Universitet med ansvar for internationale rekrutteringer og fortsætter:
– En konkret udfordring, vi møder, er, når en forsker sammen med sin familie skal falde til i Danmark. Her kan introduktion af medfølgende ægtefælle til arbejdsmarkedet eller omkostninger ved børnenes skolegang være det, som rekrutteringen strander på. Alle værktøjer skal i brug, og her er fondens støtte et vigtigt bidrag, som kan noget andet end offentlig støtte.
Fonden har tidligere i år lanceret to nye instrumenter; Villum Synergy til fremme af tværfaglig forskning, og Villum International Postdoc Programme til excellente kvindelige forskere på postdoc-niveau.
I 2018 bevilgede fonden 625 mio. kroner.
Kilde: Villum Fonden.
“Danmark er usynlig”
Familie- og velkomstpakker er et af flere nye tiltag, der på forskellig vis skal bidrage til de danske universiteters arbejde med at tiltrække og udvikle internationale toptalenter og sikre, at flere slår rod i Danmark.
Danmark er usynlig. Det er ikke kun fordi, vi er et lille land, da andre små lande er meget mere synlige
Et andet initiativ er at gøre Danmark mere synlig som attraktiv forskningsnation gennem fondens 250 aktive bevillingshavere.
Fonden vil styrke forskernes netværk og opfordrer til, at de agerer ambassadører for dansk forskning og inspirerer andre talenter til at slå sig ned i Danmark, fortæller Thomas Bjørnholm.
INTERNATIONALE FORSKERE TROR IKKE PÅ EN KARRIERE I DANMARK
– Vi har spurgt, hvad der får topforskere til at vælge et andet land frem for Danmark, og som det allerførste siger de; vi kender slet ikke Danmark. Det er trist, siger forskningsdirektøren og fortsætter;
– Danmark er usynlig. Det er ikke kun fordi, vi er et lille land, da andre små lande er meget mere synlige, for eksempel Israel. Så noget af det, vi kan gøre som fond, er at dele den viden med vores bevillingshavere. De skal tænke over, at de også er ambassadører for Danmark, når de rejser verden rundt. De skal gøre dansk forskning attraktiv og synligt, så andre kommer til Danmark. Det er vi afhængige af.
Ny viden har sat retningen
Udover tæt dialog med universiteterne bygger de nye initiativer fra Villum Fonden på en antropologisk undersøgelse.
En gruppe antropologer er flyttet ind i ”den globale landsby” og har brugt tid sammen med udenlandske topforskere for i dybden at forstå deres hverdag. De har lyttet til de forskere, der allerede er i Danmark, dem der har forladt landet og dem, som ikke ønsker at forske med base i Danmark.
DANMARK TILTRÆKKER FLERE FORSKERE, END VI SENDER UD
Om resultaterne af undersøgelsen siger Thomas Bjørnholm;
– Kort fortalt synes der at være lang vej igen, før Danmark kommer højt op på de internationale toptalenters ønskeliste. Måden vi byder toptalenter velkommen, rammen om universiteternes karrierestillinger og opfattelsen af Danmark som lukket og præget af en kultur, som er svær at forstå, er nogle af de markante barrierer, som undersøgelsen peger på.
– Det er en cocktail, der ikke flugter godt med ambitionen om at være på fronten af det globale videnssamfund – og det er det, som Villum Fonden sammen universiteterne vil forsøge at gøre noget ved.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i denne uge underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Forskning afslører: Trafikstøj øger risikoen for sygdomme mere og før, end vi troede
Professor Mette Sørensen deler ny forsknings afsløringer af, hvordan trafikstøj øger risikoen for sygdomme i en langt højere grad, end vi tidligere troede.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.