Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Villum Fonden vil hjælpe universiteter med at tiltrække udenlandske topforskere

Villum Fonden vil støtte de danske universiteter i at tiltrække internationale topforskere

- VILLUM EXPERIMENT stiller midler til rådighed for, at forskere kan teste nye idéer og skæve vinkler, fortæller Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden. Foto: THE VELUX FOUNDATIONS

Et nyt initiativ fra Villum Fonden skal gøre det lettere for danske universiteter at tiltrække internationale topforskere. 

Fonden har lanceret en “familie- og velkomstpakke” på 16 mio. kroner årligt, som er et tilbud om at dække de omkostninger, som følger med, når en topforsker skal til landet og falde til med hele familien. Det kan fx være løn til medfølgende ægtefælle i en periode, støtte til børns skolegang eller løn til en barselsvikar.

– Vi lægger op til at give universiteterne en ekstra bevilling, hvis de laver en international top-rekruttering. Vi har afsat et samlet beløb, men det er universiteterne, der søger en bevilling og tilrettelægger en pakke til den enkelte forsker, forklarer Thomas Bjørnhom, forskningsdirektør i Villum Fonden.  

Villum Fondens familie- og velkomstpakke er til forskere, der enten kommer til landet eller vender tilbage til Danmark for at forske på baggrund af en bevilling fra ét af fondens programmer. 

Samarbejde med universiteterne

Pakken er baseret på de udfordringer, universiteterne selv har beskrevet, og initiativet er udarbejdet i tæt dialog med universiteterne.

På Københavns Universitet ser man fondens støtte som “et vigtigt bidrag”: 

– Rekruttering af internationalt talent er højt prioriteret på de danske universiteter og en opgave som kræver, at vi sætter ind på alle fronter og samarbejder på tværs af aktører, siger Vivian Tos Lindgaard, der er sektionsleder på Københavns Universitet med ansvar for internationale rekrutteringer og fortsætter: 

– En konkret udfordring, vi møder, er, når en forsker sammen med sin familie skal falde til i Danmark. Her kan introduktion af medfølgende ægtefælle til arbejdsmarkedet eller omkostninger ved børnenes skolegang være det, som rekrutteringen strander på. Alle værktøjer skal i brug, og her er fondens støtte et vigtigt bidrag, som kan noget andet end offentlig støtte.

Villum Fondens programmer
Villum Fonden er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning på de danske universiteter og forskningsinstitutioner. Villum Fonden støtter den banebrydende forskning med afsæt i følgende instrumenter: Villum Young Investigators (program til de yngre forskere), Villum Investigators (program til de erfarne forskere), Villum Experiment (program til den risikofyldte forskningsidé), Professorater (til den exceptionelle topforsker) og et årslegat til en fremragende forsker inden for teknisk og naturvidenskabelige forskning.

Fonden har tidligere i år lanceret to nye instrumenter; Villum Synergy til fremme af tværfaglig forskning, og Villum International Postdoc Programme til excellente kvindelige forskere på postdoc-niveau.

I 2018 bevilgede fonden 625 mio. kroner.

Kilde: Villum Fonden.

“Danmark er usynlig”

Familie- og velkomstpakker er et af flere nye tiltag, der på forskellig vis skal bidrage til de danske universiteters arbejde med at tiltrække og udvikle internationale toptalenter og sikre, at flere slår rod i Danmark. 

Danmark er usynlig. Det er ikke kun fordi, vi er et lille land, da andre små lande er meget mere synlige

Et andet initiativ er at gøre Danmark mere synlig som attraktiv forskningsnation gennem fondens 250 aktive bevillingshavere. 

Fonden vil styrke forskernes netværk og opfordrer til, at de agerer ambassadører for dansk forskning og inspirerer andre talenter til at slå sig ned i Danmark, fortæller Thomas Bjørnholm.

INTERNATIONALE FORSKERE TROR IKKE PÅ EN KARRIERE I DANMARK

– Vi har spurgt, hvad der får topforskere til at vælge et andet land frem for Danmark, og som det allerførste siger de; vi kender slet ikke Danmark. Det er trist, siger forskningsdirektøren og fortsætter;

– Danmark er usynlig. Det er ikke kun fordi, vi er et lille land, da andre små lande er meget mere synlige, for eksempel Israel. Så noget af det, vi kan gøre som fond, er at dele den viden med vores bevillingshavere. De skal tænke over, at de også er ambassadører for Danmark, når de rejser verden rundt. De skal gøre dansk forskning attraktiv og synligt, så andre kommer til Danmark. Det er vi afhængige af. 

Ny viden har sat retningen

Udover tæt dialog med universiteterne bygger de nye initiativer fra Villum Fonden på en antropologisk undersøgelse.

En gruppe antropologer er flyttet ind i ”den globale landsby” og har brugt tid sammen med udenlandske topforskere for i dybden at forstå deres hverdag. De har lyttet til de forskere, der allerede er i Danmark, dem der har forladt landet og dem, som ikke ønsker at forske med base i Danmark.

DANMARK TILTRÆKKER FLERE FORSKERE, END VI SENDER UD

Om resultaterne af undersøgelsen siger Thomas Bjørnholm;

– Kort fortalt synes der at være lang vej igen, før Danmark kommer højt op på de internationale toptalenters ønskeliste. Måden vi byder toptalenter velkommen, rammen om universiteternes karrierestillinger og opfattelsen af Danmark som lukket og præget af en kultur, som er svær at forstå, er nogle af de markante barrierer, som undersøgelsen peger på. 

– Det er en cocktail, der ikke flugter godt med ambitionen om at være på fronten af det globale videnssamfund – og det er det, som Villum Fonden sammen universiteterne vil forsøge at gøre noget ved. 

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.