Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Politik

Danske Universiteter ser ikke politiske krav til rektorer som udtryk for mistillid

Forskningsområder er blevet hængt ud uden hold i realiteterne, lyder det fra Jesper Langergaard.

Direktør for Danske Universiteter Jesper Langergaard. Foto: Danske Universiteter

Det vil være meget ærgerligt, hvis forskere afholder sig fra at deltage i debatten. Sådan lyder det direktør i Danske Universiteter, Jesper Langergaard.

Udmeldingen fra direktøren kommer efter debatten om politisering af forskningen tirsdag nåede sit foreløbige højdepunkt. Her vedtog et flertal i Folketinget, at universiteternes ledelser skal sikre, “at selvreguleringen af den videnskabelige praksis fungerer. Det vil sige, at der ikke forekommer ensretning, at politik ikke forklædes som videnskab, og at det ikke er muligt systematisk at unddrage sig berettiget faglig kritik.

Læs også: Folketinget vil sende mistillidserklæring til Danmarks forskere

I debatten op til vedtagelsen, som har kørt siden marts, er navngivne forskere og forskningsmiljøer blevet sat til debat fra Folketingets talerstol. 

– Selvom vi på universiteterne altid gerne vil diskutere forskningsfrihed, mener vi ikke, at den seneste tids debat er blevet ført på en ordentlig måde. Hele forskningsområder er blevet hængt ud på baggrund af påstande og antagelser, der har manglet hold i realiteterne, lyder det fra Jesper Langergaard i en mail til Science Report.

Fører til selvcensur

Fagorganisationen DM advarede i et interview med Science Report om, at den hårde tone sætter sig som selvcensur hos forskerne. 

– Der sker en acceleration af den hårde tone. Der er nogle, der vælger at stille op til det, og synes det er helt cool, at sådan snakker vi da bare. Men det medfører nu selvcensur blandt forskerne, der bare vil passe deres arbejde, sagde formand for DM, Camilla Gregersen.

Læs også: Afsporet debat kan få fatale konsekvenser for forskernes lyst til at dele deres viden

Advarslen fra DM formanden fik forskningsordfører fra Liberal Alliance, Henrik Dahl, til at sige at forskere må tåle kritik.

– Det er klart, hvis forskeren stiller sig op og siger noget, der hører hjemme i Monty Python, så kan det være, at der er nogen, der siger, at det er komplet åndssvagt. Jeg mener, at forskerne skal få sig noget hård hud, sagde han til Science Report og tilføjede:

– Grow a pair of balls.

Læs også: Henrik Dahl beder forskere om at “grow a pair of balls”

Det var Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og Socialdemokratiet, der tirsdag stemte vedtagelsen igennem. Vedtagelsen skal ses som et udtryk, at det det akademiske system ikke i høj nok grad regulerer sig selv, forklarede Henrik Dahl til Science Report. 

Langergaard ser vedtagelse som signal til rektorer

Hos Danske Universiteter opfatter de ikke den vedtagne tekst som en mistillid til det videnskabelige systems evne til at regulere sig selv. I stedet skal vedtagelsen ses som et signal til universitetsledelserne om, at det er deres ansvar at påse, at systemerne for kvalitetssikring fungerer.

– Det kan vi jo kun være enige i – det er vores ansvar som ledelser at sikre den højest mulige kvalitet i vores forskning, lige som det er vores ansvar at stå værn om forskningsfriheden. Det er et ansvar, som vi er meget opmærksomme på, så på den vis er der som sådan ikke noget nyt i folketingsflertallets forslag, skriver Jesper Langergaard.

Folketingsvedtagelsen mødte kritik fra dele af venstrefløjen og De Radikale Venstre. De mener, at vedtagelsen bryder grundlæggende med universiteternes autonomi.

– Jeg synes, at man skal tage det ret alvorligt. Dette er ikke en uskyldig gestus, lød det fra forskningsordfører for Radikale Venstre, Stinus Lindgreen.

Hos Danske Universiteter mener Jesper Langergaard, at den rejste kritik har fokuseret på nogle simplificerede antagelser om forskningen på universiteterne.

– Vi har ikke oplevet eksempler, hvor forskningsmiljøerne ikke har været i stand til at kvalitetssikre på et højt niveau. Vi har svært ved at se behovet for den fremsatte vedtagelse, men omvendt gør den nok heller ikke skade, lyder det fra Jesper Langergaard.

Rettet 2. juni 2021: I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at
et flertal i Folketinget havde besluttet, at universiteternes ledelser skulle se på sager, hvor forskning bliver forklædt som politik.
Science Report har tilføjet den præcise ordlyd fra vedtagelsen.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.