Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Politik

Enhedslisten kalder forskningsminister i samråd

Partiet vil vide, hvordan Ane Halsboe-Jørgensen sikrer forskeres ytringsfrihed.

Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Foto: Jens Honoré.

Enhedslisten vil kalde forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd i sagen om forskere, der er bekymrede over at deltage i den offentlige debat.

Det oplyser forskningsordfører, Pernille Skipper, til Journalisten.

Partiet vil have svar på, hvordan ministeren sikrer forskernes ytringsfrihed.

– Når vi ser i den nye undersøgelse, at de allerede så tidligt i deres karriere ikke tør formidle deres forskning, piller det ved noget helt fundamentalt ved den uafhængige forskning, nemlig at viden spredes. Vi får en mindre oplyst offentlig debat, hvis uafhængige forskere ikke deltager. Vi får mindre ud af den forskning, som bliver bedrevet for vores alles skattekroner, siger Pernille Skipper til Journalisten.

Læs også: Henrik Dahl beder forskere om at “grow a pair of balls”

Forskningsordføreren henviser her til en undersøgelse fra DM, der viser, at knap hver tredje ph.d.-studerende holder sig fra den offentlige debat på grund af, at de er bekymrede for reaktionerne.

Bekymring blandt forskerne

De seneste uger har flere forskere udtrykt bekymring over deltagelse i den offentlige debat. Senest har Folketinget vedtaget, at landets universitetsrektorer skal sikre universitetsforskningens kvalitet.

En vedtagelse der søndag fik AU-professor Anne Binderkrantz til at skrive i Science Report, at politikernes ønsker om mere regulering bygger på en diffus form for mistillid.

Læs også: Vi har et problem på universiteterne

Siden vedtagelsen af teksten har danske og udenlandske forskere protesteret. Senest i Politiken, hvor 3.241 forskere opfordrede regeringen til at tage afstand fra vedtagelsen.

Fokus på forskningsaktivisme

Vedtagelsen i Folketinget kom i kølvandet på et forløb, hvor Morten Messerschmidt og Henrik Dahl tilbage i marts spurgte forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, om hun er enig i, at der i visse humanistiske og samfundsvidenskabelige forskningsmiljøer er problemer med overdreven aktivisme på bekostning af videnskabelige dyder.

Læs også: Dele af forskning er født politisk, siger professor, der kickstartede debatten om aktivisme i forskningen

Henrik Dahl og Morten Messerschmidt har især kritiseret dele af kønsforskningen, racismeforskningen og mellemøst-forskningen for at være præget af “aktivisme” og “pseudoforskning”.

Jens Rohde fortrød

Efterfølgende har Kristendemokraterne valgt at trække støtten til Folketingets vedtagelse.

Læs også: Kristendemokraterne trækker støtte til vedtagelse om forskningsregulering

Ifølge partiets folketingsmedlem, Jens Rohde, trak partiet støtten på baggrund af et debatindlæg fra Morten Messerschmidt (DF) og Henrik Dahl (LA), der blev bragt i Politiken. Her betegner de to politikere blandt andet danskere forskere som ”hovne og stolte”.

– De lægger jo hele fakulteter og forskningsmiljøer for had i en stort opsat generalisering, hvor de i øvrigt ophøjer sig selv til lysets og realiteternes herrer. Det hverken kan eller vil Kristendemokraterne tages til indtægt for. Det går ganske enkelt over stregen, sagde Jens Rohde.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.