Flere af Folketingets forskningsordførere vil kalde uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd.
Det skriver Berlingske.
Indkaldelsen kommer efter, at Berlingske har fået indsigt i en orientering fra ministeren til ordførerne om de ledelsesmæssige forhold i Innovationsfonden.
– Jeg tager styrelsens kritik af fonden til efterretning. Jeg er tryg ved, at Innovationsfonden får ændret de forhold, styrelsen finder kritisable, skriver Ane Halsboe-Jørgensen ifølge Berlingske.
Læs også: Hård kritik af Innovationsfonden
Det strider mod Katarina Ammitzbølls opfattelse.
– Det er tydeligt, at der ikke har været ordentlig ledelse i Innovationsfonden, når der rejses kritik af usaglig forskelsbehandling. Derfor er det dybt kritisabelt, at ministeren bare forklarer overordnet, at hun stadig har tillid til Innovationsfonden, siger Katarina Ammitzbøll.
Kritik af Innovationsfonden
Indkaldelsen til samrådet kommer efter, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i midten af februar kritiserede Innovationsfonden for at have ”tilsidesat almindelige regler om god forvaltning (lighedsprincippet) og kravene om åben konkurrence og ensartede retningslinjer” i hastebehandlingen af covid-19 relaterede forskningsansøgninger.
I foråret 2020 hastebehandlede Innovationsfondens nye covid-udvalg en række ansøgninger om covid-19 relaterede forskningsprojekter. Det gjorde man med den begrundelse, at bestyrelsen ville lave en hurtig og smidig sagsbehandling, for hurtigt at kunne igangsætte projekter, der kunne have samfundsmæssig betydning med hensyn til coronapandemien.
Læs også: Besenbacher og Innovationsfonden anklages for at have uddelt offentlige midler på kant med loven
Covid-udvalget fik autoritet til at uddele midler udenom de almindelige krav og retningslinjer for sagsbehandling af ansøgninger i fonden.
Flemming Besenbacher beskyldt for inhabilitet
Men hensynet til den hurtige behandling af ansøgninger, så projekter kunne sættes i gang hurtigst muligt, er ikke en gyldig grund til at omgå reglerne, lød konklusionen fra Uddannelses og Forskningsstyrelsen. Sagsbehandlingen og udmøntningen har derfor været “særdeles kritisabel”, lød det videre i styrelsens afgørelse.
Ifølge styrelsen er der i Innovationsfonden sket “betydelige fravigelser fra de krav til sagsbehandling og bedømmelse, der var udmeldt i det gældende opslag og tilhørende retningslinjer”.
Læs også: Fem professorer: Besenbacher udsat for noget, der minder om karaktermord
Det skyldes blandt andet, at covid-gruppen udvalgte nogle bestemte ansøgninger blandt en bunke af allerede indsendte ansøgninger, og som blev behandlet på et andet grundlag end de øvrige ansøgninger. Dette indebar en fravigelse fra kravet om peer review og interview med ansøgeren.
Flemming Besenbacher blev som daværende næstformand i Innovationsfonden også beskyldt for at være inhabil i to sager.
Næstformanden, der også er formand for Carlsbergfondet, har været med til at uddele midler til blandt andet Aarhus Vand A/S, hvor han selv er bestyrelsesformand, samt til iNANO-centeret på Aarhus Universitet, hvor han selv er tilknyttet som professor.
Forsiden lige nu:

Nedlægning af engelsksprogede uddannelser rammer STEM-optagelser
Optaget på engelsksprogede STEM-uddannelser er faldet med 46 %. Flere interessenter mener, at regeringens beslutning om at nedlægge et stort antal engelsksprogede uddannelser skal genovervejes.

Ny teknologi finder de skjulte lag i antikke tekster
Digitalisering og ny teknologi skaber nye muligheder for antikforskningen, og nu har SDU modtaget en bevilling på 20 mio. kr. fra EU til at forske i antikke teksters skjulte lag.

Verdens ældste forskningsstation genåbner: Forskere strømmer til for enestående klimaforskning
Arktisk Station er et forskningsknudepunkt, der tilbyder en unik datatidsrejse gennem 100 års klimaforandringer. Nu er stationen genåbnet med ny kapacitet til at huse forskere fra hele verden, der dykker ned i løsninger på klimadommedagsprofetier, fortæller stationens ledere.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.