Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Politik

Forskningsordførere kalder minister i samråd om Innovationsfonden

Minister Ane Halsboe-Jørgensen har trods kritik fortsat tillid til ledelsen i fonden.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Foto: Jens Honoré.

Flere af Folketingets forskningsordførere vil kalde uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd.

Det skriver Berlingske.

Indkaldelsen kommer efter, at Berlingske har fået indsigt i en orientering fra ministeren til ordførerne om de ledelsesmæssige forhold i Innovationsfonden.

– Jeg tager styrelsens kritik af fonden til efterretning. Jeg er tryg ved, at Innovationsfonden får ændret de forhold, styrelsen finder kritisable, skriver Ane Halsboe-Jørgensen ifølge Berlingske.

Læs også: Hård kritik af Innovationsfonden

Det strider mod Katarina Ammitzbølls opfattelse.

– Det er tydeligt, at der ikke har været ordentlig ledelse i Innovationsfonden, når der rejses kritik af usaglig forskelsbehandling. Derfor er det dybt kritisabelt, at ministeren bare forklarer overordnet, at hun stadig har tillid til Innovationsfonden, siger Katarina Ammitzbøll.

Kritik af Innovationsfonden

Indkaldelsen til samrådet kommer efter, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i midten af februar kritiserede Innovationsfonden for at have ”tilsidesat almindelige regler om god forvaltning (lighedsprincippet) og kravene om åben konkurrence og ensartede retningslinjer” i hastebehandlingen af covid-19 relaterede forskningsansøgninger.

I foråret 2020 hastebehandlede Innovationsfondens nye covid-udvalg en række ansøgninger om covid-19 relaterede forskningsprojekter. Det gjorde man med den begrundelse, at bestyrelsen ville lave en hurtig og smidig sagsbehandling, for hurtigt at kunne igangsætte projekter, der kunne have samfundsmæssig betydning med hensyn til coronapandemien.

Læs også: Besenbacher og Innovationsfonden anklages for at have uddelt offentlige midler på kant med loven

Covid-udvalget fik autoritet til at uddele midler udenom de almindelige krav og retningslinjer for sagsbehandling af ansøgninger i fonden.

Flemming Besenbacher beskyldt for inhabilitet

Men hensynet til den hurtige behandling af ansøgninger, så projekter kunne sættes i gang hurtigst muligt, er ikke en gyldig grund til at omgå reglerne, lød konklusionen fra Uddannelses og Forskningsstyrelsen. Sagsbehandlingen og udmøntningen har derfor været “særdeles kritisabel”, lød det videre i styrelsens afgørelse.

Ifølge styrelsen er der i Innovationsfonden sket “betydelige fravigelser fra de krav til sagsbehandling og bedømmelse, der var udmeldt i det gældende opslag og tilhørende retningslinjer”.

Læs også: Fem professorer: Besenbacher udsat for noget, der minder om karaktermord

Det skyldes blandt andet, at covid-gruppen udvalgte nogle bestemte ansøgninger blandt en bunke af allerede indsendte ansøgninger, og som blev behandlet på et andet grundlag end de øvrige ansøgninger. Dette indebar en fravigelse fra kravet om peer review og interview med ansøgeren.

Flemming Besenbacher blev som daværende næstformand i Innovationsfonden også beskyldt for at være inhabil i to sager.

Næstformanden, der også er formand for Carlsbergfondet, har været med til at uddele midler til blandt andet Aarhus Vand A/S, hvor han selv er bestyrelsesformand, samt til iNANO-centeret på Aarhus Universitet, hvor han selv er tilknyttet som professor.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.