Flere af Folketingets forskningsordførere vil kalde uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd.
Det skriver Berlingske.
Indkaldelsen kommer efter, at Berlingske har fået indsigt i en orientering fra ministeren til ordførerne om de ledelsesmæssige forhold i Innovationsfonden.
– Jeg tager styrelsens kritik af fonden til efterretning. Jeg er tryg ved, at Innovationsfonden får ændret de forhold, styrelsen finder kritisable, skriver Ane Halsboe-Jørgensen ifølge Berlingske.
Læs også: Hård kritik af Innovationsfonden
Det strider mod Katarina Ammitzbølls opfattelse.
– Det er tydeligt, at der ikke har været ordentlig ledelse i Innovationsfonden, når der rejses kritik af usaglig forskelsbehandling. Derfor er det dybt kritisabelt, at ministeren bare forklarer overordnet, at hun stadig har tillid til Innovationsfonden, siger Katarina Ammitzbøll.
Kritik af Innovationsfonden
Indkaldelsen til samrådet kommer efter, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i midten af februar kritiserede Innovationsfonden for at have ”tilsidesat almindelige regler om god forvaltning (lighedsprincippet) og kravene om åben konkurrence og ensartede retningslinjer” i hastebehandlingen af covid-19 relaterede forskningsansøgninger.
I foråret 2020 hastebehandlede Innovationsfondens nye covid-udvalg en række ansøgninger om covid-19 relaterede forskningsprojekter. Det gjorde man med den begrundelse, at bestyrelsen ville lave en hurtig og smidig sagsbehandling, for hurtigt at kunne igangsætte projekter, der kunne have samfundsmæssig betydning med hensyn til coronapandemien.
Læs også: Besenbacher og Innovationsfonden anklages for at have uddelt offentlige midler på kant med loven
Covid-udvalget fik autoritet til at uddele midler udenom de almindelige krav og retningslinjer for sagsbehandling af ansøgninger i fonden.
Flemming Besenbacher beskyldt for inhabilitet
Men hensynet til den hurtige behandling af ansøgninger, så projekter kunne sættes i gang hurtigst muligt, er ikke en gyldig grund til at omgå reglerne, lød konklusionen fra Uddannelses og Forskningsstyrelsen. Sagsbehandlingen og udmøntningen har derfor været “særdeles kritisabel”, lød det videre i styrelsens afgørelse.
Ifølge styrelsen er der i Innovationsfonden sket “betydelige fravigelser fra de krav til sagsbehandling og bedømmelse, der var udmeldt i det gældende opslag og tilhørende retningslinjer”.
Læs også: Fem professorer: Besenbacher udsat for noget, der minder om karaktermord
Det skyldes blandt andet, at covid-gruppen udvalgte nogle bestemte ansøgninger blandt en bunke af allerede indsendte ansøgninger, og som blev behandlet på et andet grundlag end de øvrige ansøgninger. Dette indebar en fravigelse fra kravet om peer review og interview med ansøgeren.
Flemming Besenbacher blev som daværende næstformand i Innovationsfonden også beskyldt for at være inhabil i to sager.
Næstformanden, der også er formand for Carlsbergfondet, har været med til at uddele midler til blandt andet Aarhus Vand A/S, hvor han selv er bestyrelsesformand, samt til iNANO-centeret på Aarhus Universitet, hvor han selv er tilknyttet som professor.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.