Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

CBS nedlægger seks uddannelser

Konstitueret rektor afviser ikke, at politisk pålagte reduceringer kan føre til fyringer.

Årets forskningsformidler var en af de 10 priser, der blev uddelt på CBS. Foto: CBS

Copenhagen Business School (CBS) vil fra 2023 nedlægge seks uddannelser og 334 studiepladser.

Det skriver Politiken. Ifølge avisen ventes planen at blive vedtaget af universitetets bestyrelse på et møde 2. december.

Se alle uddannelserne i bunden af artiklen.

Nedlæggelserne af de seks uddannelser sker som følge af aftalen ‘Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’, hvor regeringen og flere partier i Folketinget har besluttet, at der skal skabes flere uddannelsesmuligheder over hele landet.

Læs også: Regeringen præsenterer ny uddannelsesaftale

Her er uddannelsesinstitutionerne i landets største byer blevet pålagt enten at flytte studiepladser til provinsen eller skære i optaget af nye studerende med op til ti procent frem mod 2030.

– Regeringens plan vil for CBS betyde tab af 45 til 55 millioner kroner om året. Derfor er vi nødt til at lukke uddannelser, fordi det har en langt større besparende effekt, end hvis vi beskærer uddannelsespladser flere steder på CBS, siger CBS’ konstituerede rektor, Inger Askehave, til Politiken.

Inger Askehave er konstitueret rektor på CBS. Fotograf: Svenn Hjartarson

Bliver de seks uddannelser nedlagt, vil CBS reducere optaget af nye studerende med fem procent. Universitetet vil ifølge CBS Wire fra 2025 skulle spare yderligere fem procent. I alt 628 studiepladser skal som følge af politikernes plan reduceres.

Inger Askehave afviser ikke, at reduceringerne kan føre til fyringer.

 – Med en forventet annullering af opgaver i forbindelse med reduceringen af studiepladser kombineret med en indkomstnedsættelse kan det på nuværende tidspunkt desværre ikke udelukkes, at der vil være behov for at afskedige medarbejdere. Vi vil dog gøre vores yderste for ikke at havne i den situation, siger Inger Askehave i en meddelelse ifølge CBS Wire.

Også Københavns Universitet skærer i optaget

CBS er ikke eneste universitet, der har meldt ud, at regeringens planer vil føre til reduceringer i optaget af elever.

Fredag meddelte Aarhus Universitet, at de planlægger at udflytte eller nedlægge i alt 745 studiepladser, skriver Omnibus. De 745 studiepladser svarer til seks procent af optaget i 2019.

Ifølge Omnibus planlægger Aarhus Universitet at lukke syv uddannelser. Hvilke uddannelser, der bliver tale om, bliver meddelt til høringsparterne i uge 46.

Og i midten af oktober lød det fra Københavns Universitet, at der frem mod 2030 vil blive fjernet 1.590 studiepladser, hvilket svarer til 10 procent af optaget.

Læs også: KU melder ud: Udflytning kommer til at betyde lukning af uddannelser

40 procent af de 1.590 pladser, der skal skæres væk, vil blive taget fra de humanistiske fag. Det skyldes, at de nyuddannede kandidater herfra i gennemsnit har den højeste ledighed, oplyste KU.

– Vi pejler efter det politiske ønske om, at universiteterne skal blive bedre til at matche aftagernes umiddelbare behov for arbejdskraft, sagde rektor Henrik C. Wegener i en pressemeddelelse.

Et blodbad

Henrik C. Wegener udtrykte til Forskningspolitisk Årsmøde 2021 i Videnskabernes Selskab et ønske om mere dialog i forhold til den politiske styring af universiteterne.

– Vi er jo også imod topledelse – især når det kommer fra Folketinget. Vi synes, der kommer rigtig mange signaler, men også mange instrukser fra politikerne. Vi får lidt for hyppigt både opgaven og opskriften, og der synes jeg, vi går alt for langt ind i dét, der er universitets metier, sagde han og tilføjede, at det føltes som et decideret overgreb.

Læs også: Her er regeringens uddannelsesudspil

Også formand for dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, efterlyste ved den lejlighed mere dialog.

– Det, vi oplever, er, at eksempelvis den her famøse udflytningsplan kommer uden den mindste form for dialog omkring det. Det er dømt til at gå galt. Rigtig mange steder bliver det her et blodbad, for man kan ikke bare flytte en masse uddannelser ud. Ergo er det bare en massiv nedskæring, sagde hun.

De seks uddannelser
  • BSc in Business Administration and Philosophy (HA Fil.)
  • MSc in Business Administration and Philosophy
  • Soc. in Political Communication and Management (Politisk Kommunikation og Ledelse)
  • MSc Soc in Organizational Innovation and Entrepreneurship
  • MSc Soc in Management of Creative Business Processes
  • MA in International Business Communication

Kilde: CBS Wire

15. november klokken 8.38: Opdateret med oplysninger med nedlukninger af uddannelser på Aarhus Universitet.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.