Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

AU-ansatte kræver ledelsen på banen i Besenbacher-sag

26 forskere dybt bekymrede over universitetsledelsens håndtering af videnskabelig kritik.

Flemming Besenbacher er formand for Carlsbergfondets bestyrelse. Foto: Carlsbergfondet

26 forskere fra Aarhus Universitets Institut for Biologi udtrykker dyb bekymring over universitetsledelsens håndtering af den såkaldte Besenbacher-sag.

Det skriver Forskerforum.

– Vi har på et møde spurgt dekanen, om ledelsen ville give en direkte undskyldning til de tre forskere. Det ville man ikke, var svaret. Om Besenbacher sagde dekanen bare, at de har talt med ham, siger Henrik Balslev, professor ved Institut for Biologi.

Læs også: Forskningsordførere i hård kritik af Besenbacher

De 26 forskere ser gerne, at universitetet tager tydeligere afstand fra Besenbacher og samtidig bakker op om tre navngivne forskere på universitetets Institut for Fysik og Astronomi.

Kaldte forskere for “redeskidere”

Udmeldingen kommer efter, at tre forskere ved Institut for Fysik og Astronomi har kritiseret et forskningsprojekt lavet af professor (MSO) Jacob Sherson og professor Klaus Mølmer for videnskabelig uredelighed. Sherson og Mølmer havde fået publiceret artiklen i Nature, men på grund af en fejl trak de to professorer artiklen til tilbage i sommeren 2020.

Læs også: Fem professorer: Besenbacher udsat for noget, der minder om karaktermord

Som reaktion på kritikken af Sherson og Mølmer har Flemming Besenbacher i flere e-mails sendt fra hans officielle mailkonto hos Carlsbergfondet til rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, skrevet om de navngivne kritikere, at de ”for altid har fået et minus i min karakterbog” og videre, at universitetsledelsen skulle sætte sig igennem og give ”de to redeskidere et gok i nødden” og sige til dem, “at nu stopper det, ellers får det konsekvenser”.

Siden svarede Kristian Pedersen, dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet, at han havde lyst til at “tape deres mund med gaffatape”. Både Flemming Besenbacher og Kristian Pedersen har flere gange efterfølgende beklaget deres sprogbrug.

Læs også: Hendricks og Willerslev: Budskabet er uafhængigt af bevillingerne

Flemming Besenbacher er som professor i nanoteknologi tilknyttet instituttet. Jacob Sherson har tidligere modtaget en bevilling på 15 millioner kroner fra Carlsbergfondet. Sagen fra Aarhus har resulteret i, at Flemming Besenbacher har besluttet at erklære sig inhabil, når der skal behandles ansøgninger om fondsmidler fra Det Naturvidenskabelige Fakultet.

Til Forskerforum oplyser rektor ved Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen, at sagen endnu ikke er afsluttet, hvilket indebærer en forpligtelse til at balancere udmeldingerne i sagen.

Læs også: Udskældt forsker forsvarer Besenbacher

Ifølge Forskerforum vil medarbejderne på Institut for Biologi sende et nyt klagebrev til deres tillidsrepræsentanter og repræsentanter i AU’s bestyrelse.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.