Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sponsoreret

Forskningsfund: Fødselsdepressioner starter inden fødslen – og det er godt nyt for forebyggelse

Ny forskning viser, at vi kan forudse fødselsdepressioner allerede inden fødslen. ’Mit Store Spørgsmål’ undersøger, hvad det betyder for forebyggelse og behandling.

Professor, læge og psykiater Vibe Gedsø Frøkjær har stået i spidsen for et nyt forskningsprojekt, der undersøger, hvordan vores signalsystemer bliver påvirket under graviditet.

Fødselsgangene er som regel et pitstop fra smertegrænse til et stadie af euforisk glæde i selskab med lykkelig udmattelse. Men sådan hænger det ikke altid sammen.

Fødselsdepression rammer mellem hver 5. og 10. fødende kvinde og er den værste fødselskomplikation, som kvinder oplever i Danmark. Faktisk er det den hyppigste årsag til død blandt kvinder ét år efter fødsel. 

Nu afslører et nyt studie, at de tidlige tegn på fødselsdepression opstår allerede i slutningen af graviditeten. Og det er en viden, som giver håb, når mørket lægger sig over livsglæden.

-Hvordan integrerer hjernen hormoninformationer, og hvad betyder det for psykisk og neurologisk sundhed og sygdom? spørger læge og seniorforsker på Rigshospitalet, Vibe Gedsø Frøkjær, der står bag studiet.

Vi dykker ned efter svarene i de fødendes hjerner i det seneste afsnit af podcastserien ’Mit Store Spørgsmål’.

Nye erkendelser

-Ikke alle kvinder bliver deprimerede af graviditet. Men hvad karakteriserer så dem, der gør? Her kom vi på sporet af, at nogle kvinder tilsyneladende har større hormonfølsomhed på gen-niveau, siger Vibe Gedsø Frøkjær.

Studiets tese er, at den særlige følsomhed over for kønshormoner påvirker hjernens signalsystemer særligt, når man går fra graviditet til fødsel.

Læs mere: Overvågning giver videnskabeligt gennembrud i menneskelig adfærd

Det gælder det såkaldte serotonerge system, som er et beskyttersystem, der kan skrue op og ned for serotonin-niveauet efter behov, så vi ikke bliver deprimerede. Kvinder med øget hormonfølsomhed vil i høj grad nedbryde serotonin, og derfor komme i øget risiko for depression. 

-Det, at vi kan se, at nogle gravide påvirkes hjernebiologisk allerede i graviditeten, er en opsigtsvækkende erkendelse. Det er vigtig klinisk information, der blandt andet betyder, at vi bør screene for fødselsdepression allerede under graviditeten og ikke først 6-8 uger efter fødslen, siger Vibe Gedsø Frøkjær.

Den viden er på er nyt. Langt de fleste farmakologiske behandlingsmetoder er nemlig målrettet det sytem. 

Viden til forebyggelse

Det positive budskab er, at man kan forebygge eller bryde den depressive tilstand med den viden. Det kan sparre både mor, far og den lille. 

-Fødselsdepression kan sætte sig spor hos de nyfødte spædbørn. De får selv øget risiko for psykisk sygdom og deres udvikling kan blive forsinket. Så hvis vi kan forebygge en fødselsdepression, forebygger vi noget for flere mennesker på én gang, forklarer Vibe Gedsø Frøkjær. 

-Derfor er vi nødt til at kigge på risiko- og robusthedsmekanismer, fremhæver hun.

Læs mere: Mikroskopisk orm kan gøre os klogere på os selv.

Nu afventer Vibe Gedsø Frøkjær og hendes team resultatet af genetiske undersøgelser, der på sigt kan åbne muligheden for, at en blodprøve kan vise, om en kvinde er ekstra følsom overfor kønshormon og dermed i risikogruppe. 

Tilsammen skal det føre til en bedre risikomodel, der skal gøre forebyggelsen mere effektiv. Med andre ord er det næste spørgsmål: Hvordan bruger vi den her viden til at skabe en forebyggende effekt?

Få flere svar på hjernens mekanismer i afsnittet lige her.

Lyt og læs med: Mit Store Spørgsmål
 

I podcastserien ‘Mit Store Spørgsmål‘ møder du passionerede forskere, der har modtaget bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond. I podcasten går Science Report i dybden med de originale forskningsprojekter for at finde ud af, hvordan de gavner os som mennesker og samfundet, vi lever i.

Du kan få en smagsprøve på seriens afsløringer og erkendelser her:

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.