Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Her er de 5 mest læste artikler på Science Report

Læs eller genlæs vores mest populære artikler i 2021.

Flemming Besenbacher er formand for Carlsbergfondets bestyrelse. Foto: Carlsbergfondet

Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet, og folketingsmedlem Henrik Dahl (LA) har sat deres præg på de mest læste artikler på Science Report siden nytår.

Her får du de fem mest læste artikler i prioriteret rækkefølge.

1. Fem professorer: Besenbacher udsat for noget, der minder om karaktermord

Professorerne Vincent F. Hendricks, Jens Hjorth, Bente Klarlund Pedersen, Birger Lindberg Møller og Eske Willerslev skrev et forsvar for Flemming Besenbacher, da han blev kritiseret for sin indblanding i en sag fra Aarhus Universitet. En sag, der drejede sig om en fejlbehæftet artikel, de kollegiale forhold på et institut og ledelsens håndtering af situationen.

Ifølge debattørerne var noget af kritikken berettiget, mens noget var unuanceret.

2. Folketinget vil sende mistillidserklæring til Danmarks forskere

Debatten om politikernes indblanding i reguleringen af forskningen på universiteterne røg op på et nyt niveau, da et flertal i Folketinget 1. juni stemte for en vedtagelse, der pålagde universiteternes ledelser at sikre, “at selvreguleringen af den videnskabelige praksis fungerer. Det vil sige, at der ikke forekommer ensretning, at politik ikke forklædes som videnskab, og at det ikke er muligt systematisk at unddrage sig berettiget faglig kritik”.

– Jeg forventer, at rektorerne gør det til en del af deres arbejdsrutine og en del af deres arbejdsbeskrivelse at holde øje med de her ting. Ellers må ministeren gribe ind, lød det fra forskningsordfører for Liberal Alliance, Henrik Dahl.

3. Molboagtig forskningspolitik

Folketingets beslutning fik dekan på Arts ved Aarhus Universitet, Johnny Laursen, til at fare i blækhuset. Under rubrikken ’Molboagtig forskningspolitik’ rettede han en kraftig kritik af politikerne.

– Når denne debat alligevel er så alvorlig, skyldes det den intimidering, som mange oplever ved, at magtfulde politikere fra Folketingets talerstol undsiger navngivne forskere, som ikke har mulighed for at tage til genmæle på samme vilkår, skrev Johnny Laursen.

4. Udskældt forsker forsvarer Besenbacher

Og så er vi tilbage ved Flemming Besenbacher og sagen ved Aarhus Universitet.

Mens sagen for alvor rullede talte Science Report med professor MSO Jacob Sherson, der forfatter på den artikel som kollegerne ved Institut for Fysik og Astronomi under Aarhus Universitet kritiserede. En kritik, der havde fået Flemming Besenbacher til at reagere.

– Jeg kan godt forstå, at Flemming kommer med de udtalelser, som han gør, lød det fra Jacob Sherson.

Han fortsatte:

– Jeg ser de kraftige sprogudtryk, som frustration over de uafdækkede lag i en proces, der ikke handler om retten til frit at kritisere, men om pligten til at lytte – også hvis svaret ikke behager en.

5. Sådan undgår du at blive fuld af gryderetter med alkohol

Den sidste artikel på denne liste er vel det, vi kan kalde en silent sleeper. Udgivet i 2017 kunne Science Report fortælle om et forskningsprojekt, hvor Københavns Universitet i samarbejde med Carlsbergs Forskningscenter havde fundet ud af, hvordan det er muligt at styre alkoholprocenten, når man tilbereder mad.

– Man kan ud fra styrken af øllet eller vinen estimere, hvor meget alkohol retten indeholder inden kogning, og ud fra graden af indkogning kan man beregne koncentrationen af den tilbageværende alkohol, forklarede lektor Jens Risbo fra Institut for Fødevarevidenskab.

Det kan være, at den artikel skal bruges som inspiration næste gang, der skal laves sauce fra bunden.

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.