Der er 17 arbejdsdage, til juleferien begynder. Og 17 Verdensmål. Det kalder vist på en julekalender!
Hos Sustain Report og Science Report har vi i december således valgt at sætte fokus på FN’s Verdensmål – ikke mindst for at komme nærmere, hvordan I, vores læsere, kan bruge dem i praksis på jeres arbejdspladser. Vi taler derfor med en række interessante danske virksomheder og forskningsinstitutioner om deres arbejde med Verdensmålene.
Så velkommen til vores Verdensmålsjulekalender, hvor der bag tredje låge gemmer sig:
LB Forsikring
– For os har det først og fremmest været en samtalestarter, der har givet retning, særligt i forhold til vores almennyttige arbejde.
Sådan fortæller CSR-chef Mikkel Minor fra LB Forsikring om, hvorfor selskabet har valgt at arbejde med FN’s Verdensmål. Et arbejde, der blandt andet har ført til et større fokus på bæredygtige reparationer og på et samarbejde med en café for frivillige.
Forsikringsselskabet, der har en pengetank på omkring otte milliarder kroner, meddelte tidligere på året, at de vil sænke CO2-udledninger gennem investeringerne markant inden 2030. Og det er netop i den forbindelse, at arbejdet med FN’s Verdensmål har givet mening for LB.
– Verdensmålene er det bedste bud på et fælles sprog omkring de problemstillinger og potentialer, vi står over for. Det giver en ramme, som både lægfolk og fagpersoner kan mødes i, siger Mikkel Minor.
En del af ny strategi
I juni meddelte forsikringsselskabet, at det var klar med en ny strategi, der blandt andet indebærer, at investeringer i fossile brændstoffer skal udfases inden 2030, og at 20 procent af selskabets investeringer samme år skal være bæredygtige.
I alt skal LB Forsikrings CO2-aftryk sænkes med 40 procent i 2030, meddelte selskabet.
Læs også: LB Forsikring vil investere grønt
Det sker med henblik på, at leve op til Paris-aftalens mål om, ikke at nå en temperaturstigning på mere end 2,0 grader og helst også under 1,5 grader.
– Vores investeringer har i et godt stykke tid bevæget sig i en mere klimabevidst retning, og nu skruer vi op for tempoet. Vi vil investere fremtidssikkert. Det er vores måde ikke bare at bakke op om Paris-aftalen, men at sige, vi vil med til Paris, lød det i juni fra Jan Kamp Justesen, CFO i LB Forsikring.
– Vi har et stort ansvar
I arbejdet med Verdensmålene fokuserer Mikkel Minor og resten af virksomheden på fem af de 17 Verdensmål; nemlig 3, 4, 10, 12 og 13.
– Vi havde en dialog om, hvilke Verdensmål, vi forventer, påvirker vores medlemsejede forsikringsfællesskab mest – og hvilke områder, vi har størst mulighed for at påvirke. Enten ved at reducere vores negative aftryk eller forøge det positive aftryk, siger Mikkel Minor.

Og særligt mål nummer 12, om ansvarligt forbrug og produktion, fylder lige nu meget i forsikringsselskabets arbejde, fortæller Mikkel Minor:
– Ideelt burde man være holistisk og forholde sig til alle mål. Men det kan også blive for ufokuseret. Og på den anden side kan et mål alene give risiko for tunnelsyn.
Han fortsætter:
– Men skal jeg fremhæve et mål, som vi er særligt optagede af lige nu, så må det være ‘ansvarligt forbrug og produktion’ (12). Som forsikringsselskab spiller vi en særlig rolle i forhold til at forhindre skader, og når skaden sker: være med til at sikre, at der udbedres ansvarligt.
En café med fixere
Spredt over hele landet ligger 59 små caféer med et sort skilt, en svensknøgle og skriften ‘Repair Café’.
Men selvom navnet indeholder ordet “café”, så kommer man her ikke for at drikke kaffe. Man dukker op for at få repareret sine ting af frivillige “fixere”, der kan alt fra at sy, lodde, skrue, fikse møbler eller elektronik. Alt sammen gratis.
Læs også: LB Forsikring: Sådan skaber vi kvindelige ledere
Som en del af Verdensmål 12 har LB Forsikring valgt at indgå et samarbejde med reparationscaféerne.
– Da vi startede samarbejdet, havde de 20-30 frivillige reparationsfællesskaber rundt omkring i Danmark. Ambitionen var at hjælpe dem med at fordoble det. Trods covid-19 har vi nået det mål, siger Mikkel Minor.
Han tilføjer:
– Samtidig har vi i vores egen forretning fokus på, at flere skader skal kunne repareres, hvad end det handler om biler eller mobiler. Ved at være med til at udbedre fokus på bæredygtige reparationer, håber vi at kunne være med til at forlænge levetiden af materialer og gøre op med brug-og-smid-væk kulturen.
En skade er en mulighed for at gøre tingene bedre
Hos forsikringsselskabet er skader i sagens natur en vigtig del af det daglige arbejde. Og netop derfor er det et område, som de arbejder aktivt på at forbedre hos LB Forsikring, blandt andet med afsæt i Verdensmål 12.
Hvad håber I, at det vil det betyde for fremtiden, virksomheden – eller måske sågar planeten, at I arbejder med dette Verdensmål?
– Delkoblingen af vækst og ressourceforbrug er afgørende, hvis vi skal nå i mål. Noget af det mest bæredygtige er at passe på det, vi allerede har. Derfor arbejder vi for et større fokus på forhindring af skader. Og dernæst på at sikre, at de skader, der opstår, udbedres bæredygtigt, siger Mikkel Minor.

Han tilføjer, at en skade kan være et godt afsæt til at lære mere om, hvordan man gør tingene bedre, og måske undgår samme skader i fremtiden:
– Det er rum for mere dialog med vores medlemmer eller kunder og leverandører om at vælge de rigtige løsninger. Allerbedst er det selvfølgelig, hvis man kan undgå, at skaden overhovedet sker – den tænkning gælder i virkeligheden på tværs af alle Verdensmål. Vi håber, at vi om nogle år kan demonstrere, hvordan vores fokus på forebyggelse og bæredygtig skadesudbedring har medført, at vi allesammen passer bedre på det, vi allerede har, siger Mikkel Minor.
Det’ jul, det kool – og gennem hele december dykker Sustain Report og Science Report ned i, hvordan de store danske virksomheder og forskningsinstitutioner arbejder med FN’s 17 Verdensmål.
Her kan du se, hvem der har medvirket indtil nu.
1. FLSchmidt
5. Carlsberg
6. Grundfos
7. Danfoss
8. Lego
10. Chr. Hansen
11. Bang & Olufsen
12. Novozymes
13. Demant
15. Danmarks Tekniske Universitet
16. Better Energy
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdens største hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
