Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

FLSmidth: Vi tilrettelægger vores arbejde efter FN’s Verdensmål

Bag første låge af vores julekalender gemmer sig FLSmidths VP for bæredygtighed.

FLSmidth gemmer sig bag første låge i Sustain Reports og Science Reports julekalender. Foto: Smileus/iStock

Der er 17 arbejdsdage, til juleferien begynder. Og 17 Verdensmål. Det kalder vist på en julekalender!

Hos Sustain Report og Science Report har vi i december således valgt at sætte fokus på FN’s Verdensmål – ikke mindst for at komme nærmere, hvordan I vores læsere kan bruge dem i praksis på jeres arbejdspladser. Vi taler derfor med en række interessante danske virksomheder og forskningsinstitutioner om deres arbejde med Verdensmålene.

Så velkommen til vores Verdensmålsjulekalender, hvor der bag første låge gemmer sig:

FLSmidth

Hos cement- og mineudstyrskoncernen FLSmidth er de i disse år i fuld gang med at overgå fra sort til grøn – et skridt på den rejse er, at de arbejder med nogle af FN’s 17 Verdensmål.

Artiklen fortsætter herunder ↓

Gå ikke glip af noget

Gør som de andre. Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Science Report:

Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet ved at bruge linket i bunden af hver e-mail.

Og Verdensmålene er intet mindre end et “fantastisk” værktøj, når det kommer til at rykke på sin bæredygtige agenda, lyder det fra koncernens VP for bæredygtighed Fleming Voetman. Ikke mindst, fordi Verdensmålene er med til at skabe overblik:

– De er nemlig udformet på en måde, der sikrer en holistisk tilgang til bestræbelserne, og det er afgørende, siger Fleming Voetman.

Han tilføjer:

– Man kan ikke sidde og arbejde med klimapolitik uden samtidig at have bæredygtighedstanker med i
billedet. Præcis ligesom man ikke kan tænke bæredygtighed uden også at inkludere fattigdom. Det hele
hænger sammen.

Fleming Voetman er VP for bæredygtighed hos FLSmidth. Foto: FLSmidth

Adspurgt, hvorfor de hos FLSmidth har valgt at arbejde med Verdensmålene, fortæller Fleming Voetman, at det blandt andet skyldes de mange hundrede millioner af mennesker, der skal bringes ud af fattigdom – den mest noble ambition, man kan have som verdenssamfund, mener bæredygtighedsdirektøren.

– Men, hvis det skal lade sig gøre uden at bære en implicit bæredygtighedsmæssig katastrofe i sig, kræver det, at de mange nye middelklasseborgere for eksempel har adgang til grøn og bæredygtig energi til en pris, der er til at betale.

Fleming Voetman uddyber, at hvis folk skal ud af fattigdommen og op i middelklassen, kræver det tilsvarende enorme mængder af materialer og mineraler til de produkter, de kommer til at efterspørge – alt sammen materialer, der skal graves ud af jorden ved minedrift.

– Samtidig skal der ufattelige mængder af cement og beton for at skabe infrastrukturen af veje, broer, huse, hospitaler og alle de andre ting, de også vil efterspørge, siger han.

Derfor ser de hos FLSmidth det som afgørende, at de blandt andet medvirker til at skabe den teknologi, der skal sørge for, at både mine- og cementindustrien kan gå i nul på deres CO2-udledninger.

– Det er præcis vores ambition frem mod 2030, og den er i høj grad inspireret af Verdensmålene, siger Fleming Voetman.

I gang med den grønne rejse

I november meddelte selskabets topchef siden 2013, Thomas Schulz, at han har valgt at stoppe på posten.

Med Thomas Schulz i spidsen har FLSmidth arbejdet målrettet på at gøre en traditionelt set sort virksomhed grønnere.

Læs også: FLSmidth: Bæredygtigheds-dagsordenen går ikke væk

– I Thomas Schulz’ år som CEO er industrien kun blevet mødt med stigende bæredygtighedskrav, og flere konkurrenter har derfor bevæget sig i samme strategiske retning som FLSmidth, sagde Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker i Sydbank, i forbindelse med Thomas Schulz’ exit.

Han tilføjede:

– Men, at FLSmidth i dag står så stærkt positioneret på den bæredygtige omstilling i branchen, kan i min optik i høj grad tilskrives Thomas Schulz.

Den grønne rejse slutter dog ikke med Thomas Schulz, men ventes at fortsætte med den nyudnævnte topchef Mikko Keto, der i dag sidder som chef for virksomhedens sektor for minedrift i FLSmidth.

6, 7, 12 og 13

I praksis arbejder FLSmidth aktivt med fire af de 17 Verdensmål.

Mål 6, 7, 12 og 13, der dækker over henholdsvis rent vand, energi, ansvarligt forbrug og produktion samt klimaindsatser.

– Det handler overordnet for os om bæredygtig produktion og om at adressere klimaforandringer og øge bæredygtighed. Konkret skal vi blandt andet levere på det mål, der handler om at reducere brugen af energi og vand, altså Verdensmål 6 og 7, siger Fleming Voetman.

Han tilføjer, at FLSmidth med disse to Verdensmål kan spille en aktiv rolle ved at fordoble sin egen energieffektivitet over de kommende ti år.

– Netop energireduktion er en af vores kernekompetencer, ligesom vores ingeniører i minedivisionen arbejder mod at genanvende vand under processerne i et omfang, så vandspildet bliver tæt på nul, siger han.

Vil give fordele i fremtiden

Hos FLSmidth har de derfor valgt at bruge Verdensmålene aktivt, når arbejdet skal planlægges.

– Vi sigter mod at fordoble graden af energieffektivitet, og det er et delmål under mål 7 – det er et eksempel på et mål, der konkret har inspireret os. Den ambition har vi direkte arbejdet ind i vores egne ingeniørmæssige bestræbelser.

Han tilføjer:

– Det betyder kort sagt, at vi tilrettelægger vores arbejde efter at understøtte dem.

Hvad håber I, at det vil det betyde for fremtiden, virksomhedens – eller sågar planeten, at I arbejder med netop disse Verdensmål?

– Vi arbejder for at gøre tingene klogere, renere, bedre og mere bæredygtigt i de to industrier, vi er engagerede i. Vi er en virksomhed med aktionærer, og derfor glæder vi os også over en forventning om, at mere bæredygtige løsninger vil bære en konkurrencefordel med sig.

Læs også: FLSmidth kan stoppe minedrift og cementproduktion i morgen

Fleming Voetman siger videre, at det er hans opfattelse, at de virksomheder, der både har forpligtiget sig til at arbejde med Verdensmålene og gennemtænkt en vej mod at indfri dem, får en fordel i fremtiden.

– Det er jo mål, alle er interesserede i at nå. Regeringer verden over, investor communities, banker, pensionskasser, borgere jorden rundt. Alle har det samme ønske om en mere bæredygtig verden. Det gør vi bedst ved at tage udgangspunkt i Verdensmålene, tilføjer Fleming Voetman.

Jul i Verdensmålenes tegn

Det’ jul, det’ kool – og gennem hele december dykker Sustain Report og Science Report ned i, hvordan de store danske virksomheder og forskningsinstitutioner arbejder med FN’s 17 Verdensmål.

Her kan du se, hvem der har medvirket indtil nu.

1. FLSchmidt

2. Syddansk Universitet

3. LB Forsikring

4. VIA University College

5. Carlsberg

6. Grundfos

7. Danfoss

8. Lego

9. Aalborg Universitet

10. Chr. Hansen

11. Bang & Olufsen

12. Novozymes

13. Demant

14. Roskilde Universitet

15. Danmarks Tekniske Universitet

16. Better Energy

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.